Antalyalı miniklere trafik eğitimi verildi
Antalyalı miniklere trafik eğitimi verildi
Antalyaspor-Adana Demirspor: 2-1
Antalyaspor-Adana Demirspor: 2-1
Antalyalı emlakçının 'Kara listesi'ne girdiler
Antalyalı emlakçının 'Kara listesi'ne girdiler
23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
1 Şubat 2023 Çarşamba - 12:59

MMO'dan bakanlığa denetim çağrısı

MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, 2 bin metrekarenin üzerindeki binalarda ruhsat öncesi uygulanan merkezi ısıtmanın, yapı kullanım izin belgesi sonrası bireysel ısıtmaya dönüştürüldüğü yönünde çeşitli söylemler olduğunu belirtti.

MMO dan bakanlığa denetim çağrısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, binalarda merkezi ısıtma zorunluluğunun sadece mevzuatta kalmaması gerektiğinin altını çizerek enerji verimliliği ve tasarrufu açısından bu uygulamanın devamlılığının denetim mekanizması ile sağlanması gerektiğini dile getirdi.

MERKEZİ ISITMA VATANDAŞIN LEHİNE

Binalarda ısıtmanın merkezi bir şekilde yapılması verimlilik sağlayacak ve yakıt tüketimlerini azaltacak bir uygulama olduğunu belirten MMO Şube Başkanı Atmaca, "Alınan yasal tedbirler kapsamında pay ölçerli yapılan merkezi ısıtma uygulamaları, kullanımda bireyselliği ve kullanılan kadar ödeme fırsatı da sağlamaktadır. Merkezi ısıtma sayesinde komşu dairenin ısınmaması nedeniyle oluşan kayıplar ve bunun neden olduğu haksızlıkların da önüne geçilebilmektedir. Bütün bunların yanı sıra her bir dairede ayrı ayrı olmak üzere gereğinden yüksek sayı ve kapasitede yakıcı cihaz kullanılması neticesinde oluşacak gereksiz ilk yatırım masrafı da merkezi ısıtma uygulaması ile aşılabilmektedir. Tüm bu yönleri ile ısıtmanın merkezi olarak yapılması vatandaşın lehine bir uygulamadır" dedi.

'MEVZUATTAKİ ÇELİŞKİLER GİDERİLMELİ VE DENETİM GETİRİLMELİ'

Merkezi ısıtma zorunluluğu için gerekli bina kullanım alanının ne olması gerektiği üzerine bir süredir süren tartışmalar sırasında meslektaş ve sektörden aldıkları geri bildirimlerde, 2 bin metrekare kullanım alanını aşan yeni binalarda merkezi ısıtma sistemlerinin ruhsat öncesi kurulsa da ruhsat sonrası kat maliklerinin ortak kararı ile bireysel ısıtma sistemine geçiş yapıldığını öğrendiklerini dile getiren MMO Şube Başkanı Atmaca, şunları söyledi;

“Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında çıkan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğinde, 'Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır' hükmü mevcutken, Kat Mülkiyeti Kanun madde 42' de 'Toplam inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır' ibaresi bulunmaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunundaki bu maddeye dayanılarak merkezi ısıtmanın ruhsat sonrası iptali ve bireysel ısıtmaya geçiş mümkün olup bu durum Enerji Verimliliği Kanunu ile temin edilmek istenen tasarruf sürecini sekteye uğratmaktadır. Bina ısıtmada enerjiyi verimli kullanmak ve tasarruf sağlayabilmek için bu çelişki ortadan kaldırılmalı, ayrıca 2 bin metrekare kullanım alanını geçen binalarda, bina ömrü boyunca ısıtmanın merkezi sistem ile yapılıp yapılmadığı yıllık yapılacak periyodik kontroller ile denetlenmelidir. Ancak bahsedilen çelişki ortadan kaldırılıp, yıllık denetleme mekanizmasının devreye alınması ile ısıtmanın merkezi sistemler ile yapılma sürekliliği sağlanabilir gözükmektedir. 2 bin metrekare kullanım alanını aşan binalarda ısıtmanın merkezi sistemler ile yapılması denetlenmeyecek ise mevzuatta yer alması da anlam taşımayacaktır."

DENETİME HAZIRIZ

Asansör denetimlerine benzer bir yöntemle hazırlanacak merkezi ısıtmaya yönelik yeni bir denetim mevzuatının binalarda enerji verimliliği sürecine katkı sağlayacağını aktaran Başkan Atmaca, “Yapılacak yıllık denetimlerde merkezi ısıtma sistemlerinin çalışır vaziyette hazır olup olmadığı kontrol edilmelidir. Denetimlerin kamusal alanda kalmasını savunan kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak yetki verilmesi halinde çok sayıda yetişmiş teknik personelimiz ile bu denetimlerde görev almaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz" ifadelerini kullandı.

ANTALYA,(DHA)

 
İngiliz polisi, futbol faciası için 34 yıl sonra özür diledi
 
Ahmet Kural hastaneye kaldırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jandarma komandoların 'narenciye' nöbeti
ANTALYA İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı jandarma asayiş ve komandı timleri ...
Korkuteli'de 61 ünite kan bağışlandı
ANTALYA'da Kızılay Korkuteli Şubesi ve Küçükköy mahalle muhtarlığı tarafından ...
Spor okullarında yeni dönem
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin çocuk ve gençlere yönelik 16, yetişkinler ...
 
Grekoromen şampiyonu Kepez
Antalya Şampiyonası’nda 16 grekoromen ve 1 serbestte altın madalya kazanan ...
Nurgül Şahballı: Halk ozanları okullarda ders vermeli
TÜRKİYE'nin birçok ilini gezerek yaşayan halk ozanlarını kayda alan Türk ...
Çok şiddetli kuraklık riski!
TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, ...
 
Adliye önünde kayınbiraderini vuran sanığa 27 yıl hapis
ANTALYA'da, eski eşi Güllü Akman'ın (25) kardeşi Bilal Akman'ı (23) tekerlekli ...
Antalya'da bebeğinin doğduğu gün vefat eden müdür toprağa verildi
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde bebeği dünyaya geldiği gün vefat eden okul ...
Bakan Soylu'dan Antalya'da taziye ziyareti
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren; ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva