İnternet alışverişinde yeni dolandırıcılık
İnternet alışverişinde yeni dolandırıcılık
Survivor Hikmet Tuğsuz sessizliğini bozdu
Survivor Hikmet Tuğsuz sessizliğini bozdu
Müzisyen çiftin evlat acısı
Müzisyen çiftin evlat acısı
Antalyalı fotoğrafçılardan sezon finali
Antalyalı fotoğrafçılardan sezon finali
4 Haziran 2025 Çarşamba - 08:14

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat!

Mutfakta, yiyeceklerimizin daha uzun ömürlü olması için buzdolabı kullanırız. Kalan yemekleri ertesi güne saklamak, kahvaltılıklarımızı ve sebzelerimizi muhafaza etmek açısından oldukça kullanışlı olan buzdolapları, ürünleri belirli bir soğuklukta tutarak küflenmesini ve bozulmasını önler.

Buzdolabınızı böyle kullanıyorsanız dikkat!
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Buzdolabının asıl amacı yiyecekleri bozulmadan ve potansiyel hastalıklara neden olmadan daha uzun süre saklamaktır. Ancak, bilim insanları, yaptıkları araştırmalar ile buzdolabını bakteri yuvasına dönüştüren basit hataları ortaya çıkardı. Bu davranışlar farkında olmadan sağlığınızı tehlike atarken aynı zamanda buzdolabınızın da performansını da olumsuz etkiliyor.

YANLIŞ KULLANIM SONUCUNDA BUZDOLABINIZDA BU BAKTERİ OLUŞABİLİR

Uzmanlar, buzdolabınızın sıcaklığındaki basit bir dikkatsizliğin içeride Listeria gibi zararlı bakterilerin büyümesini teşvik edebileceğini ve farkında olmadan sağlığınızı tehlike atabileceğinizden bahsetti.

İdeal olarak buzdolabınızın soğukluğu gıda güvenliğini sağladığından 0 °C ila 5 °C derece arasında olması gerekir. Ancak bu sıcaklık derecesi her evde sağlanmadığından sağlığınız tehlikeye girebiliyor.

Sıcaklık çok fazla artığında, bakteriler elverişli bir ortam bulur. Uzmanlar, bu durumda dikkate alınması gereken unsurun buzdolaplarının her bölmede aynı sıcaklıkta olmaması gerektiğini ve bazı alanların diğerlerinden daha soğuk olması gerektiğini söylüyor.

Buzdolabının arka kısmı genellikle soğuk hava dolaşımının sağlanması ve kompresörün bulunduğu yer olması nedeniyle daha buzdolabı kapısından daha soğuk olur. Bu nedenle uzmanlar, süt gibi ürünlerin bu alana konulmasının yaygın bir hata olduğunu belirtiyor.

Araştırmacı uzmanlar tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, buzdolabının her santimetrekaresinde ortalama olarak 11,4 milyon bakteri yaşıyor.

Gıda teknolojisti ve beslenme uzmanı olan Beatriz Robles, " Açıklığa kavuşturulması gereken ilk şey, buzdolabı sıcaklıklarının mikroorganizmaları yok etmediği, sadece büyümelerini yavaşlattığıdır." sözlerini söyledi.

Ek olarak sözlerine, "Listeria monocytogenes gibi bazı bakteriler 5ºC''lik sıcaklıklarda çoğalabilir. 5ºC ile 60ºC arasındaki sıcaklıklara tehlike bölgesi adı verildiğinden bu mikroorganizmaların çoğalmasını önlemek için buzdolabını bu sıcaklık derecesinin altında tutmanız önerilir." diyerek devam etti.

BUZDOLABININ ISINMASINI DURDURMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Buzdolabının kapağını sık sık açmak veya uzun süre açık bırakmak cihazın içindeki sıcaklığın artmasına neden olduğundan, aradığınız ürünü hızlıca bulabilmek için buzdolabınızın içerisini iyi organize etmeniz gerekir. Böylece kapağının daha kısa bir süre açık kalmasını sağlayarak buzdolabınızın ısınmasını engelleyebilirsiniz.

Ayrıca iyi bir önlem olarak, alanın en az dörtte birini hava dolaşımı için boş bırakmak soğuk havanın içeride rahatça dolaşmasını sağlayacağından ısınmasını engelleyecektir.

Domates, soğan veya patates gibi gıdaları buzdolabınızın dışında saklamak da bu konuda faydalı olacaktır.

Soğuk alan birçok bakterinin büyümesini yavaşlatsa da, Listeria gibi bazı bakteriler bu duruma direnç gösterebilir ve çoğalabilirler. Bu mikroorganizmalar özellikle hamile kadınlar ve yaşlı bireyler için önemli bir risk oluşturur. Bu nedenle buzdolabınızın ısınmasını önlemek için dikkatli davranmanız gerekir.

YÜKSEK RİSKLİ GIDALAR VE BUZDOLABI BÖLMELERİ

Robles, "Bunların hepsi pişirme veya başka herhangi bir işleme gerek duymadan tüketilebilen yiyeceklerdir. Pişmiş veya salam gibi dilimlenmiş etler, çiğ süt ile yapılmış süt ürünleri, pişmiş deniz ürünleri, soslu salatalar, soğuk tüketilebilen hazır yemekler…" diyerek buzdolabında saklanırken bazı yiyeceklerin genel olarak daha fazla risk taşıdığını belirtti.

İtalya'da yürütülen bir araştırmaya göre, buzdolabındaki bakterilerin çoğunun iç duvarlarda olduğu ve patojenik bakteri türlerinin %61'inin buzdolabının alt kısmında bulunduğunu ortaya çıkardı.

Farklı depolama alanları ile ilgili olarak İtalyan araştırmacılar, mikrobiyal floranın çoğunun, meyve ve sebzelerin genellikle saklandığı buzdolabının alt kısmında yoğunlaştığını belirtiyor.

Robles, yiyecekleri doğru şekilde paketlemeden buzdolabına koymanın sorunlarına parmak bastı ve "Örneğin, kasaptan alınan etin veya balıkçıdan alınan balığın verilen torba ile birlikte buzdolabında bekletmek yanlıştır. Kavanoz veya saklama kabı gibi hava geçirmeyecek bir kapta muhafaza etmek buzdolabında bakteri oluşması riskini minimuma indirmenizi sağlayacaktır." diyerek açıklamada bulundu.

Buzdolabının alt kısımları en soğuk olan yerlerdir ve çiğ gıdalar burada muhafaza edilmelidir. Üst raflar daha çok pişmiş gıdalar, yoğurtlar, yumurtalar gibi besinler için kullanılmalıdır. Sıcaklık farkının mikroorganizmaların çoğalmasını kolaylaştırdığı gıdaları ise kapıya koymak önemlidir.

(Sabah)

 

 

 

 

 

 

 
Uzaya yapay zeka gönderdiler
 
43 zehir taciri tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğretmenlerin beklediği haber geldi
Milli Eğitim Bakanlığınca, öğretmenlerin iller arası isteğe bağlı yer ...
Dorukhan’ın cesedi sırtına vurulduktan sonra belirtilen konuma getirilmiş
İZMİR'de 2018 yılında bir inşaat şantiyesinde Dorukhan Büyükışık'ın (26) ...
İşte son dalgada tutuklanan 22 isim
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen dört ayrı 'Yolsuzluk' ...
 
Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Daka’nın ifadesi ortaya çıktı
İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne(İBB) ...
Rehin aldığı annesi, babası ve kız kardeşi kurtarıldı
BATMAN’ın Sason ilçesindeki bir apartmanda şizofreni hastası olduğu belirtilen ...
Bisikletten düşüp öldü: Korkunç gerçek ortaya çıktı
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bisiklet sürerken yere yığılan çocuk, bisikletten ...
 
Ege Denizi'nde 5 büyüklüğünde deprem
EGE Denizi'nde Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Depremde panik ataktan ölen Afra Nur, LGS'ye hazırlanıyormuş
MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki ...
YÖK Başkanı Özvar: YKS'ye 2 milyon 560 bin aday başvurdu
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Kurumları ...
 
Dursun Gündoğdu
Mini takıntılarım
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Antalya çıkarması
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Helal olsun sana …
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Almanlar tembel mi?
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Hoca kızdı ve bakın ne oldu?
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Haziran'da Venüs'ün Boğa burcuna geçişiyle birlikte odağınız güçlü bir şekilde maddi kaynaklarınıza, kişisel konforunuza ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva