Baharı teknede dileklerle karşılayacaklar
Baharı teknede dileklerle karşılayacaklar
Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti
Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti
TÜİK: Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 oldu
TÜİK: Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 oldu
Başkan Kotan’dan Mesut Kocagöz’e destek
Başkan Kotan’dan Mesut Kocagöz’e destek
28 Ağustos 2023 Pazartesi - 08:34

Rusya'ya en çok satış kimya sektöründen

Batı’nın ambargosu altındaki Rusya, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 2021’deki 10’unculuktan bu yılın ilk 7 ayında 7’nciliğe yükseldi. Kimya sektörü ise bu dönemde Rusya’ya ihracatını yüzde 100 artırarak bu ülkeye en fazla ihracat yapan sektör oldu.

Rusya ya en çok satış kimya sektöründen
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Savaş sonrası Rusya ile ticarette önemli bir ivme yakalayan Türkiye’de birçok sektörün ihracattaki kan kaybını Rusya sınırladı. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 2021 yılında 10’uncu sırada yer alan Rusya, 2022 yılında ise 8’inci sırada yer aldı. Rusya, 2023’ün 7 aylık döneminde 7’nci sıraya kadar yükseldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ihracat verilerinden derlenen bilgiye göre, Rusya’ya ihracat 7 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artarak 3 milyar 176 milyon dolardan, 5 milyar 570 milyon dolara kadar çıktı. Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkeye bakıldığında sıralamadaki sadece 4 ülkeye ihracat artarken, en fazla artış Rusya’ya oldu.

Rusya’ya yapılan ihracata sektörler bazında bakıldığında ise kimya sektöründe önemli bir hareketlilik olduğu göze çarpıyor. Bu sektörün Rusya’ya ihracatı Ocak-Temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artarak 1 milyar 25 milyon dolara çıktı. Kimya sektörü 2021’de Rusya’ya en fazla ihracat yapan 3’üncü sektörken 2022 yılı sonu itibarıyla zirveye oturmuştu. Bu tablo kimya sektörünün ihracat haritasında da değişikliğe yol açtı. Geçen yılın 7 aylık döneminde kimya sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke Hollanda iken Rusya sektörün en fazla ihracat yaptığı 11’inci ülke idi. Geçen yılın sonunda ise sektörün ihracat sıralamasında Rusya 6’ncılığa kadar çıkarken, bu yılın 7 ayında Rusya büyük bir farkla zirveye oturdu.

İKİNCİ SIRADA MAKİNE VE AKSAMALARI DURUYOR

Makinede de Rusya zirveye oturdu 7 ayda Rusya’ya en fazla ihracat yapılan ikinci sektör yüzde 162 artışla makine ve aksamları oldu. Bu sektörün Rusya’ya ihracatı söz konusu dönemde 808,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Makine ve aksamları sektörünün Rusya’ya ihracatı 2021 yılının tamamında 481,2 milyon dolar, 2022 yılının tamamında ise 782,5 milyon dolardı. Sektörün ihracat sıralamasında ise Rusya 2021 yılında Almanya ve ABD’nin ardından üçüncü sırada yer alırken, 2022’nin sonunda ilk sıraya oturmuştu. Bu yılın 7 ayında da sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Rusya birinciliğini sürdürüyor.

Rusya’ya en fazla ihracat yapılan üçüncü sektör yaş meyve ve sebze oldu. Bu sektör uzun yıllar Rusya’ya ihracatta hep önde olan bir sektördü. Rusya’ya ihracatta 2021 yılında birinci, 2022 yılında ikinci sırada yer alan sektör, bu yılın 7 aylık döneminde bu ülkeye ihracatını yüzde 2,6 artırdı ancak 3’üncülüğe geriledi. Yaş meyve ve sebze sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülkelere bakıldığında ise Rusya sektörün en fazla ihracat yaptığı ülke olmayı sürdürüyor.

GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 78 ARTIŞ

Rusya’ya 7 ayda en fazla ihracat yapılan 4’üncü sektör otomotiv olurken, bu sektörün Rusya’ya ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,5 artarak, 297 milyon dolardan 530,3 milyon dolara dayandı. 2021’in tamamında sektörün Rusya’ya gerçekleştirdiği ihracat 705,9 milyon dolar, 2022’de ise 701,5 milyon dolardı. Sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkelere bakıldığında da Rusya, 2021 ve 2022’de olduğu gibi 2023’ün 7 aylık döneminde de 10’uncu sırada kalmaya devam etti.

Rusya’ya en fazla ihracat yapılan 5’inci sektör ise 419,1 milyon dolar ile elektrik ve elektronik oldu. Sektörel bazda Rusya’ya ihracat sıralamasında 2021’de 7’nci olan elektrik ve elektronik sektörü, 2022’nin sonunda 5’inciliğe yükselmişti. Sektör 2023’ün 7 ayında Rusya’ya ihracatını yüzde 126,8 artırarak sırasını korudu. Elektrik ve elektronik sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasına bakıldığında ise Rusya geçen yılın 7 ayında elektrik ve elektronik sektörünün en fazla ihracat yaptığı 12’nci ülke iken, bu yılın aynı döneminde 4’üncülüğe kadar yükseldi. Rusya 2021 yılında sektörün en fazla ihracat yaptığı 15’inci, 2022’de ise 7’nci ülke konumunda idi.

SADECE RUSYA DEĞİL

Sadece Rusya’ya değil Rusya ve çevre ülkelerine de ihracat genel seyrin aksine tam gaz devam ediyor. Rusya’nın da dahil olduğu Bağımsız Devletler Topluluğu’na ihracat yılın 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 9,8 milyar dolardan 13,9 milyar dolara yükseldi. BDT grubu AB ve Ortadoğu grubundan sonra en fazla ihracat yapılan üçüncü ülke grubu oldu. BDT grubu 2021’de en fazla ihracat yapılan 5’inci ülke grubu iken, 2022’de 4’üncü sıraya yükselmişti.

(Merve Yiğitcan- Ekonomim)

 
Otomotivde satışlar hız kesti
 
MSB acı haberi duyurdu: Bir asker şehit oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motorine indirim pompaya yansıdı!
Petrol ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın ardından akaryakıt fiyatlarına ...
Akaryakıta bir zam daha! Benzin 38 liraya dayandı
Gece yarısı itibarıyla akaryakıta zam geldi. Bugün gelen 1 lira 55 kuruşluk ...
Benzine bir zam daha!
Benzine bugün geceyarısı geçerli olacak şekilde 1,30-1,55 lira arasında zam bekleniyor.
 
TÜİK: Konut satışları temmuzda arttı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında konut satışlarının 16,7 ...
Şeker de nasibini aldı: 9 kez zam gördü
Türkşeker, 18 Mayıs’ta belirlediği kilogram fiyatı 18,5 lira olan toz ...
Benzine zam yolda
Benzin fiyatlarına 15 Ağustos Salı gününden itibaren geçerli olacak şekilde ...
 
Kritik gün: 6,5 milyon memur ve emekliyi ilgilendiriyor
Kamu çalışanlarına yönelik toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. İkinci ...
Ekim alanları daraldı, pamuk ithalatı başladı
Geçen seneye göre pamuk ekim alanlarının yüzde 25 daraldığını belirten ...
Sebze ve meyvede yüzde 50 üretim kaybı
Aşırı sıcaklar sebze ve meyvede yaklaşık yüzde 50 üretim kaybına neden ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva