Antalya turizmine yüzde 9'luk iç pazar dopingi
Antalya turizmine yüzde 9'luk iç pazar dopingi
Antalya'da hıdırellez dilekleri, deniz yaşamını tehdit ediyor
Antalya'da hıdırellez dilekleri, deniz yaşamını tehdit ediyor
Cansever'in vasiyeti ortaya çıktı
Cansever'in vasiyeti ortaya çıktı
Kundaklama şüphelisi kaçarken yakalandı
Kundaklama şüphelisi kaçarken yakalandı
10 Ağustos 2026 Pazartesi - 10:05

Atıl santral binasına Deniz Müzesi önerisi

ANTALYA Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, atıl durumdaki Lara eski elektrik santrali binasının Deniz Müzesi yapılması önerisinde bulundu.

Atıl santral binasına Deniz Müzesi önerisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, Antalya'nın 640 kilometrelik sahiliyle dünyanın en güzel deniz kentlerinden biri olmasına rağmen, deniz müzesi olmamasını büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti. Antalya'nın turizmine katkı sağlayacak bir müze yapılması gerektiğini söyleyen Ünlü, bu müze için de Lara'da Tevfik Işık Caddesi'nde atıl durumdaki eski elektrik santrali binasını önerdi.

EŞSİZ SU ALTI ZENGİNLİKLERİ

Antalya'ya bir deniz müzesinin çok yakışacağını dile getiren İzzet Ünlü, “Tevfik Işık Elektrik Santrali kentin deniz kimliği olmalıdır. Antalya, kilometrelerce uzanan kıyı şeridi, Akdeniz'e açılan köklü tarihi ve eşsiz su altı zenginlikleriyle bir deniz kentidir. Ancak sadece parklara Barbaros adı verilmesi veya meydanlara Poseidon heykelleri dikilmesi, bir kenti gerçek anlamda 'deniz kenti' yapmaya yetmemektedir. Gerçek bir deniz kenti kimliği; onun kültürünü, tarihini ve geleceğini harmanlayan, düş gücünü uyandıran kalıcı eserlerle inşa edilir" dedi.

ANTALYA'NIN EN BÜYÜK EKSİKLİĞİ

İstanbul, Çanakkale, İzmir, Gölcük, İskenderun ve Mersin gibi kıyı şehirlerdeki deniz müzelerini örnek gösteren Ünlü, “Bulundukları kentlerin vizyonunu ve turizm değerini yukarı taşımaktadır. Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'nın bu haritada yer almaması, senelerdir süregelen en büyük eksikliğimiz ve ortak hayalimizdir. Müzeler, sadece geçmişin sergilendiği donuk mekanlar değildir; zihinsel ve bedensel açıdan ilginç nesneler sunarak yaratıcılığı kışkırtan, düş gücünü uyaran en mükemmel alanlardır" diye konuştu.

TARİHİNE TERK EDİLEN SANTRAL BİNASI

Falezler üzerinde kaderine terk edilen tarihi Tevfik Işık Elektrik Santrali binasının, 'Antalya Deniz Müzesi' olması gerektiğini açıklayan Ünlü, bunun gerekçelerini şöyle sıraladı:

* Eşsiz Konum ve Coğrafi Uyum: Falezlerin üzerinde, Akdeniz'e doğrudan bakan ve denizden teknelerle geçerken net bir şekilde görülebilen bu yapı, denizcilik temasına coğrafi olarak kusursuz bir uyum sağlamaktadır. Denizle bu denli iç içe bir müze, dünyada hayranlık uyandıracak potansiyele sahiptir.

* Kültürel Mirasın Korunması: 1925-1928 yılları arasında halkın ortak çabasıyla kurulan ve kente ilk ışığı veren bu tescilli endüstriyel kültür varlığı, atıl durumdan kurtarılmayı beklemektedir. Yapının aslına uygun restorasyonu, kent hafızasına saygının bir gereğidir.

* Antalya'nın Deniz Kimliği ve Turizm Vizyonu: Muazzam bir kıyı şeridine sahip olan kentimizin; zengin su altı dünyasını, Akdeniz denizcilik tarihini ve deniz kültürünü geniş kitlelere sergileyeceği vizyoner bir alana ihtiyacı vardır. Bu müze, şehre sadece kimlik kazandırmakla kalmayacak, nitelikli turizm gelirini de katlayacaktır.

* Küresel Bir Başarı Örneği: Doğrudan denizin ve falezlerin birleştiği bu tarihi yapının dönüştürülmesi; İstanbul'daki Silahtarağa Elektrik Santrali'nin (Santralistanbul) başarısını Antalya'ya taşıyacak, dünya çapında bir endüstriyel arkeoloji ve kültür merkezi doğuracaktır.

YETKİLİLERE VE STK'LARA ÇAĞRI

İzzet Ünlü, Antalya Denizcileşme Platformu olarak, yetkililere seslendiklerini belirterek, “Bu hayalin gerçeğe dönüşmesi için çalışmalara bir an önce başlanılmasını canı gönülden talep ediyoruz. Antalya halkını, sivil toplum kuruluşlarını ve tüm deniz sevdalılarını bu haklı çağrımıza destek vermeye davet ediyoruz. Antalya'ya Deniz Müzesi yapılsın" diye konuştu.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Antalya'da hıdırellez dilekleri, deniz yaşamını tehdit ediyor
 
Antalya turizmine yüzde 9'luk iç pazar dopingi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da hıdırellez dilekleri, deniz yaşamını tehdit ediyor
ANTALYA'da dalgıçlar, plastik atıkların yanı sıra Hıdırellez'de denize ...
Kundaklama şüphelisi kaçarken yakalandı
ANTALYA’da bir galericinin kundaklanması ve gasp olayına karıştığı belirlenen ...
Akdeniz'in yıldızı çöplük olmasın
Turgut GÜNGÖR
 
Kocagöz, Altınova’nın taleplerini yerinde dinledi
Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz,  “Söz Vatandaşta” halk buluşmaları ...
Hafif ticari araç takla attı: 1 ölü, 2 yaralı
AFYONKARAHİSAR’ın Sandıklı ilçesinde hafif ticari aracın takla atarak ...
ASAT’tan eş zamanlı altyapı ve asfalt çalışması
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, Aksu ilçesi Altıntaş ...
 
Kepez'de sünnet şöleni coşkusu
KEPEZ Belediyesi'nin geleneksel sünnet şöleni, 500 çocuğun ve ailelerinin ...
Turizmde ağustos sevinci
ANTALYA'da bu yıl savaşlar nedeniyle olumsuz etkilenen turizm sektörü, ...
'Sahte e-tebligat tuzağına düşmeyin'
ADLİ Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Ulusal Elektronik Tebligat ...
 
Dursun Gündoğdu
ATSO'nun gölgesinde bir aday
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Akdeniz'in yıldızı çöplük olmasın
İsa Altun
İsa Altun
Mobil hesabınızı şarjla boşaltabilirler
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Ateş sadece ormanı değil, vicdanları da yakıyor...
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
İtalya ‘Mancini‘ dedi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Teneffüs Park maceramız
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
3 Ağustos'ta Boğa burcunda geri harekete başlayan Chiron ile adım atıyoruz. Bu durum, sahip olduklarınız ve kendinize ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva