Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
30 Nisan 2024 Salı - 10:10

17 tropik meyve türü Kumluca MYO’da araştırılıyor

Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu’nda kurulan seralarda bölgeye uygun 17 farklı çeşit tropik meyve türünün 39 çeşidiyle ilgili araştırma yapılıyor. Amaç bölgeye uygun yeni türleri belirleyerek üretiminin yapılması.

17 tropik meyve türü Kumluca MYO’da araştırılıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi ile Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KUTSO) ortaklığında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı destekleriyle hayata geçen “Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi Projesi” kapsamında tropik türlerle ilgili araştırmalar sürüyor. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin iştirakçi olarak katıldığı proje kapsamında, Kumluca Meslek Yüksekokulu’nun uygulama ve araştırma arazisinde kurulan 4 dekarlık modern serada 17 tropik meyve türünün 39 çeşidiyle ilgili bölgede adaptasyonu araştırılıyor. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük’ün koordinatörlüğündeki proje ile Kumluca’nın yanı sıra Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde çeşitli tropik meyve türlerinin adaptasyonu, çoğaltılması, demonstrasyonu ve yaygınlaştırılması çalışmalarının yürütülmesi başarıyla tamamlandı.

BÖLGE ÇİFTÇİSİ YENİ TÜRLERLE TANIŞTI

Serayı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, üniversite, kamu ve özel sektör bileşenlerini içeren bu proje ile bilimsel ve yenilikçi bir yaklaşım ile bölgedeki mesleki bilgi ve beceriler geliştirilerek yeni türlerin ülkemize kazandırılmasının amaçlandığını söyledi. Prof. Dr. Cengiz Toker, burada yapılacak araştırmalarla bölgeye uygun yeni türlerin belirlenerek, üretiminin yapılacağını belirterek, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Sera hakkında bilgi veren Kumluca Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. H. Kürşat Çelik ise proje kapsamında MYO yerleşkesinde 4 dekarlık modern bir sera kurulduğunu, ayrıca 4 dekarlık bahçede de adaptasyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

17 FARKLI TÜR TROPİK MEYVE

Kumluca Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya, “Proje kapsamında serada mango, passiflora, guava, pitaya, papaya ve plantain grubu muzların çoğaltımları yapılarak demonstrasyon amaçlı dikimleri gerçekleştirildi. Diğer taraftan mango, karambola, çerimoya, white sapote, makadamiya fındığı, ice cream bean, jambolan ve zerdeçal gibi türlere ait 39 farklı çeşidin de adaptasyon çalışmaları devam etmektedir.” diye konuştu.

BÖLGEYE UYUM SAĞLAYACAĞI İZLENİMİNE VARILDI

Projenin ilk bölümünün bölgede tropikal üretiminin gelişimi için umut verdiğini vurgulayan Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya, “Çiftçi koşullarında kurulan demonstrasyon alanlarındaki tüm plantasyonlarda araştırmalar devam ediyor. Proje kapsamında ilk izlenimimiz tropik meyvelerin başarılı bir şekilde bölgeye uyum sağlayacağı yönünde.” şeklinde konuştu. Altınkaya, proje kapsamında tropik meyve yetiştiriciliği eğitimlerinin de verildiğini belirterek, proje sayesinde Kumluca Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin tropik meyve yetiştiriciliği teorik eğitimini aldığını aynı zamanda uygulama yapma imkânı da bulduklarını ve ayrıca Ziraat Fakültesi öğrencilerinin de bu merkezde tez çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK TÜRLER KAZANDIRILACAK

Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya, “Proje sonucunda; birçok bilimsel çalışmaların yürütülmesine olanak sağlanmış, doğru fidanların üretimi desteklenmiş, tropik meyvelerin tanınırlığı sağlanmış, öğrenci ve üreticilere bu konuda tam donanımlı eğitim verilmiştir. Adaptasyon ve demonstrasyon alanları kurulması ile bilinçli tropik meyve yetiştiriciliğinin yapılması, ülkeye yeni katma değeri yüksek türlerin kazandırılması sağlanmıştır. Kurulan bu merkez ile ar-ge faaliyetleri ve bölgenin bu konudaki bilincinin artması hedeflenmektedir.” dedi.

PROJENİN BÜTÇESİ YAKLAŞIK 2 MİLYON 500 BİN LİRA

Proje Ekibi Koordinatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük, Proje Yürütücülüğünü Kumluca Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya’nın ve Proje Ekibini Elmalı Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Dr. Recep Balkıç, KUTSO Genel Sekreteri Mesut Bakar, KUTSO Ar-ge Birimi Sorumlusu Ebru Yılmaz’ın yaptığı projenin bütçesi yaklaşık 2 milyon 500 bin lira.

 
Rusya ‘Harry Potter Kalesi’ni vurdu, 4 kişi öldü
 
Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz Üniversitesi'ne YÖKAK'tan 5 yıllık akreditasyon
YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanan ilk 6 devlet üniversitesinden ...
Üniversiteli gençlerin gözünden 'Kentler İzler Yüzler'
AKDENİZ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü öğrencilerinin ...
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
AKDENİZ Üniversitesi'nde, üstün performans gösteren öğretim üyelerine ...
 
Akdeniz Üniversitesi'nde yapay zeka programı
Antalya Teknokent Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Hızlandırma Programı ...
Ziraat Fakültesi yeni satış yerini açtı
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi çiftliğinde ve seralarında üretilen ...
Mustafa Karaca: 'Önce genetik analiz sonra tedavi'
AÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Mustafa Karaca, ...
 
Antalya'dan Antakya'ya bayram ziyareti
AKDENİZ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, ramazan bayramı ...
'Sosyal medya kullanımı yalnızlığı artırıyor'
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim ...
48 vatansız üniversite öğrencisinden biri Antalya'da okuyor
Türkiye’de 196 ülkeden 336 bin yabancı uyruklu öğrenci bulunduğu, ayrıca ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva