Başkan Kocagöz, öğrencilere gözlüklerini teslim etti
Başkan Kocagöz, öğrencilere gözlüklerini teslim etti
Trump: İran'la ilgili planımızı paylaşamayız
Trump: İran'la ilgili planımızı paylaşamayız
9 ünlü isim hakkında da yakalama kararı çıkarıldı
9 ünlü isim hakkında da yakalama kararı çıkarıldı
Antalya'da 25 yıl hapisle aranan hükümlü yakalandı
Antalya'da 25 yıl hapisle aranan hükümlü yakalandı
17 Eylül 2025 Çarşamba - 09:54

Ağır okul çantaları skolyozu tetikliyor

AKDENİZ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nehir Samancı Karaman, okul çağındaki çocukların taşıdığı ağır çantalara dikkat çekip, "40 kilogramlık bir çocuğun çantası, 4-6 kilo arasında olmalı. Ağır çanta tek başına skolyoz yapmaz ama var olan eğriliğin ilerlemesine yol açabilir" dedi.

Ağır okul çantaları skolyozu tetikliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nehir Samancı Karaman, okul çağı çocuklarında uygunsuz oturma pozisyonu, ağır sırt çantaları, telefon, tablet kullanımı nedeniyle boyun, sırt ve bel ağrılarının yaygınlaştığını söyledi. Prof. Dr. Karaman, "Bu ağrılar erken yaşta kronikleşebilir, ilerleyen yıllarda daha ciddi omurga sorunlarına dönüşebilir. Çocukluk çağında bu problemleri tespit edip, önlem almak erişkin dönemdeki tedavilere göre çok daha kolaydır. Ağaç yaşken eğilir, biz de çocuklarımızı erken yaşta doğru postüre yönlendirmeliyiz" diye konuştu. Ağır çanta taşımanın omurga üzerindeki yükü artırdığını belirten Prof. Dr. Karaman, "Sırt çantasının, vücut ağırlığının en fazla yüzde 10-15'i kadar olması gerekir. 40 kilogramlık bir çocuğun çantası, 4-6 kilo arasında olmalı. Ağır çanta tek başına skolyoz yapmaz ama var olan eğriliğin ilerlemesine yol açabilir. Ayrıca boynun önde durmasına, omuzların düşmesine, sırt kamburluğunun ve bel çukurluğunun artmasına neden olur" dedi.

'SANDALYEDE OTURURKEN OMURGA DESTEKLENMELİ'

Çanta seçerken dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Prof. Dr. Nehir Samancı Karaman, "Hafif ve ergonomik çanta, geniş ve yumuşak omuz askıları, bel kemeri bulunmalı. Doğru taşıma için çift askı kullanılmalı, çanta bele kadar inmeli, ağır eşyalar sırta en yakın bölmeye yerleştirilmeli. Masa başı düzeninde ise evde masa ve sandalyelerin yükseklikleri çocuğun boyuna uygun olmalı. Sandalyede otururken omurga desteklenmeli" diye konuştu.

HAREKETSİZLİK OMURGAYI ZORLUYOR

Uzun süre oturmanın sanıldığı gibi dinlenme değil, omurga için ciddi yüklenme olduğunu aktaran Prof. Dr. Karaman, ders çalışan çocukların her 30-40 dakikada bir mola vererek ayağa kalkması, germe egzersizleri yapması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Karaman, "Çocukların mutlaka spora yönlendirilmesi, hareketli bir yaşam tarzı kazandırılması gerekiyor. Düzenli fiziksel aktivite omurga sağlığı için en önemli koruyucu faktörlerden biridir" dedi. 

Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA)

 
İntihal Etik İhlaline Savunma Nasıl Yapılır?
 
Antalya'da 'Hane', kundaklamaları tespit ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemer'deki halk plajına denetim
ANTALYA Kemer Kaymakamlığı sosyal medyadaki tepkiler üzerine yapılan denetim ...
Aksu'da eş zamanlı operasyon
ANTALYA'nın Aksu ilçesinde 210 personelin katılımıyla eş azamanlı operasyon ...
Antalya'da kediye göz kapağı operasyonu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde göz kapağı rahatsızlığı yaşayan, sokağa terk ...
 
Antalya'da okul çevrelerinde sıkı denetim
ANTALYA’da yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte polis ekipleri, ...
Antalya'da trafik eğitimi
SERİK'te jandarma ekipleri tarafından traktör ve tarım aracı kullanıcılarına ...
Kepez'in her köşesine hizmet
KEPEZ Belediyesi, 2024 Nisan ayından bu yana ilçeye 30 kilometrelik yeni ...
 
Alanya'da motosiklet midibüse çarptı: 1 yaralı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde R.T.S.'nin (21) direksiyon hakimiyetini kaybettiği ...
Antalya'da Mimar Sinan Akademi seçme başvuruları başladı
KEPEZ Belediyesi’nin kültür ve sanat alanında geleceğe kazandırdığı Mimar ...
Muratpaşa’da engelleri aşan buluşma
MURATPAŞA Belediyesi, özel gereksinimli bireylere yönelik aktivitelerin ...
 
Dursun Gündoğdu
Kriz kapıyı çaldı
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Ben gazeteci değilim, vicdanımla yazan biriyim
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Emeklilerin boynu bükük
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
İspanya 39 ölümlü bu kazayı konuşuyor
İsa Altun
İsa Altun
Bağımlılık bir sonuçtur
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
2025'e veda, yeni yıla merhaba
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Sevgili Koç, Ocak 2026'nın ilk yarısında ev, aile ve gayrimenkul konularında uzun süredir sizi meşgul eden belirsizlikler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva