Serik'te motosiklet kazası; 2 yaralı
Serik'te motosiklet kazası; 2 yaralı
Antalya'da 2 bin hemodiyaliz hastası var
Antalya'da 2 bin hemodiyaliz hastası var
Emekli subaylardan anneler gününde 'kadın' farkındalığı
Emekli subaylardan anneler gününde 'kadın' farkındalığı
Şero CHP Genel Merkezi'ne döndü
Şero CHP Genel Merkezi'ne döndü
27 Mart 2024 Çarşamba - 12:59

Telefonlardaki tehlike: Gizli veriler hızla yayılıyor

Siber dolandırıcılıkta yeni yöntemle, cihazı satın alan kişi SIM kartını takınca telefondaki tüm veriler açığa çıktığı ortaya çıktı. Banka hesaplarından e-devlet şifrelerine kadar tehlikeye giren özel bilgileri korumak için ne yapılmalı? İşte o yöntem ve korunma yolları.

Telefonlardaki tehlike: Gizli veriler hızla yayılıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dolandırıcılar dijital teknolojide çığır açıyor. Yapay zekanın yeteneklerini keşfeden sahtekarlar, tespit edilmesi zor olan casus yazılımlar geliştirip bunları cep telefonlarına yüklüyor ve ikinci el piyasasında satıyorlar.

Satın alan kişi cihazın içine SIM kartını yerleştirdiğinde ise kişisel bilgilerden banka hesaplarına, e-Devlet’ten sosyal medya şifrelerine kadar pek çok bilgi istemeden açığa çıkmış oluyor. Yani telefon uzaktan ele geçiriliyor.

ADIM ADIM İZLİYOR 

Casus yazılımlar, bununla da kalmayıp telefon görüşmelerinizi dinliyor, internet geçmişini izliyor, arama kayıtlarına bakıyor, kamerayı kontrol edebiliyor hatta konumunuzu bile takip edebiliyor. 

Genellikle telefonun işletim sistemine bulaşarak arka planda sessizce çalışan ve kullanıcının farkına varmadan bilgi toplayan casus yazılımlar bu bilgiler ışığında aynı zamanda şantaj malzemesi olarak da kullanılıyor. 

Bu nedenle, ikinci el cep telefonu satın alırken güvenilir kaynaklardan almak ve cihazı kontrol etmek hayati önem taşıyor.

HIZLA YAYGINLAŞIYOR 

Posta'nın haberine göre, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu tür dolandırıcılık olaylarının yeni yeni yaygınlaşmaya başladığına dikkat çekerek, şunları söyledi: 

"Siber dolandırıcılar casus yazılım yükledikleri telefonları piyasanın altında fiyatlarla gerek sanal ortamda, gerekse de fiziksel dükkanlarda satıyorlar."

"Daha sonra, kullanıcı SIM kartını taktığında, casus yazılım devreye giriyor ve SIM kart üzerinden telefonun iletişim ağlarına erişiyor. Bu, dolandırıcılara telefonun konumunu, çağrı kayıtlarını, mesajlarını ve diğer iletişim verilerini çalmak için bir kapı açıyor."

ŞU SAATLERE DİKKAT

Dolandırıcıların genellikle gece 02:00-05:00 saatleri arasında casus yazılım yükledikleri telefona uzaktan erişim sağladığına vurgu yapan Ali Murat Kırık, şöyle devam etti:

"İşte bu kriminal zaman diliminde kurbanların banka hesapları boşaltılıyor. Casus yazılım, telefonunuzdaki SIM kart verilerini kopyalayarak dolandırıcılara iletebiliyor."

"Ayrıca, telefonunuzdaki veri tabanlarına erişerek SIM kartınızla ilişkili bilgileri çalabiliyor. Casus yazılım genellikle arka planda çalışarak kullanıcının farkına varmadan bilgi topluyor."

İŞTE EN CANLI ÖRNEK 

"Ali Murat Kırık, geçtiğimiz günlerde Erzurum’da yaşayan Adem Kızıltaş isimli bir vatandaşın bu şekilde dolandırıldığını da ifade ederek şöyle konuştu: “Bu vaka, telefonlara yüklenen casus yazılımın ne kadar büyük bir tehdit olabileceğini gösteren çarpıcı bir örnektir."

"Kızıltaş, yeni aldığı cep telefonuna kurulum yaptıktan sonra şarja takarak uyudu. Ancak sabah uyandığında, telefonunun kendiliğinden kapanmış olduğunu ve daha önce yüklediği bütün verilerin silindiğini fark etti. Ardından telefonuna gelen mesajlarla dolandırıldığını anladı. Gelen mesajlarda, gece saatlerinde banka hesaplarından yapılan işlemlerin bildirimleri yer alıyordu."

"Kötü niyetli kişiler, telefonuna bulaştırdıkları casus yazılım aracılığıyla Adem Kızıltaş’ın banka hesaplarına erişim sağlayarak büyük miktarlarda para çektiler. Kızıltaş’ın hesabındaki 173 bin lira ile kredi kartından 336 bin lira nakit avans çekerek yarım saat içinde 509 bin lirayı çaldılar."

IMEI SORGULAMASINI MUTLAKA YAPMALISINIZ 

Ali Murat Kırık, ikinci el telefon alırken dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle özetledi: "Telefonun daha önce kaybolmuş veya çalınmış olma ihtimaline karşı IMEI numarasını e-Devlet üzerinden sorgulatın..."

"Almayı düşündüğünüz telefonun garanti durumunu kontrol edin. Garantisi devam ediyorsa bu sizi olası sorunlara karşı koruyabilir. Telefonun önceki sahibinin ev ve iş adresi dahil tüm iletişim bilgilerini alın. Mümkünse ailesinden birilerinin de iletişim bilgilerini isteyin."

"Anormal düşük fiyatlardan kaçının, bunlar çoğu zaman sorun teşkil eder. Cihazın fabrika ayarlarına sıfırlayın ve güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanın. İyi bir güvenlik programı, cihazı tarayarak zararlı yazılımlara karşı sıkı bir koruma sağlar."

"Üçüncü parti ya da bilinmeyen kaynaklardan uygulama indirmeyin.  Güncellemeleri düzenli olarak kontrol edin. Halen içinizde kuşku varsa telefonu yetkili bir servise götürerek kontrol ettirin."

 
Hediye Edebileceğiniz Büyük Beden Anne Tişört Modelleri
 
Armut Muadili / Benzeri Site
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekli astsubay, telefonda 67 bin lira dolandırıldı
SAMSUN’da emekli astsubay Birol Çelebi (58), kendisini telefonla arayıp ...
Yargıtay Başkanlığı seçiminin 6'ncı turundan da sonuç çıkmadı
YARGITAY Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle ...
Devrim otomobilinin tasarımcısı, hayatını kaybetti
UZUN yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) çalışan, ...
 
TÜİK: Türkiye nüfusunun yüzde 10,2'si yaşlı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve ...
'Kız meselesi' kavgasında 16 yaşındaki Kadem Can öldürüldü
KOCAELİ'nin Gebze ilçesinde 'kız meselesi' nedeniyle çıkan kavgada E.K.D. ...
Beyin ölümü gerçekleşen Ali, 3 hastaya can olacak
SAMSUN'da motosiklet kazasından yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ...
 
Yapay zeka büyük İstanbul depremini resmetti
Başta Profesör Naci Görür'ün sıklıkla uyardığı olası büyük İstanbul depremi ...
Organize suç örgütü çökertildi: 13 gözaltı
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'da düzenlenen 'Mahzen-21' operasyonu ...
Aman dikkat! Fırsatçıların son oyunu
Birçok tüketici, marketten aldığı paketli üründe yüzde 50’ye varan gramaj ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva