Özgür Özel: Adalet tutuklandı
Özgür Özel: Adalet tutuklandı
Korkuteli'deki okullarda karne heyecanı
Korkuteli'deki okullarda karne heyecanı
Antalya'da at üstünde okula gelip, karnesini aldı
Antalya'da at üstünde okula gelip, karnesini aldı
Akdeniz Çocuk Üniversitesi'nde mezuniyet coşkusu
Akdeniz Çocuk Üniversitesi'nde mezuniyet coşkusu
2 Mayıs 2025 Cuma - 08:25

Yemekleri yeniden ısıtırken yapılması gerekenler neler?

Bu tavsiyeler, yiyeceklerinizi güvenle saklamanıza ve besin kaynaklı hastalık risklerini azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Yemekleri yeniden ısıtırken yapılması gerekenler neler?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kalan yemekleri yeniden ısıtmak, bazı hallerde sağlık riskleri yaratabilir.

Yiyeceklerinizi güvenle saklamanıza ve besin kaynaklı hastalık risklerini azaltmanıza yardımcı olmak için uzmanların tavsiyelerini derledik.

Önce yapılmaması gerekenler

Yiyecekleri uzun süre dışarıda bırakmayın

Kalan yemekleri oda sıcaklığında iki ila dört saatten fazla dışarıda bırakmayın. Pirinçli yemekler içinse bu süre bir saate düşüyor. Bu sürede pirinçteki sporlar zararlı bakteriye (bacillus cereus) dönüşebilir.

Paket servisle evinize gelen pilavı tekrar ısıtmayın.

Paket serviste yer alan pilav, genellikle gıda firmaları tarafından önceden pişirilmiş şekilde satın alınır. Bu da tekrar ısıtmayı riskli hale getirir.

Satın alındıktan veya teslimattan hemen sonra yenmesi en iyisidir.

Evde pişirilen yiyecekleri buzdolabında çok uzun süre saklamayın

Öğün fazlalarını 24-48 saat içinde tüketin veya yakında yemeyi planlamıyorsanız da dondurucuya koyun.

Uzmanlar içerisinde pirinç bulunan gıdaları tüketirken daha dikkatli olunmasını tavsiye ediyor

Donmuş haldeki tavukları sıcak suyla çözmeye çalışmayın

Böyle yapılması halinde eşit olmayan bir çözülme yaşanabilir, etin bazı bölümleri riskli hale gelebilir.

Tavuğu her zaman buzdolabında çözmeye dikkat edin ve çözüldükten sonra da iyice pişirin.

Kümes hayvanlarındaki Campylobacter bakterileri ciddi mide sorunlarına, kusmaya ve hatta doktor müdahalesine neden olabilir.

Yapılması gerekenler neler?

Yiyecekleri tekrar ısıtmadan önce mutlaka buzdolabında saklayın

Araştırmalar, yiyecekleri buzdolabında (5°C veya altında) tutmanın zararlı patojenlerin oluşmasını sınırladığını gösteriyor.

Yiyeceklerinizi buzdolabına sıcak koymayın

Yiyecekleri henüz sıcakken buzdolabına koymak, buzdolabınızın sıcaklığını yükselterek diğer yiyeceklerin bozulmasına yol açabilir.

İdeal olarak, yiyeceklerinizi oda sıcaklığında bir süre bırakın ve soğuduktan hemen sonra buzdolabına koyun.

Sıcak iklimlerde, yiyecekler dışarıda ne kadar az zaman geçirirse o kadar güvenli olur.

Tehlikeli dereceleri bilin

8 ila 63 derece arasında bakteriler hızla çoğalır.

Buzdolabınızı 5°C'nin altında tutmak gıda zehirlenmesini önlemeye yardımcı olur.

Eksi 18 derecede dondurulan gıdalarda bakteri aktivitesi durur.

Ancak, bakteriler dondurma sırasında ölmez, yiyecekler çözüldükten sonra yeniden canlanabilirler.

Yiyecekleri son kullanma tarihine kadar dondurabilirsiniz.

Örneğin kolay çözülen bir gıda olan ekmeği dondurmak ömrünü uzatır.

Kümes hayvanlarında bulunan Campylobacter bakterileri ciddi mide sorunlarına, kusmaya ve hatta hastaneye yatmaya yol açabilir

Dondurulmuş gıdayı pişirmeden önce tamamen çözdürün

Yemekte kullanacağınız dondurulmuş gıdaları, ürüne bağlı olarak pişirmeden 24 saat öncesi buzdolabında çözdürmeye başlayın.

Bütün tavuk gibi daha büyük ürünler daha uzun süre çözülürken, daha küçük porsiyonlar daha hızlı çözülür.

Bazı yiyecekler mikrodalgada çözülebilir, ancak söz konusu besine yönelik talimatlara göre hareket etmek en iyisidir.

Buzdolabında çözdürmek genellikle daha güvenli kabul edilir.

Yiyecekleri pişirmeden önce tamamen çözüldüğünden emin olun

Kısmen çözülmüş yiyecekler eşit olmayan şekilde pişebilir ve bu da zararlı bakterilerin hayatta kalmasına yol açabilir.

Kalan pirinçli gıdayı 24 saat içinde tüketin

Pirinç, pişirme işleminde de ölmeyebilecek bacillus cereus sporları içerebilir.

Pirinçli yemeği, derhal soğutmak ve buzdolabına koymak riski azaltır.

Ancak sonrasında tekrar ısıtma yalnızca bir kez yapılmalıdır.

Hassas kişiler için yiyecekleri tekrar ısıtırken ekstra dikkatli olun

Zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler, hastalığı olanlar, hamile kadınlar, küçük çocuklar ve ileri yaştaki kişiler, gıda kaynaklı hastalıklara yakalanma açısından daha yüksek risk altındadır.

Yiyecekleri buhar buhar tütene kadar pişirin

Yiyecekleri mikrodalgada çözüyorsanız, eşit şekilde çözülmesini sağlamak için arada işlemi durdurarak karıştırın.

 
Mahsun Karaca intihar etmeye çalışan genci ikna etti
 
Yurt genelinde 547 düzensiz göçmen yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gerçeği Kadar Leziz: Yalancı Mantı Tarifi
Klasik mantı tariflerinde el açması hamurları hazırlamak ayrı, içlerini ...
En Garanti Tarif: Tas Kebabı
Suyuna ekmek banılacak yemekleri sevenler ve etten vazgeçemeyenler için ...
Çocukların sevgilisi: Fırında sebzeli köfte tarifi
Çocukken makarna tek başına yenmezdi, yanına mutlaka köfte konurdu. Şimdi ...
 
Tek bir malzemeyle muhteşem kurabiyenin sırrı
Son yılların en popüler mutfak aletlerinden biri olan hava fritözleri, ...
Yavaş yemek sağlık için neden faydalı?
Yemek yeme hızımız, sindirim ve yemek tatmininden kilo kontrolü ve genel ...
Etlisine Rakip: Tavuklu Çökertme Kebabı Tarifi
Türk mutfağının en sevilen kebaplarından biri olan çökertme kebabı, bu ...
 
Gıdanı tanı: Mucize besin pancar
Latince adı beta vulgaris olan bu kök sebzenin tarihi, Akdeniz kıyılarında ...
Ayın gastronomi akımı: Glütensiz beslenme yolculuğu
Son yıllarda gastronomi dünyasında glütensiz beslenme giderek daha fazla ilgi görüyor.
Yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor
BİLİM insanları, yüksek yağlı yiyeceklerin kaygıya ve depresyona neden olduğunu açıkladı.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki yeni bir TV kanalı üzerine...
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Örnek insan Özgür Özel
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Sağlıklı diyetin beş anahtarı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Helal olsun sana …
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Hoca kızdı ve bakın ne oldu?
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Haziran'da Venüs'ün Boğa burcuna geçişiyle birlikte odağınız güçlü bir şekilde maddi kaynaklarınıza, kişisel konforunuza ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva