Antalya'da kuyumcuya sahte altın satan 2 kişi yakalandı
Antalya'da kuyumcuya sahte altın satan 2 kişi yakalandı
Demet Akalın Güney Kore'yi eleştirdi
Demet Akalın Güney Kore'yi eleştirdi
Antalya'da matematik müzesi kuruluyor
Antalya'da matematik müzesi kuruluyor
Manavgat'ta kaçakçılık operasyonu
Manavgat'ta kaçakçılık operasyonu
2 Eylül 2025 Salı - 09:57

Gediz Nehri kurumaya yüz tuttu

KÜTAHYA'dan doğan Uşak ve Manisa illerinden geçerek İzmir'in Foça ilçesinden Ege Denizi'ne dökülen 401 kilometrelik Gediz Nehri, iklim değişikliğine bağlı kuraklık, aşırı sıcaklıklar ve yağış azlığı nedeniyle kuruma noktasına geldi.

Gediz Nehri kurumaya yüz tuttu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İklim değişikliğine bağlı kuraklık, aşırı sıcaklıklar ve yağış azlığı, Türkiye'deki göl, nehir ve barajların su seviyelerinde azalmaya neden oluyor. Kuraklık nedeniyle farklı kaynaklardan beslenemeyen nehir ve göller, kurumaya yüz tutuyor. Kütahya'dan doğan Uşak ve Manisa illerinden geçerek İzmir'in Foça ilçesinden Ege Denizi'ne dökülen 401 kilometrelik Gediz Nehri'nde bazı bölgeler kurudu. Nehirdeki kuraklık nedeniyle özellikle Salihli'deki Demirköprü Barajı'ndan sonraki bölümlerde ve Turgutlu çevresinde kilometrelerce akış durdu. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Gediz Nehri'nin Manisa'nın Salihli, Turgutlu, Ahmetli ilçelerinden İzmir'in Menemen ilçesine kadar, 1 milyon 350 bin dekar tarım alanını suladığını söyledi. Kuraklık nedeniyle suların çekildiğini belirten Yalvaç, "Demirköprü Barajı, Kütahya'nın Murat Dağı'ndan gelen kar ve yağmurla doluyordu. 2024 yılında 1 Eylül’de barajın doluluk oranı eksi 7,71 iken bugün itibarıyla eksi 10,58. Geçen sene Demirköprü Barajı’na 290 milyon metreküp su gelirken, bu sene 164 milyon metreküp geldi. Yarı yarıya düştü" dedi.

'KAPALI DEVRE SULAMA SİSTEMİ KURULMASI GEREKİYOR'

Çiftçilerin tarlalarını sulayamadığını ifade eden Cem Yalvaç, "Yılda 3-4 defa pamuk, mısır, domatesi, meyve ve sebzemizi sulamamız gerekir ki doğru, yenilebilir ürünler yetiştirelim. Sulama bir defaya düşünce ürünlerimizde hem maddi hem manevi yönden çok sorun yaşıyoruz. Kapalı devre sulama sistemi kurulması gerekiyor. Akan suyun milyonda bir metreküpüyle tarlamızı rahat sulayabiliriz. Tarlamızın başında vanamız olacak. Zamanı geldiğinde açacağız, kapatacağız" diye konuştu.

'TARLAMIZI SULAYAMIYORUZ'

Yalvaç, "Dinamolarımız, pompalarımızla sulamada da çok sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü su çekildi. Çekildiği için pompa çok aşağıya inince su alamıyor. Devlet Su İşleri hemen hemen her mahallede su pompası çakmamıza müsaade etmiyor. Tarlamızı sulayamıyoruz. Bu konuda 2015'te tarım paydaşı olan birçok kurum bir dosya hazırladı. Demirköprü Barajı'ndan Menemen'e kadar kapalı sulama sisteminin olmasıyla ilgili hazırlık yapıldı. Bunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Seza Nur ALPDÜNDAR-Ersan ERDOĞAN/İZMİR, (DHA)

 
Ortaokullarda cep telefonu yasağı yürürlüğe girdi
 
Motosikletlinin yayaya çarptığı kazada 2 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Gizemli kutu' adı altında satış yapan sitelere erişim engeli
TİCARET Bakanlığı, içeriği belirsiz ürünlerden oluşan ve 'Gizemli kutu' ...
14 suçlunun Türkiye'ye iadesi sağlandı
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, 12'si kırmızı bültenle olmak üzere aranan ...
Türkiye'nin güzellik kraliçesinin hayatını karartan hata
Bir zamanların güzellik kraliçesi Nursena Say, yaşadığı büyük cilt kabusunu ...
 
Sahte ev ilanlarına dikkat! Uzmanlar uyardı
Konut sahibi olmak isteyen vatandaşların ilan aramak için sıklıkla başvurduğu ...
İSTOÇ'ta yangın: Alevler çok sayıda iş yerine sıçradı
Bağcılar'da bulunan İSTOÇ Ticaret Merkezi 10. Ada'daki bir dükkanda başlayan ...
Meteoroloji'den sağanak ve aşırı sıcak uyarısı
Meteoroloji'nin hava durumu raporuna göre, bugün Doğu Karadeniz kıyılarında ...
 
Sevilen oyuncu korkuttu
Ünlü oyuncu Burcu Binici, CNBC-e’deki art-e programında ani rahatsızlık ...
Ortak olamadıkları kafeyi kurşunladılar; 6 tutuklama
ADANA'nın Kozan ilçesinde bir kafeye ortak olmak konusunda anlaşmazlık ...
CHP'li belediye başkanının aile evine molotofkokteylli saldırı
MUĞLA’nın Menteşe Belediye Başkanı CHP’li Gonca Köksal Aras’ın dede ve ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da vurgun yiyen iş insanlarının tam listesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Zaferler haftası
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Zaferin 103. Yılında
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya Kepez’de bitmeyen elektrik çilesi
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül'de Satürn'ün geri hareketle Balık burcuna dönmesi bu hafta sizi görünür olmayan yüklerle daha fazla yüzleştirebilir; ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva