YENİ Parti'nin isim değişikliği kararı belli oldu
YENİ Parti'nin isim değişikliği kararı belli oldu
Antalya’da MİT yalanıyla 1,5 milyonluk dolandırıcılık girişimi
Antalya’da MİT yalanıyla 1,5 milyonluk dolandırıcılık girişimi
Gülistan Doku soruşturmasında 4 tutuklama daha
Gülistan Doku soruşturmasında 4 tutuklama daha
Başkan Vekili Büşra Özdemir, Ahi temsilcilerini ağırladı
Başkan Vekili Büşra Özdemir, Ahi temsilcilerini ağırladı
15 Eylül 2026 Salı - 16:25

Kredi kartı olanlar dikkat

Türkiye, 151 milyon kredi kartıyla Avrupa'nın zirvesine yerleşirken dolandırıcılık vakaları da rekor seviyeye ulaştı. Uzmanlar, cüzdanları boşaltan en tehlikeli şifre hatalarını ve parayı sıfırlayan anlık dalgınlıkları tek tek sıraladı. İşte kartınızı anında korumaya alacak altın kurallar...

Kredi kartı olanlar dikkat
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye, dolaşımdaki 151 milyonu aşkın kredi kartı ve toplamda 476 milyona ulaşan kart sayısı ile İspanya’yı geride bırakarak Avrupa’nın en büyük kartlı ödeme pazarı haline geldi.

Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte dolandırıcıların hedefi haline gelen milyonlarca kart sahibi için uzmanlardan hayati uyarılar geldi. Özellikle şifre belirlerken yapılan basit hatalar ve kasadaki anlık dalgınlıklar ciddi finansal kayıplara yol açıyor.

EN TEHLİKELİ ŞİFRE HATASI

Siber dolandırıcıların en sevdiği ve ilk denediği yöntemlerin başında tahmin edilmesi kolay şifreler geliyor.

Uzmanlar, sosyal medya hesaplarından rahatlıkla erişilebilen doğum tarihleri ile yan yana dizilmiş "0000" (sıfır) gibi ardışık ve tekrarlayan rakamlardan oluşan şifrelerin en büyük güvenlik açığını yarattığını vurguluyor.

Güvenliğin ilk kalkanı; tahmin edilmesi zor, ardışık olmayan ve kişisel bilgilerle eşleşmeyen kombinasyonlar seçmekten geçiyor.

KASADA KARTINIZI ASLA GÖREVLİYE TESLİM ETMEYİN

Günlük alışverişlerde en sık yapılan hata, ödeme anında kartın elden çıkarılması oluyor.

Kartın saniyeler içinde görüş alanınızdan çıkması; bilgilerin kopyalanmasına veya POS cihazına yanlış meblağ girilmesine zemin hazırlıyor.

Temassız Kuralı: Kartınızı asla mağaza veya restoran görevlisine vermeyin, işlemi elinizde tutarak bizzat gerçekleştirin.

Tutar Kontrolü: Ödeme yapmadan önce POS ekranındaki tutar ile aldığınız hizmetin bedelini mutlaka karşılaştırın ve fişinizi inceleyin.

İkinci Çekim Riski: "Bağlantı koptu" bahanesiyle kart ikinci kez okutulmak istenirse, hemen mobil uygulamadan hesap hareketlerini kontrol edin. Şüpheli bir durumda bankayla anında iletişime geçin.

ATM KARTINIZI YUTARSA MAKİNENİN BAŞINDAN AYRILMAYIN

Fiziksel riskler sadece kasalarla sınırlı değil. ATM’lerde yaşanan arızalarda yapılan en büyük yanlış, panikleyip ortamdan uzaklaşmaktır. Kartınız ATM tarafından yutulduğunda makinenin başından hiç ayrılmadan doğrudan bankanızın müşteri hizmetlerini aramalı ve kartı anında kullanıma kapatmalısınız.

İNTERNET ALIŞVERİŞİNDE 'SANAL KART' ŞART

Sabah'ta yer alan habere göre, dijital dünyada paranızı korumanın en etkili yolu ise limitini sadece harcama tutarı kadar belirlediğiniz sanal kartları kullanmaktır. Asıl kart bilgilerinizi sitelerle paylaşmamak siber saldırılara karşı tam koruma sağlar.

Ayrıca bankacılık uygulamanızın anlık bildirimlerini açık tutmak, bilginiz dışındaki en ufak bir harcamayı saniyesinde fark etmenizi sağlar.

YURT DIŞI DÖNÜŞÜ BU AYARI MUTLAKA YAPIN

Yabancı ülkelerde yapılan harcamaların önce dolara, ardından Türk Lirasına çevrilmesi ekstra kur farkı ödenmesine yol açabilir. 

Seyahate çıkmadan önce bankanızdan yabancı para birimi cinsinden ekstre talep etmek ve komisyon oranlarını öğrenmek önem taşıyor. Seyahat bittiğinde ise ilk iş olarak mobil uygulama üzerinden kartı yurt dışı kullanımına kapatmak, sınır ötesi kopyalama vakalarının önüne geçiyor.

Kayıp veya çalınma durumunda ise zaman kaybetmeden mobil bankacılıktan kartı geçici olarak dondurmak ve kalıcı iptal için müşteri hizmetlerine bağlanmak gerekiyor.

 
Burdur'da Ahilik Haftası programı
 
YENİ Parti'nin isim değişikliği kararı belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akaryakıta dev zam geldi: İşte 15 Eylül 2026 güncel fiyatları
Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kurundaki dalgalanmalar ...
İcra dosyaları 7 milyonu, kredi borçları 7 trilyonu aştı
İcra dairelerine gelen dosya sayısı artmaya devam ediyor. 1 Ocak-11 Eylül ...
Altın haftaya kayıpla başladı
14 Eylül 2026 Pazartesi güncel altın fiyatları ve piyasa verileri netleşti. ...
 
Bir teknoloji devi daha Türkiye'de üretime geliyor
Çinli teknoloji devi, Türkiye’de yerli üretim için harekete geçti. Şirketin ...
Endonezya'da 6,6 büyüklüğünde deprem
Endonezya'da 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Çeyrek, gram ve yarım altın fiyatları bugün ne kadar?
Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcılar merakla güncel altın fiyatlarını ...
 
Benzinde litre fiyatı 80 TL'yi aştı
Döviz kuru ve petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar akaryakıt fiyatları ...
Merkez Bankası duyurdu: Yeni banknotlar tedavüle girdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), imzaları yenilenen 50 TL ve ...
Uzman isimden kredi kartı kullananlara uyarı
Kredi kartıyla yapılan ödemelerde bazı işletmelerin talep ettiği "kart ...
 
Dursun Gündoğdu
Danışman çıktı meydane...
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yapay zeka canavar mı?
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
İki seçim, bir soru: Almanya nereye gidiyor?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bir bayrak, bir sanatçı, yanan Antalya ve bitmeyen sorular…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya yanıyor, geleceğimiz kül oluyor
Akif Aktuğ
Akif Aktuğ
Pazar sabahıydı… Kızı babasına şunu sordu…
İsa Altun
İsa Altun
Mobil hesabınızı şarjla boşaltabilirler
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı çalışma ortamınız, günlük rutinleriniz ve sağlığınızla ilgili konuları ön plana çıkarıyor. İş hayatınızda ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva