Antalya'da 72 saatte 208 aranan kişi yakalandı
Antalya'da 72 saatte 208 aranan kişi yakalandı
Antalya'da evinde ölü bulundu
Antalya'da evinde ölü bulundu
Antalya'da 3. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi
Antalya'da 3. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi
Cemre Baysel hayranlarını korkuttu
Cemre Baysel hayranlarını korkuttu
29 Temmuz 2025 Salı - 10:22

Prof. Dr. Özlü: ‘Chikungunya’ virüsü için tehdit yok

GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sivrisinekler yoluyla bulaşıp, son dönemde Avrupa’da da vakaları görülmeye başlanan 'Chikungunya' virüsüne ilişkin, "Chikungunya virüsü, sineklerin çoğalması ve üremesiyle ilgili ortamların ıslah edilmesi lazım" dedi.

Prof. Dr. Özlü: ‘Chikungunya’ virüsü için tehdit yok
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sivrisinek yoluyla bulaşan Chikungunya virüsünün önümüzdeki yıllarda küresel bir salgına dönüşebileceği uyarısında bulundu. Türkiye’de henüz vaka görülmediğini ancak yaz aylarında sivrisineklere karşı önlem alınması gerektiği vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, tropikal ve subtropikal bölgelerde uzun süredir endemik olarak görülen virüsün, artık farklı sinek türleriyle de bulaşabildiğine dikkati çekerek, “Chikungunya' virüsü, tropikal ve subtropikal bölgede uzun zamandan beri endemik olarak görülen ve sinekler yoluyla bulaşan bir virüstür. Bu virüs sineğin ısırması ile insana ve hayvanlara geçerek hastalık yapabiliyor. Bu virüs romatizmaya, kas ve eklem ağrılarına, ateşe, deri döküntülerine, bazen de uzun sürebilen bir enfeksiyona yol açabiliyor. Ölümcüllük oranı da çok yüksek değildir” ifadelerini kullandı.

‘SALGINLARA YOL AÇABİLECEĞİ UYARISI YAPILDI’

Virüsün başlangıçta Afrika ve Hindistan gibi bölgelerde daha sık görüldüğünü ancak son dönemde Avrupa’da da vakalar bildirilmesiyle mutasyon geçirdiğinin anlaşıldığını ifade eden Özlü, “Afrika’da Hindistan’da daha çok görülürken son dönemde Avrupa ülkelerinde de vakalar görülünce bu virüste bir mutasyon olduğu anlaşıldı. Bu virüsün farklı cins sineklere de yerleştiğine dair bilgiler elde edildi. Bu durum endişeye yol açtı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önümüzdeki dönem için Chikungunya virüsünün sadece Ekvator bölgesinde görülmeyip, Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerde de görülebileceğini ve sinekler yoluyla da salgınlara yol açabileceği uyarısı yapıldı” dedi.

‘YAKIN BİR TEHDİT SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’

Türkiye’de Chikungunya virüsüne karşın yakın bir tehdidin olmadığını ifade eden Özlü, sineklerle mücadelede bireysel ve toplumsal önlemlerin önemine değinerek, “Ülkemizde de sivrisinek var. Dikkat etmek gerekiyor. Chikungunya virüsü, sivrisinekler yolu ile bulaştığı için, sineklerin çoğalması ve üremesiyle ilgili ortamların ıslah edilmesi lazım. İlaçlama çalışmaları yapılmalı. Bireysel olarak da sivrisineklere karşı kendimizi korumamız gerekiyor. Sinekle bulaşan başka hastalıklarda var. Yaz aylarında havaların sıcak olmasıyla beraber birikinti sularında üreyen sineklerin bu tür hastalıklara yol açtığını da bilmemiz gerekiyor. Henüz Türkiye’de böyle bir vaka bildirilmiş değil bu yüzden yakın bir tehdit söz konusu değildir. Dünya Sağlık Örgütü ülkeleri uyarıyor” diye konuştu.

Selçuk BAŞAR-Efnan DEMİREREN/TRABZON, (DHA)

 
Antalya'da dede ve iki torunu yeni evlerine taşındı
 
Tarih netleşti: Türkiye’nin 4. operatörü yolda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanlığı'ndan 'dijital dolandırıcılık' uyarısı
TİCARET bakanlığı, sosyal medya ve dijital mecralardaki dolandırıcılık ...
Türklerin akın ettiği pasaport: Schengen dahil vizesiz 150 ülke
ABD'lilerin bile peşine düştüğü pasaport, Türk yatırımcıların da ilgisini ...
Yangına giderken kazada yaralanan itfaiye eri kurtarılamadı
DİYARBAKIR'ın Ergani ilçesinde yangına giden itfaiye aracının devrildiği ...
 
Yangınlardan etkilenen hanelere 10 milyon lira kaynak aktarıldı
AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa, Eskişehir ...
'Diva' Bülent Ersoy çıldırdı: Sosyal medyada ifşa etti
Bülent Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla dikkat çekti. ...
'Yasa dışı bahis' operasyonu: 13 tutuklama
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da yasa dışı bahse yönelik operasyonlarda, ...
 
Orman yangınlarında büyük kayıp
2025 yılında Türkiye’de orman yangınlarından etkilenen alanın en az 41.458 ...
Yangınlar sonrası İstanbul Valiliği'nden havai fişek kararı
Bursa Osmangazi'de havai fişek nedeniyle çıkan ikinci yangın tartışma ...
Senarist Şafak Güçlü yaşamını yitirdi
"Çılgın Dersane", "Büyü" filmlerinin de senaristi olan Şafak Güçlü, 46 yaşında hayatını kaybetti.
 
Dursun Gündoğdu
Gelin Antalya halkına soralım?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ormanlar canımızdır
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
“Yanıyor… Yanıyor…”
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya Kepez’de bitmeyen elektrik çilesi
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz ayında Venüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte, zihinsel canlılık kazanıyor, çevrenizdeki insanlarla iletişim ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva