Survivor All Star'da kriz: Acun Ilıcalı'ya tehdit
Survivor All Star'da kriz: Acun Ilıcalı'ya tehdit
'Yenidoğan' davasında ara karar: 10 sanığa tahliye
'Yenidoğan' davasında ara karar: 10 sanığa tahliye
AÜ GSF'den fotoğraf sergisi
AÜ GSF'den fotoğraf sergisi
Antalya'da polisten sezon öncesi seminer
Antalya'da polisten sezon öncesi seminer
23 Nisan 2025 Çarşamba - 09:47

Yavaş yemek sağlık için neden faydalı?

Yemek yeme hızımız, sindirim ve yemek tatmininden kilo kontrolü ve genel sağlığa kadar hayatımızı etkiler.

Yavaş yemek sağlık için neden faydalı?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Televizyon izleyerek veya cep telefonuna bakarak yemek yemek yaygın olsa da bilim insanları yavaş ve dikkatli yemenin gerçek bir fark yaratabileceğini söylüyor.

Yemek yeme hızımız, sindirim ve yemek tatmininden kilo kontrolü ve genel sağlığa kadar hayatımızı etkiler.

Sindirim

Brezilya'daki São Paulo Üniversitesi'nde eğitim görmüş beslenme uzmanı Livia Hasegawa şöyle açıklıyor:

"Yiyecekleri yavaşça çiğnemek daha küçük parçalara ayırarak sindirimi kolaylaştırır. Hastalarıma sık sık basit bir benzetme ile şunu hatırlatırım: midede diş yoktur, yiyecekler büyük parçalar halinde geldiğinde sindirim süreci yavaşlar ve daha az verimli hale gelir."

"Ayrıca çiğneme, tükürükteki sindirim enzimlerinin üretimini uyararak besin emilimini artırır."

Yiyecekler iyi çiğnenmezse, midenin daha fazla çalışması gerekir, bu da şişkinliğe ve sindirimin yavaşlamasına neden olabilir.

Hasegawa, "Bu yüzden bazı insanlar yemek yedikten sonra saatlerce şişkin ve halsiz hissediyor" diye ekliyor.

Yiyeceklerin kaç kez çiğnenmesi gerektiğine dair belirli bir sayı olmasa da uzman, önemli olanın saymaya odaklanmak yerine, yutmadan önce yumuşak ve iyi bir kıvama ulaşmasını sağlamak olduğunu söylüyor.

"Ayrıca, televizyon izlerken, telefon kullanırken veya fazla konuşurken dikkati dağılmış bir şekilde yemek, çiğnemeyi olumsuz etkileyebilir. Bu da daha hızlı yemeye ve daha fazla hava yutmaya yol açarak şişkinliğe neden olabilir" diye ekliyor.

Tokluk hissi ve kilo alma

Sindirim üzerindeki etkilerle birlikte kilo alma sorunu da ortaya çıkıyor.

New York'taki Cornell Üniversitesi Beslenme Bilimleri Bölümü Direktörü ve Schleifer Ailesi Profesörü Sander Kersten'e göre "Hızlı yemek, daha hızlı enerji alımına yol açar, dakikada daha fazla kalori almış oluruz. Araştırmalar bunun aşırı yemeyi kolaylaştırdığını gösteriyor".

Yavaş yemek için lokmalar arasında elinizdeki çatal ve bıçağı bırakmak iyi bir yöntem olabilir

Daha yavaş yemenin, yiyeceklerin ağızda geçirdiği süreyi uzattığını, erken sindirim tepkilerini ve hormon salımını tetikleyen duyusal sinyalleri artırdığını söylüyor.

"Beynin tokluktan sorumlu hormonları salgılaması birkaç dakika sürer. Çok hızlı yiyen insanlar gerçekte ihtiyaç duyduklarından daha fazla yiyecek tüketme eğilimindedir, çünkü vücutları doyduklarını bildirmek için yeterli zamana sahip değildir."

Bunun sonucunda fazla kalori alınır ve bu kaloriler vücutta depolanmış yağa dönüşür.

Uzun vadeli sağlık riskleri

Hızlı yemek, asit reflüsü ve gastrit gibi sindirim sorunlarını daha da kötüleştirebilir. Ayrıca reflüye yatkın kişilerde, aceleyle yemek yeme nedeniyle semptomlar ağırlaşabilir.

Hasegawa, ayrıca bağırsak mikrobiyotasının da etkilenebileceğini belirtiyor.

"Yiyecekler bağırsaklara büyük parçalar halinde ulaştığında, bağırsak bakterilerinin dengesini bozarak genel sindirim sistemini etkileyebilir."

Bu alışkanlık süreklilik gösteriyorsa ve diğer sağlıksız davranışlarla birleşiyorsa obeziteye yol açabileceğini ve tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini artırabileceğini belirtiyor.

Hatta kolorektal, meme ve pankreas kanseri gibi belirli kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli metabolik komplikasyon riskini de önemli ölçüde artırabilir.

Yavaş yeme yolları

Daha iyi yeme alışkanlıkları geliştirmek isteyenler için Hasegawa'nın ilk tavsiyesi, lokmalar arasında ara vermek.

"Çatalınızı, kaşığınızı sürekli elinizde tutmayın; bu farkında bile olmadan çok daha hızlı yemenize neden olabilir."

"Çatal ve kaşığınızı masaya bırakıp tekrar almak gibi basit bir hareket bile yavaşlamanıza yardımcı olur. Yani bir lokma alın ve bir sonrakinden önce onları dinlendirin."

Hasegawa ayrıca yiyecekleri ağzınızda neredeyse lapa gibi olana dek çiğnemenizi öneriyor.

"Bu kıvam iyice çiğnediğinizi gösterir ve doğal olarak hızınızı yavaşlatır."

Ayrıca dikkatinizi dağıtacak şeylerden kaçınmak gerekir. Televizyon izlerken veya telefonunuzla uğraşırken yemek, ne miktarda ve ne kadar hızlı yediğinizi fark etmemenize neden olabilir. Yemeğe odaklanmak ve dikkatli olmak işe yarayabilir.

"Yemek yerken çok fazla konuşmamaya çalışın. Konuşmalar dikkatinizi dağıtabilir ve siz fark etmeden yemek yemenizi hızlandırabilir. Bu nedenle sohbeti minimumda tutmak yemeğinize daha odaklanmanıza yardımcı olabilir."

(BBC Türkçe)

 
NASA Mars'ta sıradışı bir kaya keşfetti
 
Motorine zam geldi, tablo değişti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Etlisine Rakip: Tavuklu Çökertme Kebabı Tarifi
Türk mutfağının en sevilen kebaplarından biri olan çökertme kebabı, bu ...
Gıdanı tanı: Mucize besin pancar
Latince adı beta vulgaris olan bu kök sebzenin tarihi, Akdeniz kıyılarında ...
Ayın gastronomi akımı: Glütensiz beslenme yolculuğu
Son yıllarda gastronomi dünyasında glütensiz beslenme giderek daha fazla ilgi görüyor.
 
Yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor
BİLİM insanları, yüksek yağlı yiyeceklerin kaygıya ve depresyona neden olduğunu açıkladı.
Antalya reçellerinin tarifleri kitap oldu
ANTALYA'nın yemek kültürü arasında önemli bir yeri olan Antalya'ya özgü ...
Antalya'da 'Menü' denetimlerinde ceza yağdı
TÜRKİYE'de en çok menü denetiminin yapıldığı Antalya'da, yıl başından ...
 
Portakalla 101 çeşit yemek yapıldı
ANTALYA'da portakal üreticisini desteklemek için tescilli Finike portakalından ...
Antalya'nın ünlü restoranı Dünya'da ilk 50'de...
Taste Atlas’ın her yıl güncellediği "Dünyanın En İkonik Yemek Mekanları" ...
Dünya markası 7 Mehmet tahliye mi ediliyor?
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EKDAĞ A.Ş, aralarında 7 Mehmet ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya turizmi bu velede yenik mi düşecek?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Deprem kahinleri
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bugün 23 Nisan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Antalya’dan hikayeler…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında koçlar ve yükselen burcu Koç olanlar, 7 Nisan'da Merkür, 13 Nisan'da Venüs Balık burcunda ileri hareketine ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva