Savcı Ercan Kayhan son yolculuğuna uğurlandı
Savcı Ercan Kayhan son yolculuğuna uğurlandı
Antalya'da zabıtadan okul kantinlerinde denetim
Antalya'da zabıtadan okul kantinlerinde denetim
Muratpaşa’dan kadınlara dijital çağ eğitimi
Muratpaşa’dan kadınlara dijital çağ eğitimi
Antalya, yetiştirdiği kalecilerle de ön planda
Antalya, yetiştirdiği kalecilerle de ön planda
4 Eylül 2025 Perşembe - 11:33

Arabası olanlar dikkat! Yine zamlandı

Trafik sigortasına zam gelmeye devam ederken, gelen fahiş zamlar sürücüleri alternatif yollara yöneltiyor. Poliçe fiyatları bazı araçlarda kaskoyu sollarken, vatandaşlar en ucuz sigorta için araçlarını en az riskli aile bireyinin üzerine kaydettiriyor. Fiyatlara ise 5 yılda 10 kat zam geldi.

Arabası olanlar dikkat! Yine zamlandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Trafik sigorta fiyatlarına zam gelmeye devam ediyor. Sigortacılar işçilik ve para maliyetlerinin yükseldiği ve kazaların arttığını gerekçe olarak gösteriyor.

Bazı araçların kasko poliçe ücretleri trafik poliçe fiyatlarının altında kaldığı görülüyor. Bugün ortalama binek bir otomobilin trafik poliçe ücreti 8 bin liradan başlayıp sürpirim (riski sürücü) durumuna göre 45 bin liraya kadar çıkıyor. Ortalama fiyat ise 15-18 bin TL arasında seyrediyor.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, bu fiyatlar 2020 yılında ise 400-600 liralardan başlayıp, 2 bin liraya kadar çıktı. Kısacı binek bir otomobilin trafik poliçesi fiyatına, 5 yılda 10 kattan fazla zam gelmiş oldu. Güncel trafik poliçesi fiyatlarına bakıldığında ise; hafif ticari araçlarda fiyatlar 15 bin TL ila 60 bin TL, minibüslerde 20 bin ila 50 bin TL, otobüslerde 50 bin ila 270 bin TL, kamyonlarda 25 bin TL ile 100 bin TL, ticari taksilerde ise 115 bin TL’ye kadar yükselebiliyor. Bu fiyatlar karşısında sürücüler poliçe yaptırmaktan kaçınırken, ya araçlarını kullanmıyor ya da poliçesiz şekilde yollara çıkıyor. Ya da fiyatları aşağı çekmek için alternatif yollara başvuruyor.

'AİLE BÜTÇELERİNDE ÖNEMLİ BİR DURUM HALİNE GELDİ'

Fiyatların yukarı çıkması sürücüleri alternatif yollar aramasına neden oluyor. İstanbul’da sigorta acenteliği yapan İbrahim Caymaz, “Poliçe fiyatları arttıkça ikinci el araç almayı düşünenler sigorta fiyatlarına da bakıyorlar. Aracı almadan önce bize aile bireylerinden 3-4 kişinin T.C. kimlik numarasını atarak fiyat alıyorlar. En risksiz kişi kimse aracı onun üzerine alıp fiyatı düşürüyorlar. Binek araçlarda 40 bin lira tasarruf edenler var. Ticari araçlarda ise bu tasarruf oranı 150-200 bin liraya kadar çıkıyor. Poliçeler her yıl yapıldığı için, bu rakamlar aile bütçelerinde önemli bir durum hâline geldi” dedi.

'ŞİRKETLER TRAFİK POLÇELERİNDEN SÜREKLİ ZARAR EDİYOR'

Poliçelere gelen zamlar sonrası sigortasız araç sayısında da ciddi artışlar görülüyor. Sigorta acente yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda “Sigorta şirketleri trafik poliçelerinden sürekli zarar ediyor. Diğer poliçelerden bu zararı karşılamak çok mümkün değil. Bu nedenle fiyatlara zam geliyor. Öyle ki bazı araların kaskosu trafik poliçesinden ucuz çıkıyor. Bu nedenle trafik poliçesi yaptıranların sayısında düşüş var. Aracını daha az kullanan, mahalle arasında pazara veya market için çıkaranların sayısı artıyor. Ancak bu çok riskli bir durum. 1 yıl sigortasız dolaşmanın da ayrıca cezası oluyor. Poliçe yaptırım taksitlerle ödemek isteyenler de oluyor kredi kartı olmayan ve güvendiğimiz kişilere elden taksit bile yaptığımız oluyor” dedi.

TRAFİK SİGORTASI ÜCRETİ KASKOYU GEÇTİ

2020 yılında kasko poliçe fiyatı trafik sigortası fiyatının 5 katı kadar daha pahalıydı. Bugüne geldiğimizde ise ortalama bir binek otomobilin trafik sigortası poliçe ücreti 10 -15 bin lirayı buluyor. Hasar durumlarında ise rakam üç katına kadar çıkıyor. Buna karşın aracın modeli ve tipine göre bugün bir otomobile 20-25 bin lira arasında kasko yaptırmak mümkün.

'ÇEVİRMEYE GİRMEDİĞİ SÜRECE KENDİNE KÂR SAYILIYOR'

Bir diğer ilginç nokta ise aktif trafikte olup poliçe kestirmeyenler ile ilgili. Acente yetkilileri “Bazı araç sahipleri polis çevirmesinde yakalanana kadar poliçe kestirmiyor. Çevirme anında acilen bizi arayıp ‘poliçemi kes’ diyor. Polise de unuttuğunu söylüyor. Biz de acilen kesiyoruz. Tabii pirimi yüksek çıkıyor. Ancak bir çevirmeye girmediği süreci kendine kâr sayıyor. Birkaç yıl trafik sigortası olmadan dolaşanlar oluyor” dedi.

 
Telefonunuzda bu uygulamalar varsa hemen silin
 
Antalya'da turizm çalışanının cansız bedeni sahilde bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motorine büyük zam yolda
Motorinin litre fiyatına bu gece yarısı 2 lira 10 kuruş zam bekleniyor. ...
İşsizlik oranı belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ilişkin işgücü istatistiklerini ...
Altın fiyatlarında yeni rekor
29 Ağustos 2025 Cuma altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne ...
 
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı
EKONOMİ Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.
Motorine zam gelecek: İşte güncel fiyatlar
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile vergi artışları akaryakıt ...
Bankalara kredi kartı talimatı: Ağır cezası var
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların kredi kartı ...
 
Akaryakıta zam ya da indirim var mı?
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile vergi artışları akaryakıt ...
Tarih belli oldu: iPhone 17'nin fiyatı dudak uçuklattı
Apple, merakla beklenen iPhone 17 serisinin tanıtım tarihini resmen duyurdu. ...
ATSO'ya yılın ayarı
ATSO'nun son meclis toplantısına Meclis Başkanı Ahmet Öztürk'ün konuşması damgasını vurdu.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da vurgun yiyen iş insanlarının tam listesi
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kıyılar kimin?..
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Zaferler haftası
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya Kepez’de bitmeyen elektrik çilesi
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül'de Satürn'ün geri hareketle Balık burcuna dönmesi bu hafta sizi görünür olmayan yüklerle daha fazla yüzleştirebilir; ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva