PKK'nın silah yakma töreni dünya basınında
PKK'nın silah yakma töreni dünya basınında
Hollywood yıldızı Anya Taylor-Joy Bodrum'da
Hollywood yıldızı Anya Taylor-Joy Bodrum'da
Estetik yaptırma furyasında büyük tehlike
Estetik yaptırma furyasında büyük tehlike
Ekrem İmamoğlu'ndan Antalya mitingine çağrı
Ekrem İmamoğlu'ndan Antalya mitingine çağrı
11 Temmuz 2025 Cuma - 08:20

Güneşlenirken bunu yapıyorsanız cilt kanseri riski altındasınız

Güneşlenirken ölçüyü kaçırmayın. Özellikle açık tenliler, sarışın, kızıl saçlılar ve çilleri olanların ultraviyole (UV) ışınlarına daha hassas olduğunu belirten uzmanlar, “Güneş ışınlarının dik geldiği 10:00–16:00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçınmalıdır” uyarısında bulundu.

Güneşlenirken bunu yapıyorsanız cilt kanseri riski altındasınız
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmanın cilt sağlığını korumada çok etkili olduğunu söyleyen, Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, güneşten korunmayla ilgili önemli bilgiler verdi…
Cilt tipine uygun olarak güneşten fayda sağlamanın mümkün olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Geyik, "Açık tenli bireyler, sarışın ve kızıl saçlılar, çilleri olanlar ve cilt kanseri öyküsü olan kişiler ultraviyole (UV) ışınlarına karşı daha hassas. Çok fazla güneş maruziyeti cilt yaşlanmasına, lekelenmeye ve uzun vadede cilt kanserine neden olabilir" dedi.

ÇOK GÜÇLÜ BİR KAYNAK

UV ışınlarının cilt üzerindeki etkilerini Uzm. Dr. Geyik, şöyle anlattı: "Güneş dünyaya enerji gönderen çok güçlü bir kaynaktır. Güneş ışığının yaklaşık yüzde 5'i UV ışınlarından oluşur. Bu UV ışınları görünmezdir ama cilt üzerinde önemli etkiler yaratır. Güneş ışınlarının geri kalan büyük kısmı görünür ışık ve ısıdan oluşur. Görünür ışığın tamamı yeryüzüne ulaşabilirken, UV ışınlarının bazı türleri atmosferdeki ozon tabakası tarafından süzülür. En zararlı olan UVC ışınları ozon tabakası tarafından engellenir. Yeryüzüne ulaşmaz."

KANSERE NEDEN OLUYOR

Uzm. Dr. Geyik, uzun süreli güneş ışınlarının etkisinde kalmanın zararlarını da anlattı: "Güneş ışınlarının cilt üzerinde bağışıklık sistemini baskılayıcı etkisi var. Bu durum bazı cilt hastalıklarında örneğin sedef faydalı olabilirken, uzun süreli ve yoğun maruziyet cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle güneşi tamamen zararlı ya da tamamen faydalı olarak değerlendirmek doğru değildir. Önemli olan ne zaman, ne kadar ve nasıl güneşe maruz kaldığımızdır."

DNA HASARINA NEDEN OLABİLİR

UV ışınlarının UVA, UVB ve UVC olmak üzere 3'e ayrıldığını söyleyen Uzm. Dr. Geyik, şunlara dikkat çekti: "UVA, dalga boyu en uzun olan gruptur ve cilde daha derinlemesine nüfuz eder. Uzun vadede cilt yaşlanmasına, lekelenmelere ve DNA hasarına neden olabilir. UVB, güneş yanıklarına yol açan esas ışındır. Aynı zamanda vücudun D vitamini üretmesinde rol oynar. Ancak UVB camdan geçemez; bu yüzden cam arkasında oturmakla D vitamini sentezlenmez. UVC ise en kısa dalga boyuna sahip olan ve hücreler üzerinde öldürücü etkisi olabilen ışın türüdür, fakat dediğimiz gibi ozon tabakası UVC'yi tamamen engellediği için doğrudan karşılaşmayız."

GÜNDE 10-15 DAKİKA GÜNEŞ BANYOSU YETERLİ

D Vitaminin karşılanması için saatlerce güneşte kalmanın gerekmediğini belirten Uzm. Dr. Geyik, "Güneş ışığı vücudumuz için gereklidir. Çünkü ciltte D vitamini üretimini sağlar. D vitamini, kemik sağlığı, bağışıklık sistemi ve birçok metabolik süreç için önemlidir. Ancak bu faydayı elde etmek için güneşte saatlerce kalmak gerekmez. Açık tenli bireylerde, güneş koruyucu sürülmeden yalnızca kollar ve bacaklar açıkta olacak şekilde, sabah erken saatlerde veya akşamüstü geç saatlerde yaklaşık 10–15 dakika güneşlenmek yeterlidir. Bu süre, D vitamininin sentezi için çoğu zaman yeterli olur" dedi.

YANIKLARA YOL AÇIYOR

Güneş ışığına maruz kalındığında ciltte bazı değişiklikler olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Geyik, "Bunlardan biri güneş yanığı, diğeri ise bronzlaşmadır. Güneş yanığı genellikle UVB ışınlarının etkisiyle olur ve maruziyetten yaklaşık 6–24 saat sonra ortaya çıkar. Bronzlaşma ise 2 şekilde gelişir. Erken bronzlaşma daha çok UVA ışınlarına bağlıdır, ciltte kısa sürede renk koyulaşması olur. Gecikmiş bronzlaşma ise UVB etkisiyle gelişir ve melanin üretimi artar" dedi.

KİMLER DAHA ÇOK DİKKAT ETMELİ?

Güneşin zararlı etkilerinden korunmada bazı kişilerin daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Geyik, bunları şöyle sıraladı:
Açık tenli bireyler, sarışın ve kızıl saçlılar, çilleri olanlar ve cilt kanseri öyküsü olan kişiler.
Çocuklar, özellikle 6 aydan küçük bebekler, ciltleri çok ince ve savunmasız olduğu için doğrudan güneşe çıkarılmamalıdır.
Yaşlılar, bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler, kanser tedavisi gören hastalar ve otoimmün hastalığı olanlar da güneşe karşı daha dikkatli olmalıdır.
Güneş altında uzun saatler çalışmak zorunda kalan tarım işçileri, inşaat çalışanları, balıkçılar ve dış mekan sporcuları gibi meslek grupları için de düzenli ve etkili güneş koruması hayati önem taşır.

(Sabah- GÜL KİREKLO)

 
Uzmanından uyarı: Çocuğunuza 'yasak' kelimesini kullanmayın
 
Ekran bağımlılığı tetikledi: Otizm pandemisine dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından uyarı: Çocuğunuza 'yasak' kelimesini kullanmayın
Gelişen teknolojik çağda, ekran maruziyeti ilerleyen zamanlarda çocuklarda ...
Cumhurbaşkanlığı atama kararları Resmi Gazete’de
RESMİ Gazate’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararlarına göre, Sağlık ...
Lastik deposu alev alev yandı
EYÜPSULTAN’da bir lastik deposunda yangın çıktı. Yangın, ekiplerin yaklaşık ...
 
Eski eşinin sosyal medyadan yayın yaptığı kişiye saldırdı
KAĞITHANE'de, iddiaya göre Bülent B. (34) sokakta karşılaştığı, eski eşi ...
Adem Soytekin tahliye edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca İBB'ye yönelik yürütülen yolsuzluk ...
Abdurrahman Tutdere görevden uzaklaştırıldı
İÇİŞLERİ Bakanlığı, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında hakkında ...
 
Çöpte bulunan bebek cesedi soruşturması sürüyor
AYDIN'ın Efeler ilçesindeki katı atık bertaraf tesisinde bulunan göbek ...
Naci Görür'den Ege uyarısı: Geriliyor
AFAD Deprem Dairesi verilerine göre saat 01.54'te Ege Denizi'nde 4.6 büyüklüğünde ...
12 askerin şehit olduğu metan gazı olayıyla ilgili açıklama
MİLLİ Savunma Bakanlığı’ndan (MSB), Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde bölücü ...
 
Dursun Gündoğdu
Sen beni görmedin, ben seni görmedim
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
İnsanlık bu ise istifa etmek istiyorum
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ormanlar yaşamdır
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz ayında Venüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte, zihinsel canlılık kazanıyor, çevrenizdeki insanlarla iletişim ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva