'Sera Okul'a renkli açılış
'Sera Okul'a renkli açılış
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Dayakçı işadamına hapis talebi
Dayakçı işadamına hapis talebi
11 Eylül 2023 Pazartesi - 10:44

Heykeltıraş, iklim krizine dikkat çekmek için bitkileri dondurdu

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlilik Öğrencisi Yıldız Özer, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla buz bloklar içerisine çeşitli bitkiler yerleştirerek ekolojik farkındalık oluşturmak için bir sergi açtı.

Heykeltıraş, iklim krizine dikkat çekmek için bitkileri dondurdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Atatürk Üniversitesi kampüsündeki ve hava sıcaklığının 24 saat sıfırın altında 5 derece olduğu Atabuz Müzesi'nde buz bloklar içerisinde sergilenen 13 eser yer alıyor. Heykeltıraş Yıldız Özer, iklim krizine dikkat çekmek için buz bloklar içerisine çeşitli bitkiler yerleştirerek kendi deyimiyle 'ekolojik farkındalık' yaratmak istedi.

‘BİTKİLERİN EKOSİSTEMDEKİ YERİ OLDUKÇA DEĞERLİDİR’

1960'lı yıllara dayanan ve o dönemde toplumda sanayi devrimi ile gelişen teknolojik ilerlemelerin yaratmış olduğu çevre tahribatının farkındalığının belirdiği bir dönemde sanatçıların da çevre sorunlarına eğildiğini kaydeden Özer,  şöyle konuştu:

"Bu anlamda etkisini oldukça fazla yaşadığımız şu günlerde, küresel ısınmadan kaynaklı aşırı hava sıcaklıklarındaki artışa ek olarak, ormanların, sulak alanların, çayırların ve diğer doğal yaşam alanlarının tahribi veya dönüştürülmesi, birçok türün yok olmasına veya sayılarının azalmasına neden olmaktadır. Biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği üzerinde olumsuz etkiler yaratmamaktadır. Ekosistemlerdeki çeşitlilik, birbirinden farklı canlı ve cansız organizmaların yapısına bağlıdır. Ekosistemlerdeki bu çeşitlilik, ekolojilerin daha dayanıklı ve kalıcı olmasını sağlar. Bir ekosistemde bir türün yok olması veya ekosistemdeki dengenin zarar görmesi, diğer türler ve ekosistemler üzerindeki olumsuz etkilere yol açar. Bu nedenle bitkiler, ekosistemlerin çeşitli yapısını oluşturan temel unsurlardır. Farklı bitki türleri, ekosistemlerin içinde genetik, tür ve ekosistem çeşitliliğini artırır. Bu çeşitlilik, ekosistemlerin daha esnek ve dayanıklı olmasını sağlar ve hareket değişikliklerine karşı daha iyi uyum sağlayabilirler. Ayrıca bitkiler, diğer canlı organizmalar için barınma ve yaşam alanı sağlarlar. Ormanlar, çayırlar, sulak alanlar gibi farklı bitki örtüleri, çeşitli birçok hayvan ve diğer organizmalar için uygun yaşam alanları oluşturur. Bitkilerin ekosistemde bu anlamda yeri oldukça değerlidir. Bitkilerin yok olması, ekolojik denge ve insan sağlığı için ciddi sonuçlar doğuran bir sorun olarak gözükmektedir." 

BİTKİLERİ DONDURMANIN AMACI

Yaklaşık 4 ay süren bir çalışma sonucu oluşturulan serginin ana konusunun bitki çeşitliliğinin korunmasına dair bir farkındalık yaratmak olduğuna değinen Özer, "Sergi, Atatürk Üniversitesi çevresinde yetişen çeşitli bitki ve çiçeklerin buz kalıpların içerisine yerleştirilerek dondurulması ile oluşturulmuştur. Burada bu bitkilerin dondurulma amacı nasıl ki çok eski zamanlarda oluşan buzulların içerisinde saklı kalmış o zamana dair bazı kalıntıların bizlere ışık tuttuğu gibi, bu buz kütlelerinin içerisindeki bitkilerde yok olmaları durumunda geleceğe bir bitki belgesi niteliği taşımaktadır" dedi.

Özer; hava sıcaklığının en az sıfırın altında 5 derece olduğu salona girenlere üşümemeleri için mont da verdiklerini söyledi.

ERZURUM, ATATURK UNIVERSITESI GUZEL SANATLAR FAKULTESI HEYKEL ANA SANAT DALI SANATTA YETERLILIK OĞRENCISI YILDIZ OZER (FOTOGRAFTAKI), IKLIM KRIZINE DIKKAT CEKMEK UZERE BUZ BLOKLAR ICERISINE CESITLI BITKILER YERLESTIREREK EKOLOJIK FARKINDALIK YARATMAK ADINA BIR SERGI ACTI. (FOTO: TURGAY IPEK / ERZURUM, (DHA)

ERZURUM, ATATURK UNIVERSITESI GUZEL SANATLAR FAKULTESI HEYKEL ANA SANAT DALI SANATTA YETERLILIK OĞRENCISI YILDIZ OZER (SAG BASTA), IKLIM KRIZINE DIKKAT CEKMEK UZERE BUZ BLOKLAR ICERISINE CESITLI BITKILER YERLESTIREREK EKOLOJIK FARKINDALIK YARATMAK ADINA BIR SERGI ACTI. (FOTO: TURGAY IPEK / ERZURUM, (DHA)

ERZURUM, ATATURK UNIVERSITESI GUZEL SANATLAR FAKULTESI HEYKEL ANA SANAT DALI SANATTA YETERLILIK OĞRENCISI YILDIZ OZER (SOLDA), IKLIM KRIZINE DIKKAT CEKMEK UZERE BUZ BLOKLAR ICERISINE CESITLI BITKILER YERLESTIREREK EKOLOJIK FARKINDALIK YARATMAK ADINA BIR SERGI ACTI. (FOTO: TURGAY IPEK / ERZURUM, (DHA)

Turgay İPEK / ERZURUM, (DHA)

 
Perseid'in 'ateş topu', Seferihisar'da görüntülendi
 
Kritik seviye altına inen gölden 'vahşi sulama' devam ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çanakkale'deki yangın, 16 saatte kontrol altına alındı
ÇANAKKALE'nin Gelibolu ilçesindeki makilikte çıkıp, ormana ve askeri kışlaya ...
Pınar Deniz: İnsanın kendine ara verememesi ne kadar üzücü
Pınar Deniz, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla dikkat çekti.
Dilan Polat ve eşi Engin Polat'a haraç şoku!
Lüks yaşamı ve son olarak eşinin evlilik yıldönümü hediyesi olarak uçak ...
 
Ahlaksız
Turgut Güngör
Türkiye'nin ilk kadın taarruz helikopter pilotu göklerde
Türkiye'nin ilk kadın taarruz helikopteri pilotu Özge Karabulut, Diyarbakır ...
25 milyon liralık ilaç ve kaçak eşya ele geçirildi
TİCARET Bakanlığı, Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda bir TIR'da yapılan aramada; ...
 
Mustafa Sarıgül, Vedat Milor'a meydan okudu
Türkiye'nin önde gelen gastronomi otoritelerinden biri olan Vedat Milor, ...
İlk ders zili çaldı
İLKOKUL, ortaokul, lise ve okul öncesi eğitimde ilk ders zili çaldı. Milyonlarca ...
Meteoroloji'den sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 11 Eylül hava durumu raporunu paylaştı. Rapora ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva