'Sera Okul'a renkli açılış
'Sera Okul'a renkli açılış
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Dayakçı işadamına hapis talebi
Dayakçı işadamına hapis talebi
6 Temmuz 2023 Perşembe - 08:49

Çin'de enerji depolama işine rağbet büyüyor

Çin’de 20 milyonuncu yeni enerjili araç da (NEV) üretim bandından çıktı. Bu tarihi bir rekor. Otomotivdeki dönüşüm gıdadan teknolojiye birçok Çinli şirketi enerji depolama sektörüne giriş yapmaya teşvik ediyor.

Çin de enerji depolama işine rağbet büyüyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Çin’de yeni enerjili araç (NEV) sektörünün hızla büyümesi, gıda üreticisinden teknoloji startup’ına bir çok şirketi ülkenin hızla büyüyen enerji depolama sektörüne akın etmesiyle sonuçlanıyor. Veri sağlayıcısı Aiqicha’ya göre Çin’de son üç yılda enerji depolama şirketi olarak ticari sicil kaydı yaptıran şirket sayısı iki katının da üzerine çıkarak 109 bine yaklaştı.

Bunun başlıca sebebi Çin’in en hızlı büyüyen NEV pazarı olması. Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı’ndan pazartesi günü yapılan açıklamaya göre Çin 20 milyonuncu NEV’ini üreterek dünya çapında bir rekora imza attı. 20 milyonuncu NEV Guangdong eyaletinin başkenti Guangzhou’daki GAC Aion New Energy Automobil Co şirketinin üretim bandından çıktı ve bu önemli kilometre taşı için tesiste bir tören de düzenlendi.

Törende konuşan Çin Otomobil Üreticileri Derneği CAAM Genel Sekreteri Fu Bingfeng, bu rekora ilişkin yaptığı açıklamada “NEV sektörünün artık geniş ölçekli ve yüksek kaliteli yeni bir aşamaya girdiğini ve artık sektörün Çin’in modern sanayi sisteminin önemli bir parçası haline geldiğini” vurguladı.

TOPLAM SATIŞ 2,94 MİLYON

GAC Group CEO’su Feng Xingya Çin’in ilk NEV projesine 1992 yılında başladığını ve ülkenin NEV sektörünün muazzam bir başarıya imza attığını belirterek, mevcut üretim ve satış hacimlerinin sekiz yıldır dünya çapında lider olduğunu da hatırlattı. Çin bu yılın ilk beş ayında 3 milyondan fazla NEV üretirken, toplam satış ise 2,94 milyon oldu. CAAM vevrilerine göre NEV üretimi ilk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,8 artarken, satış ise yüzde 46,8 arttı.

Hangzhou merkezli danışmanlık şirketi 2060 Advisory kurucusu Yijing Wang, Financial Times’a yaptığı açıklamada “batarya teknolojileri ve projelerine yatırım yapan girişimcilerin, devlet destekli ve özel sektör yatırımcılarının sayısında ‘dramatik’ bir artış olduğunu ve adeta akın ettiklerini” belirtiyor

Çin’in en büyük püre edilmiş gıda üreticisi Nanfang Black Sesame Group, mart ayında yaptığı açıklamada yavru şirketi Jiangxi Xiaohei Xiaomi Food’un iş planını gıdadan enerji depolamaya kaydıracağını ve bir lityum batarya üretim tesisine 490 milyon dolar yatırım yapacaklarını duyurdu. 2060 Advisory’den Wang, Çin’deki bir çok iş insanının Şi’nin iklim kriziyle mücadeleye ilişkin taahhütleri sayesinde sektöre girmeyi cazip bulduğunu da aktarıyor.

AŞIRI KAPASİTE BÜYÜK RİSK

Öte yandan bazı uzmanlar “fazla kapasitenin halen en önemli risk olduğu” görüşünde. Bernstein analisti Neil Beveridge FT’ye yaptığı açıklamada Çin’in batarya değer zincirine giriş yapmak isteyen yatırımcılar için aşırı kapasite hala en büyük risk” diyor. Öte yandan Çin’deki ölçek ve teknoloji Beveridge’e göre sektörde sadece bir grup şirketin uzun vadede başarılı olmasına imkan sağlayacak.

Enerji depolama sektörü Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping’in de açıkladığı ve 2060 itibariyle emisyonları sıfıra indirmek hedefinin ana unsurlarından biri. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Çin’in enerji politikalarıyla daha da hızlanan enerji depolama sektörüne 2040’a kadar 7 trilyon dolardan fazla altyapı yatırım yapılabileceğini öngörüyor.

BATARYA DEPOLAMA DÜZEYİ 70 KAT ARTACAK

Batarya teknolojileri dünyanın en fazla karbon emisyonunu gerçekleştiren ekonomilerden biri olan Çin’in kömür kullanımını azaltmasını destekliyor. Ayrıca ülkede çok büyük güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları da yapılıyor. Batarya teknolojileri yenilenebilir enerji kaynaklarından yeterli elektrik üretilemediği durumlarda kritik önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl yaz döneminde Çin’in hidroelektrik santrallerinde de kuraklık nedeniyle elektrik üretimi önemli derecede sekteye uğramıştı.

Goldman Sachs tahminlerine göre Çin’in 2030 itibariyle 520 gigawatt depolanmış enerjiye ihtiyacı olacak ve banka bunun 410 gigawattının bataryalardan geleceği görüşünde. Bu da 2021 yılına göre batarya depolama düzeyinin 70 kat artacağı anlamına geliyor. Goldman Sachs Asya-Pasifik doğal kaynaklar ve temiz teknolojiler araştırma ekibinin başında yer alan Nikhil Bhandari, enerji depolama sektörünün Çin’de 7-24 yenilenebilir enerji kullanılabilmesinin önünü açacağı görüşünde.

(Hilal Sarı- Ekonomim)

 
İzmir Ünlü Pide
 
Erol Evgin: Şarkılar ve konserler yasaklanmasın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Twitter'ın rakibi Threads, kullanıma açıldı
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, Twitter'a rakip yeni sosyal ...
Biden ısrarcı: "İsveç NATO'ya girecek"
ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin, İsveç'in NATO'ya üyeliğine tam destek verdiğini söyledi
Balinanın içinden 500 bin Euro’luk amber çıktı
Kanarya Adaları merkezli Las Palmas Üniversitesi’nden bilim insanları, ...
 
Barbie yeni bir sinematik evren oluşturdu: 45 film daha geliyor
Barbie filminin gişe başarısı, yepyeni bir sinematik evrenin kapısı aralayacak.
Unilever'den kritik Rusya kararı
Dünyanın en büyük yiyecek ve hızlı tüketim ürünleri üreticilerinden Unilever, ...
NASA dünyanın sonu için tarih verdi
NASA tarafından yapılan araştırma yeniden gündem oldu. Araştırma kapsamında ...
 
Twitter'dan 'gönderi limiti'ne ilişkin açıklama
Sosyal medya platformu Twitter, içerik görüntüleme limitinin geçici olduğunu ...
Sofistike teknolojiyle Avrupa’ya insan kaçıran çete çökertildi
İspanya polisinin liderliğinde yürütülen uluslararası operasyonla Avrupa’ya ...
Normandiya Çıkarması’na katılan son Fransız komandosu hayatını kaybetti
İkinci Dünya Savaşı’nda Müttefik Devletler’in zaferinde dönüm noktalarından ...
 
Dursun Gündoğdu
Belediye işletmeleri siyasilerin avutulma yeri mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva