Antalya'da kutuplaşmaları kıran bir festival
Antalya'da kutuplaşmaları kıran bir festival
Altınova’ya kreş ve gündüz bakımevi geliyor
Altınova’ya kreş ve gündüz bakımevi geliyor
Ünlü oyuncudan 'meme kanseri' itirafı
Ünlü oyuncudan 'meme kanseri' itirafı
Erdoğan imzaladı: 4 ilde acele kamulaştırma
Erdoğan imzaladı: 4 ilde acele kamulaştırma
10 Ekim 2025 Cuma - 14:56

Aşı karşıtlığı artıyor: Uzmanlardan salgın uyarısı

Türkiye genelinde son yıllarda artan aşı karşıtlığı, toplum bağışıklığını tehdit eder boyuta ulaştı. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Hakkı Aktaş, "Aşısız birey sayısı arttıkça salgına kadar gidebilecek ciddi sağlık sorunları için zemin oluşuyor" dedi.

Aşı karşıtlığı artıyor: Uzmanlardan salgın uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Son yıllarda ülke genelinde aşıya yönelik tereddüt ve reddin artması, sağlık otoritelerini endişelendiriyor. Sağlık Bakanlığı’nın 1981 yılından bu yana yürüttüğü Genişletilmiş Bağışıklama Programı sayesinde birçok bulaşıcı hastalık kontrol altına alınırken, son dönemde düşen aşılama oranları yeniden salgın riskini gündeme getirdi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Hakkı Aktaş, aşı karşıtlığının yalnızca bireysel bir tercih değil, toplumsal bir risk unsuru haline geldiğine dikkat çekti.

Aşı karşıtlığının salgına yol açabilecek ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini belirten Tunceli Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Hakkı Aktaş, "Sağlık Bakanlığı’nın 1981’den bu yana yürüttüğü genişletilmiş bağışıklama programıyla birçok hastalığın toplumda görülme sıklığını önemli ölçüde azaltmış bulunmaktadır. Bu, aşılama hızının başarısı sonucunda karşımıza çıkan çok önemli bir sağlık kazanımıdır. Ancak son zamanlarda görülen aşıya karşı tereddüt, zaman zaman ret kararları bizim aşılama hızında istediğimiz yüzde 95’lik ve yüzde 100’lük oranların daha da aşağıya düşmesine sebep olmakta. Toplum içerisinde aşısız birey sayısı arttıkça özellikle salgına kadar gidebilecek ciddi sağlık sorunları için bir zemin oluşmaktadır. Bugün aşı tereddüdü olan insanların neden tereddüt ettiklerini sahadaki arkadaşlarımız bire bir ilgilenerek takip etmektedirler. Aşı tereddüdü olan her aile için bir hekim ve bir psikologdan oluşan ekiplerimiz bire bir irtibat sağlamakta, telefonla ve yüz yüze görüşerek aşı için ikna çalışmalarını yürütmeye devam etmektedir. Ancak son yıllarda mevcut jeopolitik konumu nedeniyle ülkemiz bir geçiş güzergahındadır. Bu güzergah sebebiyle bazı bulaşıcı hastalıkların ülkemiz içerisinde dışarıdan gelen vakalarda görülme sıklığında bir artış ortaya çıkmıştır. Bu artış ayrıca aşısız bireyler için fazladan risk teşkil etmektedir. Bu aşılamayla beraber eğer biz toplumsal bağışıklama hızımızı şu anki hedeflerimizde olduğu gibi korumayı başarırsak dışarıdan gelen vakalardan kaynaklı bulaşıcı hastalıkların ve salgınların da önüne geçebileceğiz" dedi.

"DOĞRU BİLGİYİ SOSYAL MEDYADAN, İNTERNETTEN DEĞİL; DİREKT AİLE HEKİMLERİNDEN EDİNEBİLİRLER"

Uzman Dr. Aktaş, "Biz aşı ile ilgili tereddüdü olan, aşıyı reddetmeyi düşünen herkese ulaşıyoruz. Hekimimiz ve psikoloğumuz aracılığı ile onlarla görüşerek bu noktada bilgilendirerek farkındalıklarını yeniden oluşturmayı hedefliyoruz. Bizimle iletişime açık olsunlar. Sosyal medyada veya haber sitelerinde ulaştıkları kaynakların bilimsel bir dayanağı olup olmadığını muhakkak araştırsınlar. Bununla ilgili her zaman bilgi alabilmek için aile hekimliklerine ve ilgili sağlık kuruluşlarına başvurup, doğru bilgiyi sosyal medyadan, internetten değil; direkt aile hekimlerinden edinebilirler" şeklinde konuştu.

(Cumhuriyet)

 
Korkuteli'ne hayvan giriş ve çıkışı durduruldu
 
Hesap.com Antalyaspor'un yeni hocası Erol Bulut oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç nüfusa elektronik sigara kabusu!
Elektronik sigara, ısıtılmış sigaralar ve PUF’ların içindeki yağlı nikotin ...
25 yaş altı genç erkeklerde daha ağır seyrediyor
Profesör Doktor Ahmet Omma, Behçet hastalığının 25 yaş altı erkeklerde ...
Uzmanı açıkladı: Astım ilaçları bağımlılık yapar mı?
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, astım hakkında yanlış bilinenleri ...
 
Gözleriniz sizi sessizce uyarıyor!
Dünyadaki görme bozuklukları ile ilgili rakamlar korkutucu. Dünyada 2.2 ...
Boynunuz ağrıyorsa dikkat!
Gelişen teknoloji ve dijitalleşen iş yaşamı hayatı kolaylaştırırken, yeni ...
Türk bilim insanlarından çığır açacak proje
Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Civelek, “3 farklı cephede ...
 
Yeni Covid dalgası: Frankenstein
Henüz kış gelmemişken görülen boğaz ağrısı, öksürük, ateş ve halsizlik ...
Sonbaharda alerji patlaması
Sonbaharda alerjiler tetikleniyor. Özellikle de çocuklar ve yaşlılar risk ...
Aşıda stok ve randevu sorunu
Aşı olmak isteyen risk grubunun aşıya erişiminin önündeki bürokratik önlemlerin ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da vurgun yiyen iş insanlarının tam listesi
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Lafım o slogana sessiz kalanlara...
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Hayatlar Nobel'den değerlidir
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya sahnesinde kadınların gücü
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Oktoberfest başladı...
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim ayı sizin için spot ışıklarının tamamen üzerinize döndüğü, kişisel bir zirveyle başlıyor ve ayın ikinci yarısında ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva