Antalya Düden Çayı'nda temizlik seferberliği
Antalya Düden Çayı'nda temizlik seferberliği
Manavgat Belediyesi soruşturmasında 3 gözaltı
Manavgat Belediyesi soruşturmasında 3 gözaltı
Antalya’da sahne sokaklara taşınıyor
Antalya’da sahne sokaklara taşınıyor
Muratpaşa’dan sanat ve çevre buluşması
Muratpaşa’dan sanat ve çevre buluşması
5 Haziran 2026 Cuma - 12:58

Kepez'den kadınlara 'Farkındalık Atölyesi'

KEPEZ Belediyesi'nin kadınlara yönelik düzenlenen Farkındalık Atölyesi'nde, şiddetin yalnızca fiziksel darp olmadığı vurgulanarak günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman şiddet olarak fark edilmeyen davranışlara dikkat çekildi.

Kepez den kadınlara  Farkındalık Atölyesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kepez Belediyesi, kadınların psikoloji ve hukuk alanlarında karşılaştıkları konulara ilişkin farkındalık oluşturmak, bilgi paylaşımını artırmak ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla 'Farkındalık Atölyesi' düzenledi. Haziran ayı boyunca farklı mahallelerde gerçekleştirilecek olan atölyelerin ilki, Zübeyde Hanım Kadın Eğitim ve Sosyal Tesisi'nde yapıldı. Uzman Klinik Psikolog Gamze Gökkaya Kaşlıca ile Avukat Ayşe Evrim Zeybek Akçay, katılımcıları toplumsal cinsiyet rolleri, kadın ve erkeklerden beklenen davranışlar, şiddet türleri, şiddet karşısında izlenebilecek hukuki yollar ve 6284 Sayılı Kanun hakkında bilgilendirdi.

Kepez AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ayşe Evrim Zeybek Akçay, programın açılışında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün sevgi ve selamlarını ileterek, katılımcılara teşekkür etti.

TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ ANLATILDI

Farkındalık Atölyesi'nde toplumsal cinsiyet kavramının, kız ve erkek çocuklarından beklenen davranışları ifade ettiği anlatıldı. Bu rollerin doğuştan gelmediği, toplum tarafından öğretilen davranış kalıpları olduğu vurgulandı. Ev işleri, çocuk bakımı ve iş hayatındaki beklentilerin bu toplumsal rollerin yansımaları olduğu belirtilirken, söz konusu kalıpların esnek ve değiştirilebilir nitelikte olduğuna dikkat çekildi. Atölyede erkeklerden güçlü olmak, aileyi koruyup geçindirmek, karar vermek, duygularını göstermemek ve liderlik etmek gibi beklentiler bulunduğu ifade edilirken; kadınlardan ise ev işlerini yapmak, itaatkar olmak, bakım verme rolünü üstlenmek, sessiz ve uyumlu davranmak ile fedakarlık göstermelerinin beklendiği aktarıldı.

ŞİDDETİN GÖRÜNMEYEN YÜZLERİ

Farkındalık Atölyesi'nde şiddetin yalnızca fiziksel saldırılardan ibaret olmadığı vurgulanarak günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan ancak çoğu zaman şiddet olarak tanımlanmayan davranışlara dikkat çekildi. Bir kişinin kolundan sertçe tutulması, bir yere gitmesinin engellenmesi, önünün kesilmesi, odadan çıkmasına izin verilmemesi, üzerine yürünmesi, korkutacak şekilde kişisel alanına girilmesi, eşyaların etrafa fırlatılması, kapıların sert şekilde çarpılmasının da şiddet kapsamına girdiği belirtildi. Araçtan inilmesine izin verilmemesi, anahtarlarının alınması, telefonuna el konulması, yanında duvara yumruk atılması, sürekli nerede olduğunun sorgulanması, ekonomik olarak zor durumda bırakılması ve kadının çalışmasının engellenmesinin de şiddet örnekleri arasında yer aldığı ifade edildi.

ŞİDDET TÜRLERİ 5 ANA BAŞLIKTA ELE ALINDI

Atölyede şiddet türleri psikolojik, ekonomik, dijital, cinsel ve fiziksel şiddet olmak üzere beş ana başlık altında değerlendirildi. Psikolojik şiddetin; eleştiri, küçümseme, tehdit, izolasyon ve duygusal manipülasyon gibi görünmeyen ancak derin yaralar bırakan davranışları kapsadığı belirtildi. Ekonomik şiddetin; para üzerinde kontrol kurma, çalışmaya engel olma, geliri gizleme ve maddi kaynaklara erişimi kısıtlama gibi uygulamalarla ortaya çıktığı ifade edildi. Dijital şiddetin; sosyal medya hesaplarının takip edilmesi, kişisel bilgilerin izinsiz paylaşılması, telefon ve mesajlara müdahale edilmesi gibi davranışları içerdiği anlatıldı. Cinsel şiddetin; rıza dışındaki her türlü cinsel davranış, taciz, zorla evlilik ve kişinin cinsel dokunulmazlığını ihlal eden eylemleri kapsadığı aktarıldı. Fiziksel şiddetin ise vurma, itme, yaralama gibi bedensel bütünlüğe yönelik saldırılar ve fiziksel güç kullanımı şeklinde ortaya çıktığı belirtildi.

ROLLER DOĞUŞTAN GELMİYOR

Farkındalık Atölyesi'nde Uzman Klinik Psikolog Gamze Gökkaya Kaşlıca, insanların yaşadığı yorgunlukların önemli bir kısmının toplumsal rollerden kaynaklandığını belirtti. Kaşlıca, ailelerde sıkça duyulan 'Kız kısmı öyle yapmaz', 'Kızlar öyle oturmaz', 'El alem ne der?', 'Ayıp olur', 'Kadının yeri evidir', 'Erkek eve ekmek getirir', 'Erkek adam ağlamaz' gibi ifadelerin aslında doğuştan gelen özellikler değil, toplum tarafından öğretilen kalıplar olduğunu söyledi. Türk toplumunda gelenek ve göreneklerle öğrenilen bu davranışların kız ve erkek çocuklarından beklenen rolleri şekillendirdiğini belirten Kaşlıca, “Kız düzgün oturur, erkek güçlüdür, erkek çalışır ve para getirir gibi kalıplar zamanla kadın ve erkeklere farklı sorumluluklar yüklemektedir. Çocuk bakımı ve ev işleri gibi roller çoğunlukla kadınlara verilmektedir. Bunlar değiştirilebilir kalıplardır. Kolay olmasa da değişim bireylerden başlar. Önce kendi çevremizi değiştirmeli, ardından bu değişimin topluma yayılmasını sağlamalıyız" dedi.

İLK MESELE GÜVENLİĞİ SAĞLAMAKTIR

Kepez AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ayşe Evrim Zeybek Akçay da katılımcıları şiddet karşısında izlenebilecek hukuki süreçler konusunda bilgilendirdi. Akçay, şiddet durumlarında öncelikli meselenin dava açmak değil, kişinin güvenliğini sağlamak olduğunu vurguladı. Kadınların bu konuda haklarını bilmelerinin önemine dikkat çeken Akçay, “Eğer şu anda tehlikedeysem önce kendimi güvenli bir yere aldırma hakkım var. Bunun için 112 aranabilir, polise gidilebilir, jandarmaya başvurulabilir, savcılığa müracaat edilebilir ya da aile mahkemesinden koruma talep edilebilir. Burada önemli olan nokta şiddetin mutlaka gerçekleşmiş olması gerekmemesidir. Tehdit varsa, takip varsa, korkutma varsa ya da zarar göreceğine dair bir endişe bulunuyorsa başvuru yapılabilir" dedi.

6284 SAYILI KANUN HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Avukat Akçay, 6284 Sayılı Kanun hakkında da bilgi verdi. Kanunun şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınları, çocukları ve aile bireylerini korumak amacıyla düzenlendiğini belirten Akçay, “Bu kanun ceza vermek için değil, öncelikle koruma sağlamak için vardır" dedi.

Kadınların bazı konularda yanlış bilgi sahibi olabildiğini ifade eden Akçay, “Ben boşanma davası açmadım ama korunmak istiyorum. Şikayetçi olup olmayacağıma karar vermedim ama şu an güvende değilim. Beni dövmedi ama sürekli tehdit ediyor, kapıma geliyor, mesaj atıyor, takip ediyor. Bu gibi durumlarda da 6284 Sayılı Kanun kapsamında koruyucu ve önleyici tedbirler talep edilebilir" diye konuştu.

'Farkındalık Atölyesi', haziran ayı boyunca farklı noktalarda devam edecek.

ANTALYA, (DHA)

 
'Salda Gölü bilimsel araştırmaların yapıldığı bir alan haline geldi'
 
Dünyanın gözü Antalya'da
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muratpaşa’dan sanat ve çevre buluşması
Muratpaşa Belediyesi, Antalya Valiliği koordinasyonunda yürütülen “Antalya ...
Gazipaşa'da kaza: 2 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde meyve yüklü kamyon ile kamyonetin çarpışması ...
Çinli yatırımcının Türkiye'de konuta ilgisi arttı
TÜRKİYE'de nisan ayında Rusların ardından yabancılara yönelik en fazla ...
 
Antalya’da Ceza İnfaz Personeli Günü kutlandı
ANTALYA E Tipi Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü tarafından 6 Haziran Ceza İnfaz ...
Antalya Büyükşehir’e yönelik yeni soruşturmada 2 tutuklama
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yeni soruşturma kapsamında gözaltına ...
Antalya’da elektronik can simidi devrede
ANTALYA'da deniz polisi, riskli bölgelerde kazazedelere hızlı müdahale ...
 
CHP'li eski başkan Turgay Genç tahliye oldu
Başkanlığı döneminde asfalt ve kaldırım ihalelerinin tamamlanması ve hak ...
Antalya'da kavşakta kaza!
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü B.E.Y. yaralandı.
Antalya'da tarihi keşif!
Side Antik Kenti'nde yapılan kazılar saklı kalmış tarihi gün yüzüne çıkardı. ...
 
Dursun Gündoğdu
Şu Antalya hangi siyasileri zengin etti?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
PSG’nin zaferi ve penaltı gerçeği
Turgut Güngör
Turgut Güngör
CHP çift başlı olmaz
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bir ülkede 48 saatte bu kadar kaos yaşanır mı?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya semalarında gurur, içimizde burukluk
İsa Altun
İsa Altun
Öfke, stres ve bağımlılık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Haziran ayı, sizin için sınırları aşma arzusuyla başlayıp tam anlamıyla köklerinize döndüğünüz, yuvanızı sağlamlaştırdığınız ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva