Kaymakam Yılmazer, Antalya'da göreve başladı
Kaymakam Yılmazer, Antalya'da göreve başladı
Kepez’de minik eller sanatla buluşuyor
Kepez’de minik eller sanatla buluşuyor
DokumaPark'ta 'Artesign 100 Eser Sergisi'
DokumaPark'ta 'Artesign 100 Eser Sergisi'
Alanyaspor Burdur'da kampa girdi
Alanyaspor Burdur'da kampa girdi
13 Temmuz 2026 Pazartesi - 11:35

Dere: Depozito sisteminde esnafımızın yükü artmamalı

TESK Genel Başkan Vekili ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Depozito Yönetim Sistemi'nin sahada başarıya ulaşması için küçük esnafın ilave maliyet ve depolama yüküyle karşı karşıya bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Dere: Depozito sisteminde esnafımızın yükü artmamalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye genelinde 1 Temmuz itibarıyla uygulamaya alınan Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemiyle üzerinde DOA logosu bulunan plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarının tüketiciler tarafından iade noktalarına teslim edilmesi amaçlanıyor. Depozitolu içecek satışı yapan isteyen market, bayi, bakkal, büfe, otel, restoran ve kafeler; iade edilen her uygun ambalaj karşılığında tüketiciye 1 lira ambalaj teşvik bedeli ödüyor.

Esnafın bu dönüşümün sahadaki en önemli halkalarından biri olduğunu aktaran Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, çevre bilinci açısından önemli olan bu uygulamanın yerel esnaf için ek maliyet ve operasyonel yük oluşturmadan yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Depozito sisteminin yalnızca bir çevre uygulaması olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Başkan Adlıhan Dere, “Esnafımız mahalle kültürünün ve yerel ticaretin temel taşı olduğu kadar çevre bilincinin yayılmasında da önemli bir role sahip Tüketiciye ödenecek teşvik bedeli, doğrudan esnafımızın üzerine bırakılan bir ödeme olarak değerlendirilmemeli. Esnafımız operatörlerle yapacağı anlaşmalar kapsamında teşvik bedeli elde ederken iade için iş yerine gelen vatandaşlar sayesinde müşteri trafiğini artırma ve ek kazanç imkanı yakalayabilecek" dedi.

ESNAFIMIZIN YÜKÜ ARTIRILMAMALI

AESOB Başkanı Dere, sistemin işleyişinde esnafın çalışma koşullarının mutlaka gözetilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

“Çevreye katkı sağlayan her düzenlemeyi önemsiyoruz. Ancak bu dönüşümün sahadaki uygulamasında esnafımızın ilave maliyet, depolama yükü ve operasyonel karmaşa ile karşı karşıya kalmaması gerekir. Yerel esnafımızın dükkanlarının fiziki büyüklükleri, personel imkanları ve depolama kapasiteleri birbirinden çok farklı. İade noktası olacak işletmeler için açık, sade ve uygulanabilir bir yol haritası hazırlanmalı. Esnafımız hangi ambalajı nasıl kabul edeceğini, nerede muhafaza edeceğini, ne zaman teslim edeceğini ve süreçten nasıl teşvik bedeli elde edeceğini net şekilde bilmelidir. Küçük metrekareli işletmeler için depolama yükünü artırmayacak pratik çözümler geliştirilmeli ve toplama sıklığı, teslim noktaları, operatör desteği esnafın günlük işleyişini aksatmayacak şekilde planlanmalıdır."

Başkan Dere, sistemin başarıya ulaşması için esnafın yeterli şekilde bilgilendirilmesi, yetkili operatörlere kolaylıkla ulaşabilmesi ve uygulama sırasında karşılaşacağı sorunlara hızlı çözümler sunulması gerektiğini ifade etti.

TURİZM KENTİNDE SİSTEM DAHA ÖNEMLİ

Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Antalya'da yaz aylarında nüfus ve içecek tüketimini arttığını dile getiren Başkan Dere, “Antalya gibi turizm yoğunluğu yüksek şehirlerde depozito sistemi, çevre temizliği ve sürdürülebilir şehir yaşamı açısından daha da önemli hale geliyor. Ambalajlarının doğaya bırakılması yerine sisteme kazandırılması hem çevremizin korunmasına hem de şehrimizin marka değerinin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızı atıklarını gelişigüzel atmamaya, DOA logolu şişe ve ambalajları iade noktalarına teslim ederek bu çevre seferberliğine destek olmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

ESNAF HANGİ İŞLEMLERİ TAKİP ETMELİ?

Depozito sistemine dahil olacak işletmelerin, DBYS üzerinden kayıt işlemlerini tamamlaması, yetkili operatörlerden birini seçmesi ve işletmesinin fiziki şartlarına uygun iade modelini belirlemesi gerekiyor. Sistemde yalnızca DOA logolu, boş ve bütünlüğü bozulmamış içecek ambalajları kabul edilirken işletmelerin teşvik bedelleri, hizmet koşulları ve mali yükümlülükleri içeren sözleşmeleri dikkatle incelemesi önem taşıyor.

Başkan Dere, “Üyelerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için süreci dikkatle takip etmeleri, sözleşme şartlarını ayrıntılı biçimde incelemeleri ve yalnızca resmi açıklamaları esas almaları büyük önem taşıyor" diye uyardı.

ANTALYA, (DHA)

 
Yaz aylarında çocukları bekleyen gizli tehlike
 
Eğirdir Triatlonu tamamlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DokumaPark'ta 'Artesign 100 Eser Sergisi'
Kepez Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar ...
Antalya'da 'Kasaba kapyası', lezzeti ve raf ömrüyle öne çıkıyor
ANTALYA'nın Kaş ilçesi’ne bağlı Kasaba Mahallesi’nde nemli iklim ve halk ...
Antalya güneşi halıyı servete dönüştürdü
ANTALYA'da buğday hasadının ardından boş kalan tarlalar, bu yıl da binlerce ...
 
Antalya'da feci çarpışma: 3 yaralı
ANTALYA'nın Muratpaşa ilçesinde hafif ticari araç ile minibüsün çarpıştığı ...
İngiliz yönetmen Guy Ritchie'nin tatil tercihi Antalya
DÜNYACA ünlü İngiliz yönetmen Guy Ritchie, Antalya'nın Serik ilçesinde ...
Alanyaspor Burdur'da kampa girdi
TRENDYOL Süper Lig ekiplerinden Corendon Alanyaspor yeni sezon hazırlıkları ...
 
Turizmin cennetine bu manzara yakışıyor mu?
Serpil Nur ABİRAL
Tekneleri yaşatalım
Turgut GÜNGÖR
Kepez'de depo yangınları
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde bir depoda çıkan yangın, yanındaki 3 depoya ...
 
Dursun Gündoğdu
Üniversiteyi zan altında bırakıp kaçtı
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Turizmin cennetine bu manzara yakışıyor mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tekneleri yaşatalım
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Teneffüs Park maceramız
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Fransa'nın sihirli futbolu
İsa Altun
İsa Altun
Bilişim güvenlik farkındalığı
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz'da Neptün'ün burcunuzda geri harekete başlamasıyla birlikte, aynadaki yansımanızla dürüstçe yüzleşme vakti geliyor. ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva