Hadise, Belçika'da bir müzik yarışmasında jüri üyesi oldu
Hadise, Belçika'da bir müzik yarışmasında jüri üyesi oldu
Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı
Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, mazbatasını aldı
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, mazbatasını aldı
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
15 Eylül 2021 Çarşamba - 09:15

Gaziantep'te pekmez ve pestil telaşı başladı

GAZİANTEP'te bağ bozumunun sona ermesiyle toplanan üzümler, geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil ve cevizli sucuğa dönüştürülüyor.

Gaziantep te pekmez ve pestil telaşı başladı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tarlalarındaki üzümleri toplayan köylüler, pekmez, pestil ile cevizli sucuk için kazan kurmaya başladı. Doğal yöntemlerle yapılan ürünler için köylüler, bağlardan topladıkları üzümleri evlerinin avlusundaki havuzların içine dökerek suyunu çıkarıyor. Üzüm suyundan elde edilen şıra, kazanlarda saatlerce kaynatılıp pekmeze dönüştürülüyor. Yapımı meşakkatli olan pestil için neredeyse ailenin bütün fertleri imece usulü çalışıyor. Hazırlanan üzüm suyu sürekli dönüşümlü olarak karıştırılırken, kaynar vaziyette kovalara alınarak temiz bezlerin üzerine incecik serilip kurumaya bırakılıyor.

'YAPIMI USTALIK GEREKTİRİR'

Pestile ve pekmezin yapım aşamasının oldukça zor olduğunu belirten Mehmet Ali Çelikkanat, bu iş için çok ince ustalık gerektiğini söyledi. Çelikkanat, bağ bozumunun ardından toplanan üzümlerden pekmez ve pestil elde ettiklerini söyleyerek, "Bağ bozumunda elde ettiğimiz tatlı üzümlerle pekmez ve pestil yapıyoruz. Şu an pestil zamanı. Üzümlerimizi önce bağlarımızdan keseriz sonra üzümlerimizi eve getirip onları temizlemek için yıkarız ardından üzümlerimizi torbalara koyuyoruz ve ezerek suyunu çıkarıyoruz. Ezilen üzümlerin suları, içine beyaz toprak koyduğumuz kazanlarda kaynatılıyor. Nişastasını kattıktan sonra pestil yapmak için saten bezlerin üzerine seriyoruz. Dört beş gün içinde kuruyor ve bezlerden soyulduktan sora tüketilmeye hazır oluyor. Pestil için yoğun emek gerekiyor" diye konuştu.

'LEZZETİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR'

Çeşitli işlemlerden geçtikten sonra ustalıkla bezlerin üzerine dökülen şıraların kıvamının iyi tutturulması gerektiğini vurgulayan Zeynep Çelikkanat da şunları söyledi:

"Pestil yapmak için üzümü toplar ezeriz, suyunu çıkarırız. Kazana alıp kaynatırız ve nişastasını, şekerini katarız. Daha sonra bezlere sererek güneşe kuruması için bırakırız. Sererken çok kalın da olmayacak ince de olmayacak. Kıvamı iyi tutturmak lazım çünkü kalın olursa da ince olursa da ya da çok şekerli olursa da bezden çıkartılamaz. Hava durumuna bağlı olarak 1 hafta içinde bezlerimizde pestillerimiz kurur ve bezlerimizi ıslatarak pestili ayırırız. Pestili sermek kadar bezden çıkartması da çok zor bir iştir. Çıkan pestilin altını sileriz, nişastalarız sonra tekrar bu çıkarttığımız pestilleri tellere kuruması için sereriz. Kuruduktan sonra kare şeklinde keserek tüketilmeye hazır hale getiririz."

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

GAZIANTEP'TE BAG BOZUMUNUN SONA ERMESIYLE TARLALARDA TATLANAN UZUMLER, GELENEKSEL YONTEMLERLE PEKMEZ, PESTIL VE CEVIZLI SUCUGA DONUSTURULUYOR.  FOTO:KADIR GUNES-GAZIANTEP-DHA

Kadir GÜNEŞ- Ahmet ATMACA/ GAZİANTEP, (DHA)

 
Zeytinburnu'nda kadın cinayeti
 
54 kaçak göçmen kurtarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytinburnu'nda kadın cinayeti
Zeytinburnu'nda Afganistan uyruklu Fatıma Ayderi (28) eski kocası tarafından ...
3 katlı restoranda patlama sonrası yangın
KADIKÖY'de 3 katlı restoranda patlama ve ardından yangın meydana geldi. ...
İrem Derici'den kurtuluş günü konseri
BALIKESİR'in Manyas ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl ...
 
Adana’da FETÖ operasyonu: 8 gözaltı
ADANA’da FETÖ/PDY’nin mahrem yapılanması içerisinde oldukları tespit edilen ...
Gamze Pala'nın katilinin akıl sağlığı yerinde çıktı
RİZE’de, AK Parti Seçim İşleri'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Gamze Pala’yı ...
3 çocuk annesi düdüklü tencerenin patlamasıyla yaralandı
ERZURUM'un Pasinler ilçesinde düdüklü tenceresi patlayan Münevver Samancı ...
 
Geri dönüşüm fabrikasında akıma kapılan işçi öldü
ŞANLIURFA’da geri dönüşüm fabrikasında çalışan Suriye uyruklu Muhammed ...
Özcan Deniz hakim karşısında
Şarkıcı Özcan Deniz, eski eşi Feyza Aktan'ı darp ettiği iddiasıyla 1 yıl ...
Karadeniz'de palamut da bollaştı
TRABZON'da av sezonunun başlamasıyla tezgahlarda istavritin yanı sıra ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva