Antalya'da kraliçe adaylarına yangın söndürme eğitimi
Antalya'da kraliçe adaylarına yangın söndürme eğitimi
Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasında mütalaa açıklandı
Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasında mütalaa açıklandı
Ambulansın anahtarı kayboldu, hasta öldü
Ambulansın anahtarı kayboldu, hasta öldü
Antalya falez bandında yamaç temizliği
Antalya falez bandında yamaç temizliği
14 Mayıs 2026 Perşembe - 13:42

ATB mayıs meclisi toplandı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Mayıs Ayı Meclisi, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB Toplantı Salonu'nda toplandı.

ATB mayıs meclisi toplandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yönetimin 1 aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği mecliste, ATB Başkanı Ali Çandır, tarım sektöründeki gelişmeler, ekonomi gündemi ve Antalya ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Çandır konuşmasına, 14 Mayıs Çiftçiler Gününü kutlayarak başladı. Çandır, “Her türlü zorlu koşula rağmen üretimden vazgeçmeyen, toprağa emek veren, üretimiyle ülkemizin ekonomisine ve gıda güvenliğine katkı sağlayan tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyorum" dedi.

MALİYETLER HIZLA ARTTI KAZANÇ AZALDI

Tarımsal faaliyetlerde maliyet yapısındaki bozulmaya uzun yıllardır dikkat çektiklerini kaydeden Ali Çandır, “Ne var ki bugün geldiğimiz noktada, üretim ekonomisinin taşıma kapasitesinin ciddi biçimde zorlandığını görüyoruz. Özellikle işçilik, kira ve temel üretim girdilerinde yaşanan yüksek artışlar, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini doğrudan tehdit etmektedir. Son 10 yılda maliyetler hızla artarken buna karşılık üreticimizin gelir artışı aynı ölçüde gerçekleşmemiştir. Sektörümüz bu yükü uzun süre fedakârlıkla taşımıştır. Ancak bugün birçok üreticimiz; yüksek finansman maliyetleri, sermaye yetersizliği ve krediye erişim sorunları nedeniyle üretimden çekilme riskiyle karşı karşıyadır" uyarısında bulundu.

TARIM MİLLİ DAYANIKLILIĞIMIZ

Tarımın sadece ekonomik bir faaliyet olmadığını vurgulayan Çandır, “Tarım, gıda arz güvenliğidir, stratejik bağımsızlıktır, kırsal istihdamdır, toplumsal dengedir, milli dayanıklılıktır. Dolayısıyla tarımda yaşanan her zayıflama, yalnızca sektörel değil, ekonomik, sosyal ve stratejik sonuçlar doğurmaktadır" dedi.

Nisan ayı gıda enflasyonunun yüzde 3,7 olduğunu belirten Çandır, gıda fiyatlarının artmasına rağmen üretici refahının aynı ölçüde yükselmediğine dikkati çekti. Çandır, “Çünkü maliyetlerdeki kontrolsüz artış, üretimden doğan katma değeri büyük ölçüde aşındırmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki dönemde temel önceliğimiz, üretim kapasitesini koruyan, rekabet gücünü artıran, öngörülebilir ve dirençli bir tarım ekonomisi inşa etmek olmalıdır" dedi.

Dünyanın yeni bir döneme girdiğini, şubat ayından itibaren küresel ölçekte enerji, gübre, petrokimya ve lojistik alanlarında yaşanan gelişmelerin, tarımın artık yalnızca bir sektör değil, ülkelerin stratejik güç unsurlarından biri olduğunu gösterdiğini ifade eden Ali Çandır, şunları kaydetti:

“FAO gıda fiyat endeksindeki yükseliş de bu kırılganlığın uluslararası ölçekte derinleştiğini ortaya koymaktadır. Böylesine kritik bir dönemde yapmamız gereken; üretim gücünü koruyan, yerli kapasiteyi artıran, teknoloji ve verimlilik odaklı, planlı ve uzun vadeli bir tarım vizyonunu kararlılıkla ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ve Dünya Bankası kaynağıyla hayata geçirilecek Türkiye Tarım Gıda Sektörünün İstihdam ve Kırsal Refah İçin Dönüşüm Projesi'ni önemli buluyoruz. Bu kaynağın, yeni yatırımların yanı sıra halihazırda faaliyette olan işletmelerin korunması ve devamlılığı için kullandırılmasını diliyoruz. Böyle bir yaklaşım yeni yatırımların yanında kurulu kapasitemizin korunmasına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır."

FİNANSMANA ERİŞİM VE KUR POLİTİKASI ZORLUYOR

ATB meslek komiteleri toplantılarında iki temel konunun ön plana çıktığını kaydeden Çandır, “Birincisi finansmana erişimdir. Üyelerimizin en önemli talebi, yaklaşık üç yıldır aynı seviyede kalan tarımsal kredi limitlerinin günümüz maliyetleri ve üretim koşulları dikkate alınarak artırılmasıdır. İkincisi ise üretim ve ihracat tarafında rekabet gücümüzü zayıflatan kur politikasıdır. Artan maliyetlere rağmen döviz kurunun aynı hızda ilerlememesi, ihracatçımızın rekabet gücünü zayıflatmakta, bazı pazarlarda fiyat tutturmayı zorlaştırmakta ve pazar kayıplarına neden olmaktadır. Üyelerimizin bu konudaki temel beklentisi ise üretim, ihracat ve rekabet koşullarını destekleyecek daha dengeli ve öngörülebilir bir kur yapısının oluşmasıdır" diye konuştu.

COP31 ANTALYA İÇİN DÖNÜŞÜM FIRSATI

Kasım ayında Antalya'da gerçekleştirilecek COP31'in Antalya açısından yalnızca birkaç günlük bir organizasyon olmaması gerektiğiniz vurgulayan Çandır, “Çevre, iklim, su ve yaşam kalitesi bakımından önemli bir dönüşüm fırsatı olduğuna inanıyoruz. Dünyada COP organizasyonlarına ev sahipliği yapan şehirlerin önemli bir bölümü bu dönemi; yeşil alanlarını artırmak, çevresel altyapılarını güçlendirmek ve kentlerini geleceğe hazırlamak adına değerlendirmiştir. COP31'in kentimizde; kişi başına düşen yeşil alan miktarını artıran, yenilenebilir enerji kapasitesini geliştiren, su verimliliğini önceleyen, tarımsal atıkları ekonomiye kazandıran, hava kalitesini yükselten, mevcut orman varlığını koruyup güçlendiren ve yaşam kalitesini artıran kalıcı ve ölçülebilir vizyonla hedef koyan, uygulayan ve örnek olan bir kent olması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Antalya Valisi Hulusi Şahin himayesinde hayata geçirilen Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi'nin önemini vurgulayan Başkan Çandır, “Bu yaklaşımın, kentimizin çevresel sürdürülebilirliği açısından son derece kıymetli ve stratejik bir değer taşıdığını düşünüyoruz" dedi.

HUBUBAT VE MEYVEDE KALİTE VE VERİM BEKLENTİSİ ARTTI

Bu yıl zamanında yağan yağışların üretime olumlu yansıyacağını söyleyen Başkan Çandır, “Başta hububat ve meyve olmak üzere birçok üründe hem verim hem de rekolte beklentilerini artırmıştır. Özellikle meyve grubunda artan rekoltenin tezgâhlara olumlu yansımaya başladığı görülmektedir. Hatırlanacağınız gibi geçtiğimiz yıl yaşanan don olayları nedeniyle birçok üründe fiyatlar aşırı yükselmiş, ürünlere erişim zorlaşmıştı. Bu yıl ise genel beklentimiz, üretim ve arz tarafında daha dengeli ve daha olumlu bir dönemin yaşanacağı yönündedir" dedi.

Hububat hasadı öncesi düzenledikleri sektörel analiz toplantısı ve Kurban Bayramı öncesi düzenledikleri sektörel analiz toplantılarını üyelerin ve sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirten Ali Çandır, şu bilgileri paylaştı:

“Hububat hasadı öncesinde gerçekleştirdiğimiz sektörel analiz toplantısında, bu yıl kentimizde verim ve rekoltenin ülke geneline paralel biçimde artmasının beklendiği ifade edilmiştir. Ancak üretimdeki artışın piyasada baskıya dönüşmemesi için planlı hareket edilmesi büyük önem taşımaktadır. Toplantıda; bölgeye uygun sertifikalı tohum kullanımı, hastalıklarla mücadele, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım politikaları, alım noktalarının artırılması ve teknolojik üretim altyapısının güçlendirilmesi gibi başlıklarda değerlendirmelerde bulunulmuştur. Tüm üreticilerimize bereketli, kazasız ve belasız bir hasat dönemi diliyorum. Kurban Bayramı öncesinde gerçekleştirdiğimiz sektörel analiz toplantımızda gördük ki; ilimizde kurban arzı, kesim altyapısı ve hizmet kapasitesi açısından herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Yeterli miktarda kurbanlık hayvan, kesim alanı ve hizmet verecek sektör paydaşı mevcuttur. Bununla birlikte artan üretim maliyetleri, iş gücü sorunu, genç nüfusun üretimden uzaklaşması ve organize perakendenin piyasa üzerindeki etkileri sektörümüz açısından dikkatle takip edilmesi gereken başlıklar arasında yer almaktadır. Antalya'nın üretim gücünü koruyabilmesi için üreticiyi ayakta tutacak ve hayvancılığı sürdürülebilir kılacak politikalara ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Toplantılarımıza katılım sağlayan, katkı veren tüm üyelerimize, sivil toplum ve meslek örgütü başkanlarımıza ve kurum temsilcilerimize teşekkür ediyorum."

Side Antik Kenti'nde Antalya'da zeytinyağında kalite ve katma değerin artırılması amacıyla 1. Antalya Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması ödül törenini gerçekleştireceklerini belirten Çandır, üyelere davette bulundu.

19 MAYIS VE KURBAN BAYRAMI KUTLAMASI

Başkan Çandır, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlarken, “Başta Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum" dedi. Çandır, Kurban Bayramı'nı kutlarken, “Bayramın ülkemize ve tüm insanlığa barış, huzur, sağlık ve bereket getirmesini diliyorum" dedi.

Mecliste üyeler, sektörleriyle ilgili değerlendirmede bulundu.

ANTALYA, (DHA)

 
Kavga Sonrası Şikâyet: Kasten Yaralama Suçunda Hukuki Süreç Nasıl İşler?
 
Antalya'da kraliçe adaylarına yangın söndürme eğitimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kepez’de 19 Mayıs sahnesinde Emir Can İğrek konseri
KEPEZ Belediyesi’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ...
Antalya'da Hollanda'nın 'Kral Günü' kutlandı
ANTALYA'da, Hollanda'nın milli günü olan 'Kral Günü' kutlandı. Etkinlik ...
Antalya falez bandında yamaç temizliği
MURATPAŞA Belediyesi, Antalya Valiliği koordinasyonunda, kentin doğa harikası ...
 
Antalya'da trafik kazasında 3 kişi yaralandı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde sebze yüklü kamyonla motosikletin çarpışması ...
Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başlıyor
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde KETAV ve Akdeniz Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi ...
İnternetten kurbanlık alırken bu tuzaklara dikkat
TÜKETİCİLER Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kurbanlık almak ...
 
Antalya Körfezi'ne giren denizanalarının geçişi tamamlandı
ANTALYA Körfezi'nde her yıl açıkta seyreden, ancak bu yıl şiddetli poyrazın ...
Antalya'da şüpheli çanta paniği!
ANTALYA'nın Muratpaşa ilçesinde apartman girişinde şüpheli çanta olduğu ...
Elmalı'da yetiştirilen şakayıklar 81 ile gidiyor
ANTALYA'nın Elmalı ilçesinde son dönemde şakayık çiçeği üretimi hızla ...
 
Dursun Gündoğdu
Haberiniz var mı Tuba hanım?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Barselona şampiyon oldu
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Futbolun adaleti
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Yaşlısın sen, sokakta kal...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya semalarında gurur, içimizde burukluk
İsa Altun
İsa Altun
Öfke, stres ve bağımlılık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında burcunda gerçekleşen Yeni Ay, sana finansal anlamda güçlü bir imparatorluk kurma gücü veriyor. Kariyerindeki ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva