Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
30 Aralık 2021 Perşembe - 11:09

Prof. Dr. Sebe: Metil alkolün 3-4 kaşığı dahi ölüme götürüyor

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, metil alkolün 3-4 kaşık tüketiminin dahi ölüme götürdüğünü belirterek, "Pet şişelerde 'boğma rakı', 'uzo' şeklinde 40-50 liraya alkol satıyorlar" dedi.

Prof. Dr. Sebe: Metil alkolün 3-4 kaşığı dahi ölüme götürüyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Maliyeti etil alkole göre çok ucuz olan, ölümcül madde metil alkol kullanılarak üretilen sahte içkilerin tüketimi nedeniyle yurt genelinde ölümler yaşanıyor. Tehlike devam ederken yılbaşı öncesi uyarılarda bulunan ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, son 1 ayda metil alkol kullanımından kaynaklı 5 hasta geldiğini, 3'ünün yaşamını yitirdiğini, 1'inin ise yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü belirtti.

Etil yerine kullanılan metil alkolün zaman zaman piyasaya sürülmesi ya da etil alkol ile karıştırılması ile dönemsel olarak çok ciddi zehirlenme vakalarının yaşandığını vurgulayan Sebe, "Geçen seneki verilerimizde 25 civarında hastamız gelmişti. 7-8 kişi kaybedildi. Son dönemde ise 5 hasta geldi. Bu kişilerin 3'ü kaybedildi. Şu an 1 hastamız yoğun bakımda yatıyor. Diğeri taburcu oldu. Adana'daki diğer çeşitli hastanelerde, çevre il ve ilçelerdeki hastanelerde de bu hastalar karşımıza çıkıyor. Genel bir artış var" dedi. 

'KÖR OLARAK HAYATLARINA DEVAM EDİYORLAR'

Metil alkolün odundan elde edildiğini ancak ölümcül zehir olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sebe, "Etil alkol karaciğerde metabolize ediliyor, temizleniyor ama metil alkol de böyle bir şans yok. Vücutta metabolize olmuyor, formik aside dönüşüyor ve tüm organlara zarar veriyor. Bir çay bardağının yarısından azı hatta 3-4 yemek kaşığı bile hastayı öldürebilecek düzeydedir. İçildikten ortalama 10-12 saatte görme kaybı, bulantı, kusma, idrar yapamama, nefes darlığı gibi belirtiler oluşuyor. Böbrek yetmezliği, akciğer ödemi, kalp krizlerine neden oluyor. Aynı zamanda kalıcı hasar bırakarak insanları komaya sokup, ölüme kadar götürebiliyor. Özellikle görme bozukluğu çok zor düzeliyor. Erken dönemde bulanık görme ya da ışık refleksinde azalma şeklinde hastaneye ulaşılırsa belli tedavilerle düzeltme şansımız olabiliyor ama görme kaybı tamamen oluştuktan sonra artık hastanın geri dönüşü çok zor ve tamamen kör olarak hayatlarına devam ediyorlar" diye konuştu.

'ALKOL ALDIKLARINI SÖYLEMEYE ÇEKİNİYORLAR'

Görme kaybı, bulantı, kusma, idrar yapamama, nefes darlığı gibi belirtiler gösterenlerin hastaneye başvurduklarında ilgili doktora mutlaka alkol tükettiklerini söylemeleri gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Sebe, tedavi yöntemlerinden de bahsetti. Sebe, "Hastalarımız genellikle alkol aldıklarını söylemeye çekiniyorlar ya da bir bağlantı kuramıyorlar. Gördükleri hekime bir gün önce ya da birkaç saat önce alkol aldıklarını mutlaka söylemeleri gerekiyor ki teşhiste, tedavide gecikme olmasın. Kullanılan tedaviler ancak hastane şartlarında yapılabiliyor. İlaçlar var, hemodiyaliz var, zaman zaman tedavide kullandığımız etil alkolün kendisi var, destekleyici tedaviler var. Solunum ve dolaşım destekleri gibi tedaviler veriyoruz. Hastaneye ulaşmadan maalesef bir tedavi şansları yok" dedi. 

'PET ŞİŞELERDE, UZO, DİYE SATIYORLAR'

Alkol tüketenlerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar olduğuna değinen Prof. Dr. Sebe, "Özellikle korsan, merdiven altı ya da kaçak olarak, pet şişelerde 'boğma rakı', 'uzo' diye 40-50 liraya alkol satıyorlar. Bunların çoğunluğunu metil alkol oluşturuyor. Koku ve renk itibarıyla etil alkolden ayıran bir özelliği de yok. İkisi de su ile karıştırılabilir. Ne kokusundan ne renginden anlaşılamaz. İnsanlar alkol tüketirken tabi tüketmemelerini öneriyoruz ama evde yapılması ya da merdiven altı piyasadan alınmasını kesinlikle önermiyoruz. Bir restoranda ya da mekanda alkol aldıkları zaman kesinlikle gözlerinin önünde açtırmaları gerekiyor. Ambalajı yırtılmış, barkodu sökülmüş alkolü almamaları gerekiyor" diye konuştu. 

CUKUROVA UNIVERSITESI (CU) TIP FAKULTESI BALCALI HASTANESI ACIL TIP ANA BILIM DALI BASKANI PROF. DR. AHMET SEBE, METIL ALKOLUN 3-4 KASIK TUKETIMININ DAHI OLUME GOTURDUGUNU BELIRTEREK, "PET SISELERDE 'BOGMA RAKI', 'UZO' SEKLINDE 40-50 LIRAYA ALKOL SATIYORLAR. BUNLARIN COGUNLUGUNU METIL ALKOL OLUSTURUYOR. ICILDIKTEN ORTALAMA 10-12 SAATTE BELIRTILER OLUSUYOR. TESHIS VE TEDAVIDE GEC KALINMAMASI ICIN ALKOL ALDIKLARINI MUTLAKA DOKTORA SOYLEMELILER. BAZI HASTALAR BUNU SOYLEMEYE CEKINIYOR" DEDI.  FOTO: BURSA, (DHA) *ARSIV*

CUKUROVA UNIVERSITESI (CU) TIP FAKULTESI BALCALI HASTANESI ACIL TIP ANA BILIM DALI BASKANI PROF. DR. AHMET SEBE, METIL ALKOLUN 3-4 KASIK TUKETIMININ DAHI OLUME GOTURDUGUNU BELIRTEREK, "PET SISELERDE 'BOGMA RAKI', 'UZO' SEKLINDE 40-50 LIRAYA ALKOL SATIYORLAR. BUNLARIN COGUNLUGUNU METIL ALKOL OLUSTURUYOR. ICILDIKTEN ORTALAMA 10-12 SAATTE BELIRTILER OLUSUYOR. TESHIS VE TEDAVIDE GEC KALINMAMASI ICIN ALKOL ALDIKLARINI MUTLAKA DOKTORA SOYLEMELILER. BAZI HASTALAR BUNU SOYLEMEYE CEKINIYOR" DEDI. FOTO: ADANA, (DHA) *ARSIV*

CUKUROVA UNIVERSITESI (CU) TIP FAKULTESI BALCALI HASTANESI ACIL TIP ANA BILIM DALI BASKANI PROF. DR. AHMET SEBE, METIL ALKOLUN 3-4 KASIK TUKETIMININ DAHI OLUME GOTURDUGUNU BELIRTEREK, "PET SISELERDE 'BOGMA RAKI', 'UZO' SEKLINDE 40-50 LIRAYA ALKOL SATIYORLAR. BUNLARIN COGUNLUGUNU METIL ALKOL OLUSTURUYOR. ICILDIKTEN ORTALAMA 10-12 SAATTE BELIRTILER OLUSUYOR. TESHIS VE TEDAVIDE GEC KALINMAMASI ICIN ALKOL ALDIKLARINI MUTLAKA DOKTORA SOYLEMELILER. BAZI HASTALAR BUNU SOYLEMEYE CEKINIYOR" DEDI.   FOTO: ADANA, (DHA) *ARSIV*

CUKUROVA UNIVERSITESI (CU) TIP FAKULTESI BALCALI HASTANESI ACIL TIP ANA BILIM DALI BASKANI PROF. DR. AHMET SEBE, METIL ALKOLUN 3-4 KASIK TUKETIMININ DAHI OLUME GOTURDUGUNU BELIRTEREK, "PET SISELERDE 'BOGMA RAKI', 'UZO' SEKLINDE 40-50 LIRAYA ALKOL SATIYORLAR. BUNLARIN COGUNLUGUNU METIL ALKOL OLUSTURUYOR. ICILDIKTEN ORTALAMA 10-12 SAATTE BELIRTILER OLUSUYOR. TESHIS VE TEDAVIDE GEC KALINMAMASI ICIN ALKOL ALDIKLARINI MUTLAKA DOKTORA SOYLEMELILER. BAZI HASTALAR BUNU SOYLEMEYE CEKINIYOR" DEDI.   FOTO: ADANA, (DHA) *ARSIV*

CUKUROVA UNIVERSITESI (CU) TIP FAKULTESI BALCALI HASTANESI ACIL TIP ANA BILIM DALI BASKANI PROF. DR. AHMET SEBE, METIL ALKOLUN 3-4 KASIK TUKETIMININ DAHI OLUME GOTURDUGUNU BELIRTEREK, "PET SISELERDE 'BOGMA RAKI', 'UZO' SEKLINDE 40-50 LIRAYA ALKOL SATIYORLAR. BUNLARIN COGUNLUGUNU METIL ALKOL OLUSTURUYOR. ICILDIKTEN ORTALAMA 10-12 SAATTE BELIRTILER OLUSUYOR. TESHIS VE TEDAVIDE GEC KALINMAMASI ICIN ALKOL ALDIKLARINI MUTLAKA DOKTORA SOYLEMELILER. BAZI HASTALAR BUNU SOYLEMEYE CEKINIYOR" DEDI.  FOTO: ADANA, (DHA) *ARSIV*

CUKUROVA UNIVERSITESI (CU) TIP FAKULTESI BALCALI HASTANESI ACIL TIP ANA BILIM DALI BASKANI PROF. DR. AHMET SEBE, METIL ALKOLUN 3-4 KASIK TUKETIMININ DAHI OLUME GOTURDUGUNU BELIRTEREK, "PET SISELERDE 'BOGMA RAKI', 'UZO' SEKLINDE 40-50 LIRAYA ALKOL SATIYORLAR. BUNLARIN COGUNLUGUNU METIL ALKOL OLUSTURUYOR. ICILDIKTEN ORTALAMA 10-12 SAATTE BELIRTILER OLUSUYOR. TESHIS VE TEDAVIDE GEC KALINMAMASI ICIN ALKOL ALDIKLARINI MUTLAKA DOKTORA SOYLEMELILER. BAZI HASTALAR BUNU SOYLEMEYE CEKINIYOR" DEDI.   FOTO:GULSAH OZGEN/ADANA,(DHA)

Gülşah ÖZGEN- Eser PAZARBAŞI/ ADANA, (DHA)

 
Muratpaşa Belediyespor Kulübü yöneticileri yemekte buluştu
 
'Kırmızı kod' alarmı verilen Antalya'da geceden görüntüler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Garsonu, yengesiyle ilişkisi olduğu iddiasıyla vurmuş
ADANA’da kebapçıda garson olarak çalışan Erdal Çelik’i (33), başından ...
Sokak kedisi 'Havuç', Palandöken'in maskotu oldu
TÜRKİYE'nin önemli kayak merkezlerinden Palandöken'de, tatilcilerin 'Havuç' ...
'Ayaz Ata' kıyafeti giyip, at arabasıyla hediye dağıttı
VAN'ın Erciş ilçesinde oto yedek parçası satan Sami Demir, Türk, Altay ...
 
Köpeğin saldırdığı 6 yaşındaki Fevvaz taburcu oldu
AKSARAY'da, köpeğin saldırısında başından ve karnından yaralanan Suriye ...
Kuru yemişte kilo devri bitti, gram dönemi başladı
GAZİANTEP Kuruyemişçiler Odası Başkanı Settar Kıratlı, son 1 yıl içinde ...
Mersin'de sahte içki operasyonu: 5 gözaltı
MERSİN'in Tarsus ilçesinde sahte içki ürettiği belirlenen 5 kişi gözaltına alındı.
 
'Küfür' nedeniyle tartıştığı komşusu tarafından bacağından vuruldu
ADANA'da Emrah Altaş (35), apartmanda küfürlü konuştuğu için uyardığı komşusu Mehmet ...
Çeşme'de yıldırım düşen işletme alev alev yandı
İZMİR'in Çeşme ilçesinde, yıldırım düşen bir işletmede yangın çıktı. Yangın ...
Mevduata TMSF garantisi üst limiti 200 bin TL'ye çıktı
RESMİ Gazete'de yayımlanan kararla, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva