Aydın'da orman yangını
Aydın'da orman yangını
Kıyıdaki kaçaklar yıkılıyor
Kıyıdaki kaçaklar yıkılıyor
Antalya'da oğlunu öldüren baba; Pişmanım
Antalya'da oğlunu öldüren baba; Pişmanım
Bayram tatilinin ilk günü 853 trafik kazası
Bayram tatilinin ilk günü 853 trafik kazası
25 Nisan 2013 Perşembe - 17:41

İşte çekilmenin tarihi ve yeri

PKK'nın Kandil'deki elebaşı Murat Karayılan beklenen açıklamayı yaptı. Karayılan PKK üyelerinin sınırdışına 8 Mayıs'ta silahlı olarak Kuzey Irak'a çekileceğini açıkladı. PKK'nın bundan sonraki hedefleri de madde madde belirtildi.

İşte çekilmenin tarihi ve yeri
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İmralı’da bulunan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da yaptığı “sınırdışına çekilin” çağrısının ardından PKK’lıların ne zaman çekileceği merak konusu olmuştu. Abdullah Öcalan’ın mektubunu Kandil’e götüren heyette yer alan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çekilmenin 25 Nisan’da başlayacağını söylemişti. Bu gelişme üzerine, basın mensupları, PKK’lıların çekilmesine yönelik açıklamanın yapılacağı Kandil’e akın etti.

Aralarında Anadolu Ajansı’nın da bulunduğu yüzden fazla yerli ve yabancı gazeteci, Erbil’den karayoluyla Kandil’e gitti. Kandil Belediyesi önünde bir süre bekletilen gazeteciler, PKK'lılar tarafından basın toplantısının düzenleneceği yere götürüldü. PKK’nın Kandil Sorumlusu Murat Karayılan, yaptığı açıklamada, 8 Mayıs tarihinden itibaren silahlarıyla birlikte sınır dışına çıkmaya başlayacaklarını söyleyen Karayılan, herhangi bir operasyon durumunda meşru müdafaa haklarını kullanacaklarını ve çekilmenin derhal duracağını belirtti. Karayılan, çekilmenin en kısa sürede ve kademeli olarak yapılacağını dile getirdi. PKK üyelerinin Kuzey Irak'a geleceğini belirten Karayılan, "herhangi bir bombardıman ya da çatışma yaşanmaması gerektiğini" vurguladı.

6 MADDEDE ÇEKİLME

Sürecin kesintiye uğramaması için temel olan bazı hususlar açıklamada 6 madde halinde formüle edildi.

1- PKK hiçbir çatışmaya mahal vermeyecek şekilde, kendi inisiyatifiyle, öteden beri kullandığı güzergâhları kullanarak, bir örgütlülük ve disiplin içinde geri çekilme işlemini tamamlayacak.

2- Devam eden hazırlıklar temelinde geri çekilme, 5 Mayıs 2013 tarihinde başlayacak. Geri çekilme, kademeli gruplar halinde planlanmış olup, örgüt üyelerinin hareket tarzı, gizliliği ve disiplini temelinde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

3- Geri çekilmede PKK'lıların üsleneceği yer Kuzey Irak. K. Irak’a çekilecek olan PKK’lıların güçlerinin resmi varlığına gereken anlayışı göstermelerini, başta Kuzey Irak Hükümeti olmak üzere ilgili güçlerden bekleniyor.

4- Geri çekilme esnasında Türk ordu güçlerinin de aynı duyarlılık ve ciddiyetle hareket etmesi isteniyor. Geri çekilen PKK'lılara yönelik herhangi bir saldırı, operasyon, bombardıman olması halinde geri çekilme derhal durdurulacak ve meşru savunma temelinde PKK misilleme  yapmak istiyor.

5- PKK,  çekilirken, Türk devlet güçlerinin de buna paralel olarak, herhangi bir askeri aktivite ve çatışmaya neden olabilecek tahriklerde bulunmaması ve fırsatçı yaklaşımlara yer vermemesi gerekmektedir. Bununla birlikte, geri çekilme sürecinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için, daha önce Öcalan'a mektuplarla ifade edildiği ve devletin de bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmesi önemli olacaktır.

6- Bağımsız heyetlerce sürecin izlenmesi, her iki taraftan da engel olabilecek hatalı yanları tespit etmesi, sürecin sağlıklı gelişmesine imkan sunacaktır.

SÜREÇ ÜÇ AŞAMADAN OLUŞACAK

Açıklamada demokratik çözüm süreci olarak ifade edilen sürecin üç aşamadan oluştuğu belirtildi:"Uygulanmakta olan ateşkes ve  güçlerimizin başarılı bir biçimde geri çekilmesiyle birlikte birinci aşama sona erecek ve ikinci aşama başlamış olacaktır."

İkinci aşama, sorunun kalıcı çözümü için, daha çok devletin ve hükümetin yükümlülüklerini yerine getireceği aşama olarak belirtildi. Bu süreçte atılacak bazı adımlarsa şu şekilde formüle edildi: "Anayasal çözüm çerçevesinde yapılacak reformlarla Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleştirilmesi ve Kürt sorununun çözüme kavuşturulmasının koşulları doğmuş olacaktır. Koruculuk, özel tim, vb. tüm özel savaş yapılarının devre dışı edilmesi ve demokratik sivil toplum zihniyetine uygun bir ortamın oluşturulması gereklidir."

Yeni ve demokratik bir anayasanın bu sürecin gelişmesindeki öneminin altının çizildiği açıklamada, şu tespitlere yer verildi: "Özellikle Türkiye’nin demokratikleşmesini sağlayacak, Kürt halkının inkarını sona erdirecek, varlığını ve özgürlüğünü kabul edecek, tüm kimliklerin, inançların ve mezheplerin hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, eşitliğini sağlayacak olan yeni demokratik bir anayasanın yapılması hayatidir."

Normalleşme süreci olarak altı çizilen üçüncü aşama ise şöyle formüle edildi: "Bu görevin gerçekleşmesiyle birlikte, üçüncü aşama olan 'normalleşme süreci' başlamış olacaktır. Normalleşme süreci, barışın kalıcılaşması, toplumsal uzlaşma, eşitlik ve özgürlükler sürecidir. Önder Apo dahil herkesin özgürleşeceği bu sürecin pratikleşmesi paralelinde silahın tümden devre dışı kılınması ve güçlerimizin silahsızlanması gündeme girecektir”

 BİRLİK VE ÇÖZÜM KONFERANSI YAPILACAK 


Bir konferans çağrısı da yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

“PKK'nın  geliştirdiği mücadelede belkemiği rolü oynayan ve büyük fedakarlıklar, kahramanlıklar sergileyen Kuzey Kürdistan halkımız bu hamle sürecine güçlü katılarak süreci başarıyla taçlandırmaya mükelleftir. Verilen bütün bedellerin karşılığı olarak gündeme giren demokratik çözüm sürecine Kuzey Kürdistan'daki tüm kesimlerin katılımını sağlamak için Amed'de 'Kuzey Kürdistan Demokratik Çözüm, Birlik ve Dayanışma Konferansı'nı toplamaya ve tüm yurtsever güçleri katılmaya çağırıyoruz.”

TELEFON VE KAMERA YASAĞI
Bu arada, PKK mensupları, canlı yayın araçlarının bölgeye girişine izin vermedi. Bunun üzerine araçlar geri döndü. Açıklamanın yapılacağı yere cep telefonları da alınmadı.
 
(Gazeteport)

 
Oyuncu Koçu Arascan Dönmez ile röportaj
 
Antalya, su altıyla da gözde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oyuncu Koçu Arascan Dönmez ile röportaj
Arascan Dönmez Çocuk Bayramı haftasında Gün Haber'e konuştu.
Müzede skandal
AVRUPA'nın en iyi müzeleri arasında gösterilen ve paha biçilmez tarihi ...
‘Oto’ya zam yolda!
AB’ye uyum çerçevesinde TIR’ların yüksekliği 4 metreyle sınırlanacak. ...
 
Bankada altını olanlar dikkat!
Altın fiyatlarında yaşanan dalgalanma altın hesapları konusunda şikayet yağmasına neden oldu.
Sandıklı Belediye Başkanı Elibol, muhtarlarla yemekte buluştu
SANDIKLI Belediye Başkanı İsmail Elibol, mahalle muhtarlarına yemek verdi. ...
En risklileri kıyma ve tavuk eti
Kıyma ve tavuk etinin hastalık yapma özelliğinin diğer etlere göre daha ...
 
Star Medya Grubu Socar'a satıldı
Star Medya Grubu ile Petkim'in sahibi Azeri devlet enerji şirketi Socar ...
Şükrü Top, Borsa'ya aday
ISPARTA Ticaret Borsası'nın 9 Mayıs'ta yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde ...
SDÜ'den çocuk haklarını gözetecek proje
SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi, çocuklara haklarını öğretmek ...
 
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bayram günleri
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Avrupa’da beş kriz
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer turizmi annesini kaybetti
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva