Antalya'da sanatta yaz mesaisi
Antalya'da sanatta yaz mesaisi
Fatih Altaylı'dan erişim yasağı kararına ilk tepki
Fatih Altaylı'dan erişim yasağı kararına ilk tepki
Akaryakıtta zam ya da indirim var mı?
Akaryakıtta zam ya da indirim var mı?
Münir Özkul’un eşi Umman Özkul vefat etti
Münir Özkul’un eşi Umman Özkul vefat etti
8 Ağustos 2025 Cuma - 08:14

Dünyanın dönüşü hızlandı!

Bilim dünyası, Dünya'nın dönüş hızında gözlemlenen gizemli bir artışı dikkatle izliyor.

Dünyanın dönüşü hızlandı!
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ay'ın kütleçekimsel etkisiyle bağlantılı olduğu düşünülen bu değişim, Dünya'nın bir tam dönüşünü yaklaşık 1.25 milisaniye daha kısa sürede tamamlamasına neden olacak. Bu fark, insanlar tarafından doğrudan hissedilemeyecek kadar küçük olsa da, uzmanlar bu hızlanmanın devam etmesi halinde gezegen üzerinde yıkıcı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.

DAHA KISA GÜNLER VE ARTAN DENİZ SEVİYESİ

Dünya daha hızlı döndükçe, merkezkaç kuvveti artacak ve bu da okyanus sularının kutuplardan ekvatora doğru itilmesine neden olacak. Uzmanlar, sadece 1 mil (yaklaşık 1.6 km) hız artışının bile, ekvator bölgelerinde deniz seviyesini birkaç santimetre yükseltebileceğini ve hâlihazırda sular altında kalma riski taşıyan kıyı şehirleri için ciddi tehdit oluşturacağını belirtiyor.

Ancak daha uç senaryolarda, dönüş hızındaki 100 mil/saatlik bir artış; kutup denizlerini ekvatora doğru sürükleyebilir, devasa kıyı bölgelerini sular altında bırakabilir ve milyonlarca insanı yerinden edebilir. Bu gibi bir değişim, yeryüzü şekillerini dramatik biçimde değiştirebilir.

Öte yandan, hızlanan dönüş nedeniyle bir günün süresi de kısalabilir. Bilim insanları, eğer bu hızlanma kontrolsüz biçimde devam ederse, 24 saatlik günlerin 22 saate düşebileceğini öngörüyor. Bu da insan vücudunun biyolojik ritmini iki saatlik bir sapmayla altüst edebilir.

Yapılan araştırmalar, sadece yaz saati uygulaması gibi küçük zaman kaymaları bile kalp krizi, felç ve trafik kazalarında artışa neden olabiliyor. Kalıcı ve daha büyük değişimlerin sağlık üzerindeki etkileri çok daha ciddi olabilir.

FIRTINALAR DAHA GÜÇLÜ HALE GELEBİLİR

NASA astronomu Dr. Sten Odenwald'a göre, dönüş hızının artması, fırtınaların yönünü ve şiddetini etkileyen Coriolis etkisini de artıracak. "Kasırgalar daha hızlı dönecek ve daha fazla enerji taşıyacak," diyen Odenwald, bu durumun daha ekstrem hava olaylarına zemin hazırlayabileceğini söylüyor.

EN KISA GÜN REKORU 2024'TE KIRILDI

Bilim insanları, bu tür milisaniyelik değişimleri atom saatleriyle ölçüyor. Bu saatler, atomların titreşimlerini sayarak son derece hassas zaman ölçümleri yapabiliyor ve Küresel Zaman Standardı olan UTC'nin temelini oluşturuyor.

Son yıllarda "kısa günler" sayısında artış gözlemleniyor. 19 Temmuz 2020'de gün, ortalamadan 1.47 milisaniye kısa sürdü. 30 Haziran 2022'de ise bu süre 1.59 milisaniyeye ulaştı. Şimdiye kadar ölçülen en kısa gün ise 5 Temmuz 2024'te gerçekleşti; bu tarihte Dünya, bir tam dönüşünü 1.66 milisaniye daha hızlı tamamladı.

NEDEN HIZLANIYOR?

Londra Üniversitesi'nden astrofizikçi Graham Jones, bu yaz 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos gibi tarihlerde Dünya'nın dönüşünde belirgin hızlanmalar görülebileceğini söyledi. Bu gizemli hızlanmanın ardında yatan nedenler hâlâ tam olarak bilinmese de, araştırmalar devam ediyor.

Bilim insanları şu anda Dünya'nın iç yapısındaki değişimleri, okyanus akıntılarını ve yüksek irtifalardaki rüzgarları inceliyor. Çünkü Dünya'nın çekirdeği tamamen katı değil; içi erimiş, hareketli metalden oluşuyor.

Bu akışkan yapı, gezegenin dengesini ve dönüş hızını etkileyebiliyor. Ayrıca okyanus akıntıları ve jet akımları gibi büyük kütle hareketleri de Dünya'nın dönüşünde küçük sapmalara neden olabiliyor.

 
Cam silmek tarihe karışıyor: Bu cam kendini temizliyor!
 
Instagram’a herkesi beklediği o özellik geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çin'de asma köprünün halatı koptu: 5 ölü, 24 yaralı
ÇİN’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bir asma köprünün halatının kopması ...
Japonya’da savaş uçağı düştü
JAPONYA'da ‘F-2A’ tipi savaş uçağının eğitim uçuşu sırasında okyanusa düştüğü bildirildi.
Çığır açan buluş: Alzheimer tedavisinde 'lityum' umudu
BEYNİN doğal lityum seviyelerinin Alzheimer’ın ilerlemesini doğrudan etkilediği ortaya çıktı.
 
ABD'de askeri üsse silahlı saldırı
ABD’nin Georgia eyaletindeki Fort Stewart askeri üssünde silahlı saldırı ...
En sıcak üçüncü temmuz ayı kayıtlara geçti
Temmuz 2025’in, dünyada kayıtlardaki üçüncü en sıcak temmuz ayı olduğu bildirildi.
17 dakika boyunca ölüydü, mucize şekilde hayata geri döndü
Fit ve sağlıklı bir kadın olmasına rağmen spor salonunda kalp krizi geçirerek ...
 
13.8 milyar yıllık sır çözüldü!
Evrenin ilk molekülü keşfedildi! 13.8 milyar yıl önce yıldızların doğumunu ...
28 yıldır kayıptı: Buzlar eriyince bulundu
Pakistan'ın Kohistan bölgesindeki buzulun erimesiyle yaklaşık 28 yıldır ...
Bilim insanları yaşanabilir süper Dünya keşfetti
ÇİNLİ bilim insanları, yeni bir süper Dünya gezegeni keşfettiklerini açıkladı.
 
Dursun Gündoğdu
Gelin Antalya halkına soralım?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diploma ahlaktır
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
“Yanıyor… Yanıyor…”
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya Kepez’de bitmeyen elektrik çilesi
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ağustos'ta Mars'ın Terazi burcuna geçişiyle ilişkiler alanınızda hareket başlıyor. Bir süredir geri planda yürüttüğünüz ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva