Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
9 Ekim 2023 Pazartesi - 08:52

Kredi kartı ile borçlanma dur durak bilmiyor

Son dönemde faizlerin yükselmesi ve bankaların ‘seçici’ yaklaşımı ile tüketici kredileri baskılanırken, kredi kartı ile borçlanma dur durak bilmiyor.

Kredi kartı ile borçlanma dur durak bilmiyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Reel gelir ile geçim maliyeti arasındaki makasın giderek aleyhte açılması sonucu yurttaşların kredi kartları ile yaptığı bireysel borçlanma dur durak bilmiyor.

Haziran'dan bu yana ‘sıkı para politikası’ ve ‘seçici kredi’ uygulaması şeklindeki politika değişikliğinin dozu arttıkça ihtiyaç, taşıt ve konut gibi tüketici kredileri baskılanırken, gecikme faizlerinin yükselmesi, nakit avans limitinin aşağı çekilmesine rağmen kredi kartı harcamaları yoluyla borçlanma hızla büyüyerek eylül sonu itibarıyla 1 trilyon liraya yaklaştı.

BİR YILDA ÜÇE KATLANDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre bireysel kredi kartlarındaki borç bakiyesi yılın başından 29 Eylül’e kadar olan dönemde yüzde 116,2 oranında net 518,8 milyar lira artarak 965,4 milyar liraya ulaştı.

Bunun da 536,1 milyar liralık bölümünü peşin, 429,3 milyar lirasını ise taksitli alışverişler kaynaklı borçlar oluşturdu. Ocak-eylül döneminde tüketici fiyatları (TÜFE) bazında yüzde 49,86 olan enflasyonla indirgendiğinde bireysel kart borçlarında ‘reel’ bazda yüzde 44,2 artış olduğu belirlendi. Bireysel kredi kartı borçları son bir yılda ise cari olarak yüzde 177,3 oranında 617,2 milyar liralık net artış kaydetti.

Buna göre kart borçları son bir yılda neredeyse üçe katlandı. Eylül sonunda yüzde 61,53 olan yıllık enflasyondan indirgendiğinde bireysel kart borçlarında son bir yılda reel olarak yüzde 71,6 ile rekor bir artış yaşandığı dikkati çekti.
 Kredi kartı sayısında da bu yıl hızlı bir artış yaşandı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre Türkiye’de bankaların yurttaşlara kullandırdığı toplam kredi kartı sayısı ilk sekiz ayda 11 milyon 902 bin 373 adetlik artışla ağustos sonunda 111 milyon 392 bin 363 adede ulaştı. Kredi kartı sayısı son on yılda ise ikiye katlandı.

TÜİK verilerine göre 65 milyon dolayındaki 15 yaş üzeri nüfus baz alındığında kişi başına düşen ortalama kredi kartı 1,7. Yılın ilk sekiz ayında yerli ve yabancı kredi kartları ile alışveriş ve nakit çekme şeklinde toplam 5 milyar 595 milyon 721 bin 1 işlem gerçekleştirildi, bu işlemlerin toplam tutarı 4 trilyon 419,5 milyar lira oldu. Bu arada ağustos sonu itibariyle toplam banka kartı sayısı 182 milyon 610 bin 809, toplam ön ödemeli kart sayısı da 82 milyon 752 bin 747 adet düzeyinde bulunuyor.

KART BORCU İHTİYAÇ KREDİSİNİ GEÇTİ

Son aylarda yükselen faizler ve ekonomi yönetiminin aldığı kararlar paralelinde bankaların frene basması ile tüketici kredileri yavaşlıyor, bu da bireysel kredi kartı kullanımını artırıyor.

Net değişimlere bakıldığında, tüketici kredisi stokunda haftalık artışların giderek azaldığı; yeni kullandırımların geri ödemelerin altında kalması/borçlu tüketicilerin net ödeyici konumunda olması nedeniyle bazı haftalarda ise bakiye azalış gösteriyor.

Özellikle tüketici kredileri içinde en sık başvurulan ve en büyük miktarı oluşturan ‘ihtiyaç’ kredilerinde bankaların frene basması üzerine yurttaşlar kredi kartına daha çok yüklendi. 2022 sonunda ihtiyaç kredisi bakiyesinin 227 milyar lira altında bulunan bireysel kredi kartı borçları eylül başında onu yakaladı ve 29 Eylül itibarıyla 50 milyar lira üzerine çıktı.

29 Eylül’de 914,6 milyar lira olan ihtiyaç kredisi bakiyesinde, son aylardaki yavaşlama ile birlikte yılın ilk dokuz ayındaki cari artış yüzde 35,8’le enflasyonun altında kaldı. Buna göre ihtiyaç kredisi bakiyesi bu dönemde reel olarak yüzde 9,4 küçüldü. İhtiyaç kredisi hacminde son bir yılda cari olarak yüzde 58,1 artış, reel olarak ise yüzde 2,1 küçülme yaşandı.

KONUT KREDİSİNDE REEL DARALMA

 İlk dokuz ayda cari olarak yüzde 23,8 artış kaydederek 446 milyar lira olan konut kredisinde reel bazda ise yüzde 17,4 daralma meydana geldi. Yıllık cari artışı yüzde 25,8’le enflasyonun çok altında kalan konut kredilerinin hacmi reel bazda yüzde 22,1 daraldı. Toplamda küçük paya sahip olan taşıt kredileri ise ilk dokuz ayda cari olarak yüzde 77,2, reel bazda yüzde 18,3’le hızlı bir artış gösterdi ve 87,9 milyar liraya ulaştı.

Taşıt kredisi hacminde son bir yılda da cari olarak yüzde 179, reel bazda yüzde 72,8 artış yaşandı. Bu gelişmelerle üç kategorideki tüketici kredilerinin toplam hacmi, ilk dokuz ayda yüzde 33,7, son bir yılda yüzde 50,2’lik cari artışla 1 trilyon 448,6 milyar lira oldu. Toplam tüketici kredisi hacmi reel bazda ise ocak-eylül döneminde yüzde 10,8, son bir yılda yüzde 7 daraldı.

BİREYSEL BORÇ 2,4 TRİLYON

Böylece tüketici kredileri ile bireysel kredi kartı toplamından oluşan bireysel borç bakiyesi 29 Eylül itibarıyla 2 trilyon 414,1 milyar liraya ulaştı. Bireysel borçların hacmi cari olarak 2022 sonuna göre yüzde 57,8, bir yıl önceye göre ise yüzde 83,9 arttı; reel bazda da dokuz ayda yüzde 5,3, son bir yılda yüzde 13,9 artış yaşandı.

Borç bakiyesindeki artışın büyük bölümü kredi kartlarından kaynaklındı. Toplam bireysel borçta ilk dokuz aydaki 884,1 milyar liralık net artışın 518,8 milyarı, son bir yıldaki 1 trilyon 101,6 milyar liralık net arıtışın da 617,2 milyarı bireysel kredi kartı harcamalarındaki artıştan kaynaklandı.

Öte yandan bankaların 10 trilyon 687,3 milyar liraya ulaşan toplam kredi alacak bakiyesinin en büyük bölümünü oluşturan ticari ve diğer krediler ilk dokuz ayda cari olarak yüzde 41,2 artışa karşılık reel bazda yüzde 5,8 daralarak 8 trilyon 273,3 milyar lira oldu. Son bir yılda cari artışı yüzde 56,5 olan söz konusu krediler reel bazda ise yüzde 3,1 daraldı.

(Naki Bakır- Dünya)

 
Tekstil alarm veriyor...
 
SEO Hizmeti İle Web Sitenizin Sıralamasını Yükseltin
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekstil alarm veriyor...
Küresel talep daralması, artan maliyetler gibi nedenlerle ihracatta zor ...
Bakan duyurdu: Şişirme fiyat olmayacak
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “31 Ağustos’ta emlak piyasası ve oto piyasasında ...
Emekliye 100.yıl ikramiyesi... Detaylar belli oldu
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı nedeniyle emeklilere bir defaya mahsus ...
 
Asgari ücret ne kadar olacak?
Ekonomist Muhammet Bayram, memur ve memur emeklilerine yapılacak zam ve ...
Bir indirim de motorine
Benzine gelen indirimden sonra motorine de indirim yolda.
Eylülde konut satışları düştü
Türkiye'de eylül ayında yapılan konut satışı ağustos ayına göre yüzde ...
 
Merkez Bankası'ndan faiz kararı
Bankacılık kaynakları, reeskont kredilerinin toplam faiz maliyetinin Merkez ...
Benzine büyük indirim!
Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 2 lira 7 kuruşluk ...
TÜİK, eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva