Ünlü oyuncu Ece İrtem hayatını kaybetti
Ünlü oyuncu Ece İrtem hayatını kaybetti
Antalya'da motosiklet devrildi: 1 ölü
Antalya'da motosiklet devrildi: 1 ölü
Başkan Uysal MURGEM mezunlarıyla bir araya geldi
Başkan Uysal MURGEM mezunlarıyla bir araya geldi
Türk cerrahtan İngiltere'de robotik canlı ameliyat
Türk cerrahtan İngiltere'de robotik canlı ameliyat
15 Haziran 2026 Pazartesi - 11:16

SGK uzmanından kritik uyarı

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik planlamasında en sık yapılan hatayı açıkladı.

SGK uzmanından kritik uyarı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Özellikle 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanları ilgilendiren 'son 2520 gün kuralı' göz ardı edildiğinde, farkında olmadan ödenen primler ya da yapılan statü değişiklikleri emekli maaşında ciddi kayıplara ve düşüşlere yol açabiliyor.

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik planlamasında en sık yapılan hatalardan birinin son 2520 gün kuralının göz ardı edilmesi olduğunu belirtti. Erdursun'a göre birçok kişi yaş ve prim gününe odaklanırken, hangi statüden emekli olunacağının emekli aylığını doğrudan etkileyebileceği gerçeğini gözden kaçırıyor.

SON 2520 GÜN KURALI NEDEN ÖNEMLİ?

1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan kişiler için, çalışma hayatında birden fazla sigortalılık statüsü bulunması halinde emeklilikte son 2520 günlük fiili hizmet süresi dikkate alınıyor.

Bu kapsamda son 2520 gün içinde;

  • SSK (4/A),
  • Bağ-Kur (4/B),
  • Emekli Sandığı (4/C)

statülerinden hangisinde daha fazla prim ödenmişse, kişi kural olarak o statüden emekli ediliyor.

Bu nedenle emekliliğine kısa süre kala şirket ortağı olan, iş yeri açan veya farklı bir sigortalılık statüsüne geçen kişiler farkında olmadan emeklilik statülerini değiştirebiliyor.

EYT'LİLER İÇİN DE GEÇERLİ

Son 2520 gün kuralı sadece EYT kapsamı dışında kalanları ilgilendirmiyor.

EYT düzenlemesiyle yaş şartı kaldırılmış olsa da hangi statüden emekli olunacağını belirleyen hizmet birleştirme kuralları değişmedi. Bu nedenle EYT kapsamındaki sigortalılar da son yıllardaki prim ödemeleri nedeniyle beklemedikleri bir statüden emekli olabiliyor.

PRİM ŞARTINI TAMAMLADIKTAN SONRAKİ DEĞİŞİKLİKLERE DİKKAT

Erdursun, emeklilik için gerekli şartları tamamladıktan sonra yapılan sigortalılık değişikliklerinin risk oluşturabileceğine dikkat çekti.

Örneğin Emekli Sandığı kapsamında 9 bin prim gününü tamamlayan bir kişi, daha sonra memuriyetten ayrılıp kendi işini kurarsa veya özel sektörde çalışmaya başlarsa ve 1260 günden fazla Bağ-Kur ya da SSK primi öderse, SGK tarafından farklı bir statüden emekli edilmek istenebilir.

Benzer durum SSK'lı çalışanlar için de geçerli. SSK'den emeklilik şartlarını tamamladıktan sonra şirket ortağı olup uzun süre Bağ-Kur primi ödeyen kişiler, son 2520 gün hesabı nedeniyle Bağ-Kur statüsünden emeklilikle karşılaşabiliyor.

DAVA HAKKI GÜNDEME GELEBİLİR

Erdursun, bazı durumlarda son 2520 gün kuralının tek başına belirleyici olmayabileceğini ifade etti.

Yargı kararları ve uygulamadaki örneklere göre, kişi emeklilik için gerekli tüm şartları belirli bir statüde eksiksiz tamamlamışsa, daha sonra farklı statülerde prim ödemiş olsa bile emeklilik hakkının kazanıldığı statü üzerinden değerlendirilmesi için hukuki yollara başvurabiliyor.

Bu nedenle SGK'nın son 2520 gün hesabına göre verdiği kararlara karşı dava açılarak, hak kazanılan statüden emekli olma talebinde bulunulabiliyor.

EMEKLİLİK PLANLAMASI SON YILLARA BIRAKILMAMALI

Uzmanlara göre emeklilik planlamasının emekliliğe birkaç yıl kala yapılması önemli riskler barındırıyor.

Özellikle;

  • Şirket ortaklığına girerken,
  • Kendi adına iş yeri açarken,
  • Memuriyetten ayrılırken,
  • Özel sektöre geçerken,
  • İsteğe bağlı sigorta öderken,
  • Borçlanma yaparken

emeklilik statüsüne etkilerin mutlaka hesaplanması gerekiyor.

Bazı durumlarda birkaç yıl ödenen Bağ-Kur primi, yıllardır planlanan emeklilik statüsünü değiştirebilirken, bazı kişiler ise emeklilik şartlarını tamamlamış olmalarına rağmen gereksiz yere prim ödemeye devam edebiliyor.

EMEKLİLİKTE SADECE PRİM VE YAŞA BAKMAK YETMİYOR

Özgür Erdursun'a göre özellikle 1 Ekim 2008 öncesinde sigortalı olanlar açısından son 2520 gün hesabı emeklilik sisteminin en kritik unsurlarından biri olmaya devam ediyor.

Ancak emeklilik değerlendirmesinde yalnızca son 2520 gün hesabına değil, kişinin hangi statüde emeklilik şartlarını tamamladığına, bu hakları ne zaman kazandığına ve varsa hukuki haklarına da bakılması gerekiyor.

Emeklilik başvurusu öncesinde yalnızca prim gününün değil, hangi statüden emekli olunacağının da kontrol edilmesi gerektiğini belirten Erdursun, doğru planlamanın emekli aylığında önemli farklar yaratabileceğine dikkat çekti.

(Cumhuriyet)

 
Kaleye çıkıp çevre temizliği yaptılar
 
Bahçesinde 3,5 kiloluk mantar buldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaleye çıkıp çevre temizliği yaptılar
AFYONKARAHİSAR'da doğaseverler Karahisar Kalesi'ne çıkıp zirvede manzara ...
Su alan teknedeki 6 yolcu kurtarıldı
İzmir'in Narlıdere ilçesi açıklarında dümen kumanda kolunun kırılması ...
17 yaşındaki çoban Okan Koç 5 gündür kayıp
Erzurum'un Horasan ilçesinde 5 gün önce kaybolan 17 yaşındaki çoban Okan ...
 
İBB'ye yönelik 'Yolsuzluk' davasında 50’nci duruşma
İBB'ye yönelik 'Yolsuzluk' davasında aralarında görevinden uzaklaştırılan ...
Silivri Belediyesi'ne 'yolsuzluk' soruşturması
SİLİVRİ Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında; ...
KKKA tedavisi gören çiftçi hayatını kaybetti
SİVAS’ta, kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüphesiyle ...
 
Yetki belgesiz araç satışına 305 milyon lira ceza
TİCARET Bakanlığı, yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ...
Bilişim güvenlik farkındalığı
İsa ALTUN yazdı
Atıyla birlikte gölete girdi: Hayatını kaybetti
Eskişehir'de Enis Yasin Karacaoğlu (34), atıyla birlikte girdiği Keskin ...
 
Dursun Gündoğdu
ATSO seçimlerinde, "Bijî Serok Berkay" sloganları
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Milli Takım hepimizindir
İsa Altun
İsa Altun
Bilişim güvenlik farkındalığı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ve Dünya Kupası başlıyor...
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bayram bitti... Peki geriye ne kaldı?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya semalarında gurur, içimizde burukluk
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Haziran ayı, sizin için sınırları aşma arzusuyla başlayıp tam anlamıyla köklerinize döndüğünüz, yuvanızı sağlamlaştırdığınız ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva