Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Antalya'da orman yangını
Antalya'da orman yangını
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
14 Haziran 2023 Çarşamba - 09:41

Taş mercanlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

TÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Dardanos'ta taş mercanlarla ilgili çalışma yaptı. Taş mercanların iklim değişikliği ve avcılık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirlendi.

Taş mercanlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Taş mercanlar iklim krizi nedeniyle tehdit altında. Bu nedenle belli bölgelerde yavaş yavaş beyazlaşıyorlar. Türkiye denizlerinde iklim değişikliği nedeniyle beyazlaşan tek tür bu taş mercanlar. Ani sıcaklık değişikliği nedeniyle sıcaklaşmasına ve ölmesine neden oluyor" dedi. 

Nesli tehlike altındaki taş mercanın (Cladocora caespitosa) yoğun dağılım gösterdiği Çanakkale Dardanos'ta bilimsel izleme çalışmaları devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın üstlendiği proje kapsamında yasa dışı balıkçılık faaliyetleri, bilinçsiz avlanma ve çapa atımı nedeniyle zarar gören mercan kolonilerine ilişkin farkındalık oluşturularak bilinçlendirme faaliyetlerine odaklanıldı. Çalışma kapsamında, yasa dışı balıkçılık faaliyetleri, bilinçsiz avlanma ve çapa atımı nedeniyle zarar gören mercanlar koruma altına alındı. Koruma altına alınan alanlar da bu kez iklim değişikliği nedeniyle ani su sıcaklığından etkilenmeye başladı. Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan mercanların denizin ısınması sonucu beyazlaşarak yok olacağının öngörüldüğünü kaydetti.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE BEYAZLAŞAN TEK TÜR TAŞ MERCANLAR"

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Taş mercanların olduğu habitatlar koruma altına alındı. Çanakkale Boğazı'nda artık bir koruma alanımız var. Bu taş mercanlar, birçok canlı grubunu kendi içinde barındırıyor. Endemik, yani Akdeniz'e özgü. TÜDAV tarafından geçen yıl koruma altına alınan bir tür. Taş mercanların korunmasıyla ilgili önemli bir girişim bu. Bir yandan da bir kitap çıktı. Bu kitabı da Doç. Dr. Barış Özalp çıkardı Dardanos'taki taş mercanlar ve bu mercanların korunmasıyla ilgili. Bu mercanların endemik olması önemli. İçinde yaptığımız çalışmaya göre 400'e yakın canlı grubu yaşıyor. Ancak bu taş mercanlar iklim krizi nedeniyle tehdit altında çünkü yavaş yavaş belli bölgelerde beyazlaşıyorlar. Türkiye denizlerinde iklim değişikliği nedeniyle beyazlaşan tek tür veya ani sıcaklık değişimleri nedeniyle beyazlaşan bu taş mercanlar. Dolayısıyla iklim değişikliği Akdeniz'e sadece yabancı türlerin girişini kolaylaştırmıyor, mevcut türlerin ani sıcaklık değişimleri nedeniyle beyazlaşmasına ve ölmesine de neden oluyor. Başka örnekler var mı ? Var. Bu durum ise biyo çeşitlilikteki değişimi ve azalmayı gösteriyor Başka örnekler var mı ? Yılan balıkları var. Vermitit dediğimiz kabukluların oluşturduğu rifler var. Bu rifler de yavaş yavaş parçalanmaya başlıyor sıcaklık değişimleri ve anomalisi nedeniyle" dedi. 

"TAŞ MERCAN ÖTEKİ CANLILARA EV OLUŞTURAN BİR TÜR"

Öztürk, "Bunların izlenmesi ve korunması lazım. Bununla ilgili Çanakkale Dardanos'ta bir küçük koruma alanı oluşturuldu. Bunu Doç. Dr. Barış Özalp yaptı. Ne olursa olsun sadece sert mercan veya taş mercanlar değil öteki mercan türleri de koruma altına alındı. Taş mercan habitat oluşturan öteki canlılara ev oluşturan bir tür. Dolayısıyla taş mercanı ortadan alırsanız içinde yaşayan kabuklulara, balıklara ve diğer birçok canlı grubunu ortadan almış oluyorsunuz. Habitat oluşturan başka türler için ev oluşturan bir grup bu. Son derece önemli" dedi. 

"KOLLUK KUVVETLERİYLE İRTİBATA GEÇMELERİ ÖNEMLİ" 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Barış Özalp, türlerin oluşturduğu habitatların birçok deniz canlısına yuva görevi gördüğünü belirterek vatandaşları uyardı. Doç. Dr. Özalp, " Çanakkale Boğazı'nda bir koruma alanı olduğunu bilmeleri önemli. Türkiye'de çok güzel çok etkileyici kıyılarımız var. Ama bir tane mercan resifi var. Bir tane koruma altında olan mercan resifi Çanakkale Boğazı'nda. Burası aynı zamanda ticari gemilerin geçiş bölgesi. Ona rağmen bir koruma alanı olduğunu bilmeleri önemli. Bu bölgede, biz hala ne yazık ki gırgır avcılığı görüyoruz. Çok üzücü bir şey. Kolluk kuvvetleri ile ortak çalışmalarımız oluyor. Türkiye'de tek koruma alanı olmasına rağmen gırgır teknelerinin alanın çevresinde ağ attığını görüyorsunuz. Ağ atmak, çapa atmak bu türler için nesli tehlikede olan ve yuva oluşturan türler için çok sıkıntılı durumlar. Vatandaşa da görev düşüyor. Bölgenin önemini bilmeliler. Çanakkale için söylüyorum. Koruma alanında hassas bir türü ve bunun çevresindeki biyolojik çeşitliliği korumaya gayret ediyoruz. Bölgede av yapan koruma şamandırasına bağlanmaya çalışan, bölgenin çevresinde yaklaşmaya çalışan küçük balıkçı olur büyük balıkçı olur kolluk kuvvetleriyle irtibata geçip bilgilendirmeleri ülkemiz için önemli. Yoksa çok küçük alanları koruyamazsınız. Burası büyük bir bölge değil ama önemine dikkat çekmek lazım. Son yıllarda akvaryumculuğun öne plana çıktığını duyuyoruz. Hassastır dikkat edilsin Çevrede gördüklerinde ihbar etsinler " şeklinde konuştu.

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV) VE CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI’NIN ORTAK BILIMSEL CALISMASI ILE CANAKKALE DARDANOS’TA KORUMA ALANI OLUSTURULAN TAS MERCANLAR IKLIM DEGISIKLIGI VE AVCILIK NEDENIYLE YOK OLMA TEHLIKESI ILE KARSI KARSIYA. CANAKKALE DARDANOS'TAN SU ALTI GORUNTUSU. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV) VE CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI’NIN ORTAK BILIMSEL CALISMASI ILE CANAKKALE DARDANOS’TA KORUMA ALANI OLUSTURULAN TAS MERCANLAR IKLIM DEGISIKLIGI VE AVCILIK NEDENIYLE YOK OLMA TEHLIKESI ILE KARSI KARSIYA. CANAKKALE DARDANOS'TAN SU ALTI GORUNTUSU. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV) VE CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI’NIN ORTAK BILIMSEL CALISMASI ILE CANAKKALE DARDANOS’TA KORUMA ALANI OLUSTURULAN TAS MERCANLAR IKLIM DEGISIKLIGI VE AVCILIK NEDENIYLE YOK OLMA TEHLIKESI ILE KARSI KARSIYA. CANAKKALE DARDANOS'TAN SU ALTI GORUNTUSU. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV) VE CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI’NIN ORTAK BILIMSEL CALISMASI ILE CANAKKALE DARDANOS’TA KORUMA ALANI OLUSTURULAN TAS MERCANLAR IKLIM DEGISIKLIGI VE AVCILIK NEDENIYLE YOK OLMA TEHLIKESI ILE KARSI KARSIYA. ISTANBUL UNIVERSITESI SU BILIMLERI FAKULTESI OGRETIM UYESI VE TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV) BASKANI PROF. DR. BAYRAM OZTURK. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV) VE CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI’NIN ORTAK BILIMSEL CALISMASI ILE CANAKKALE DARDANOS’TA KORUMA ALANI OLUSTURULAN TAS MERCANLAR IKLIM DEGISIKLIGI VE AVCILIK NEDENIYLE YOK OLMA TEHLIKESI ILE KARSI KARSIYA. CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI (COMU) DENIZ TEKNOLOJILERI MESLEK YUKSEKOKULU SUALTI TEKNOLOJISI PROGRAMI OGRETIM UYESI DOC. DR. BARIS OZALP. FOTOGRAF: ROJDAA ALTINTAS (DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV) VE CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI’NIN ORTAK BILIMSEL CALISMASI ILE CANAKKALE DARDANOS’TA KORUMA ALANI OLUSTURULAN TAS MERCANLAR IKLIM DEGISIKLIGI VE AVCILIK NEDENIYLE YOK OLMA TEHLIKESI ILE KARSI KARSIYA. ISTANBUL UNIVERSITESI SU BILIMLERI FAKULTESI OGRETIM UYESI VE TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV) BASKANI PROF. DR. BAYRAM OZTURK. FOTOGRAF: HATICE URAL. (DHA)

Rojda ALTINTAŞ - Serkan KÖYMEN /İSTANBUL,(DHA)

 
Survivor'da şampiyon belli oldu!
 
Pulitzer ödüllü yazar hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Survivor'da şampiyon belli oldu!
Survivor şampiyonu kim oldu? sorusu gündem oldu. Fenomen yarışma programında ...
Çukurovalı çiftçi, bu yıl ayçiçeğinden umutlu
ADANA’da mevsim şartlarının olumlu geçmesi nedeniyle ayçiçeğinde rekolte ...
İzmir'de 3.9 büyüklüğünde deprem
İZMİR'in Buca ilçesinde 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere ...
 
FETÖ operasyonu: 28 gözaltı
İSTANBUL'da Kaynak Holding'e bağlı 122 şirket, dernek ve vakıflardan elde ...
Sahte külçe altın operasyonu
İSTANBUL İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince 8 ayrı adrese düzenlenen ...
İstanbul’da kızamık alarmı
İstanbul Tabip Odası, ilin çeşitli ilçelerindeki hastanelere, kızamık ...
 
4 araç çarpıştı: 7 yaralı
MERSİN'in Tarsus ilçesindeki kavşakta 4 aracın çarpıştığı kazada 7 kişi yaralandı.
Meteoroloji'den 20 kent için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 14 Haziran hava durumu raporunu yayımladı. 20 il için sarı ...
Yeni kabine ikinci kez toplanıyor
Seçimlerin ardından kurulan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin bugün yapılacak ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva