İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'nın kapalı olduğunu ve her türlü gemi geçişinin sert karşılık bulacağını bildirdi.
Bu uyarının ardından, farklı ülkelere ait üç konteyner gemisinin bugün boğaza girişinin engellendiği iddia edildi.
Körfez ülkeleri ile İran arasında yer alan Boğaz, dünya petrol ticareti açısından kritik bir geçiş noktası. Savaş öncesinde küresel petrolün yaklaşık yüzde 20’si bu dar su yolundan taşınırken, çatışmaların ardından İran’ın müdahalesi geçişleri büyük ölçüde zorlaştırdı.
Tahran; Çin, Rusya, Hindistan, Pakistan ve Türkiye gibi bazı ülkeleri “dost” olarak değerlendirerek geçişlerine izin veriyordu.
'O OTELLER VURULACAK'
Bugün İran tarafından yapılan bir başka açıklamada ise Orta Doğu'daki bazı ülkelerin vurulacağı belirtildi.
İran Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Abolfazl Şekarşi devlet televizyonuna yaptığı konuşmada, “Tüm Amerikalılar (askerler) bir otele girdiğinde, bizim bakış açımıza göre o otel Amerikan olur. Sadece kenarda durup Amerikalıların bize saldırmasına izin mi vermeliyiz? Doğal olarak karşılık verdiğimizde, nerede olurlarsa olsunlar onlara saldırmak zorundayız” dedi.
Perşembe günü İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise ABD askerlerini, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerindeki insanları "kalkan" olarak kullanmakla suçladı.
X'te yaptığı paylaşımda Arakçi, “Bu savaşın başından beri, ABD askerleri GCC'deki askeri üslerden kaçarak otellerde ve ofislerde saklandılar” ifadelerine yer verdi ve bölgedeki otellere rezervasyon kabul etmemeleri çağrısında bulundu.
REUTERS'TAN 'ÇİN YARDIMI' İDDİASI
İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın ABD yönetiminden iki yetkiliye dayandırdığı habere göre İran, Çin’in en büyük yarı iletken üreticisi SMIC’ten çip üretim ekipmanları temin etti. Yetkililer, söz konusu ekipmanların doğrudan İran ordusuna ulaştırıldığını aktardı.
Yetkililerden biri, sevkiyatların yaklaşık bir yıl önce başladığını ve kesildiğine dair herhangi bir bulgu bulunmadığını öne sürdü. Ekipmanların ABD menşeli olup olmadığı ise netleşmedi.
İSRAİL'DEN 'LÜBNAN' UYARISI
İsrail ordusu, güçlerinin "güçlü bir şekilde harekete geçeceği" gerekçesiyle Lübnan'ın güneyindeki Sajd köyü sakinlerinin derhal bölgeyi terk etmeleri gerektiğini söyledi.
Ordu, Nabatiye vilayetinin Jezzine bölgesinde bulunan köyün sakinlerinin tahliye edilerek "Zahrani Nehri'nin kuzeyine taşınmaları" gerektiğini bildirdi.
(Odatv.com)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
|||||||
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
![]() Koç ![]() 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
|
||||||||||||
|
||||||||||||


