AKM'de flüt konseri
AKM'de flüt konseri
Balon balığı istilasına 'avcılık' tedbiri
Balon balığı istilasına 'avcılık' tedbiri
Antalya'da motosikletli kadın hayatını kaybetti
Antalya'da motosikletli kadın hayatını kaybetti
Alanya'da devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı
Alanya'da devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı
31 Aralık 2021 Cuma - 11:36

Türk ve Yunan uzmanlar, 'Peşmen Kardeleni' için buluşturdu

AKDENİZ Üniversitesi'nden (AÜ) ve Yunanistan'dan gelen uzmanlar dünya üzerinde sadece Antalya'da yayılış gösteren ve oldukça dar yayılış alanına sahip olan 'Peşmen Kardeleni' koruma çalışmaları kapsamında türe ait popülasyonları yerinde inceledi.

Türk ve Yunan uzmanlar,  Peşmen Kardeleni  için buluşturdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AÜ, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün iştirakleriyle Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği tarafından yürütülen proje ile Antalya ormanlarında yayılış gösteren ve kritik olarak tehlike altında on beş hedef bitki türü üzerine izleme ve koruma çalışmaları yapılıyor. Bu kapsamda Dünya üzerinde sadece Antalya'da yayılış gösteren ve oldukça dar yayılış alanına sahip olan Peşmen Kardeleni (Galanthus peshmenii) üzerine koruma çalışmaları hızla devam ediyor. Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen "Conservation Implementation on Forest Endangered Resources of Antalya-CONIFERA" projesi kapsamında ana yayılış alanı Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı olan tür üzerine, yerinde gözlem ve izleme çalışmalarının bu yılki programına Yunanistan Doğa Koruma Örgütü'nden tür koruma çalışmaları üzerine uzmanlar da katıldı. AÜ'nün konuğu olarak Antalya'ya gelen Christos Georgiadis ve Chara Agaoglou ile Türk Araştırma Ekibi Göynük Kanyonu ve Kemer Kesme Kanyonu'nda türe ait popülasyonları yerinde inceledi.

ANTALYA ORMANLARI İÇİN 'CONIFERAö'

AÜ, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile yürütülen Antalya Orman Kaynakları Koruma Uygulaması (Conservation Implementation on Forest Endangered Resources of Antalya-CONIFERA) projesi kapsamında yayılış bölgelerinde yerinde değerlendirilen türe ait popülasyonların yıldan yıla değişimleri kayıt altına alınıyor ve yürütülen izleme çalışmalarında türlerin gelecek nesilleri üzerindeki baskılar ortaya konmaya çalışılıyor. Latince'de 'kozalak veren' anlamına gelen 'CONİFERA' ifadesi Antalya bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan ve tür sayısı bakımından oldukça zengin ormanları temsil ediyor.

YERİNDE TÜR İZLEMELERİ ÇOK ÖNEMLİ

Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı florası üzerine gözlemler yapan ve türleri yerinde izlemenin önemli olduğunu belirten AÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Deniz, Antalya'nın zengin biyolojik çeşitliliğinin en önemli göstergelerinden birinin endemik türler olduğunu kaydetti. Deniz, “Antalya'nın zengin bitki çeşitliliğinde iklimsel ve topografik yapı değişikliğinin büyük önemi var. Bunun yanında izolasyon mekanizmalarının fazlalığı endemik tür zenginliğimiz olarak karşımıza çıkıyor. Normalde karların erimeye başladığı ilkbahar aylarında görmeye alışık olduğumuz kardelen (Galanthus) cinsinin, sonbahar-kış dönemi temsilcisi Peşmen Kardeleni bunlardan mevsimsel izolasyona konu bir bitki türü. Bölgedeki diğer kardelen türleri kışın son dönemi ve ilkbahar aylarında çiçeklenirken bu lokal endemik türümüz geç sonbahar ve kışın ilk aylarında çiçekleniyor" diye konuştu.

SAFLIĞIN TEMSİLCİSİ KARDELENLER

Arazi incelemelerini yerinde değerlendiren Proje Koordinatörü Pınar Kınıklı, "Kardelenler, zor koşullara inat, hayatta kalmanın ve saflığın temsilcisi olarak görülüyor. Bölgede bu dönemde yayılış gösteren tek Kardelen türü, ilk bilimsel örnekleri Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı Florası üzerine bilimsel çalışmalar yürüten Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Peşmen tarafından toplanan Galanthus peshmenii. Tür, bilimsel ismini Ankara'da görev yapmaktayken Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde ders vermek amacıyla yaptığı yolculukta kaza sonucu 1981 yılında aramızdan ayrılan rahmetli hocamızın isminden almıştır" dedi. Kınık, "Projemiz Antalya ormanlarındaki lokal endemik türlerimize odaklanıyor. Bu türlerin yayılışı üzerine araştırmalar ve gelecek nesilleri için yapılacak koruma önlemleri projemizin temelini oluşturuyor. Türler üzerine yürüttüğümüz çalışmalarımıza bu yıl Yunanistan'dan tür koruma uzmanlarını da davet ettik" şeklinde konuştu.

DOĞA KORUMA ÇALIŞMALARINDA TÜRK-YUNAN İŞ BİRLİĞİ

Projenin ortak kurumlarından Yunanistan Doğa Koruma Örgütü'nden (Hellenic Society Protection of Nature-HSPN) Christos Georgiadis proje kapsamında bu yılki izleme çalışmalarına katılımlarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Proje kapsamında Avrupa Birliği tür izleme metodolojisi üzerine çalışmalar yürüten Georgiadis, Türk paydaşlarla bu ve benzeri projelerde daha çok bir araya gelmek istediklerini ifade etti. Program kapsamında Georgiadis tarafından AÜ Eğitim Fakültesi'nde Yunanistan Tür Koruma Çalışmaları hakkında seminer de verildi.

AKDENIZ UNIVERSITESI'NDEN (AU) VE YUNANISTAN'DAN GELEN UZMANLAR DUNYA UZERINDE SADECE ANTALYA'DA YAYILIS GOSTEREN VE OLDUKCA DAR YAYILIS ALANINA SAHIP OLAN 'PESMEN KARDELENI' KORUMA CALISMALARI KAPSAMINDA TURE AIT POPULASYONLARI YERINDE INCELEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI'NDEN (AU) VE YUNANISTAN'DAN GELEN UZMANLAR DUNYA UZERINDE SADECE ANTALYA'DA YAYILIS GOSTEREN VE OLDUKCA DAR YAYILIS ALANINA SAHIP OLAN 'PESMEN KARDELENI' KORUMA CALISMALARI KAPSAMINDA TURE AIT POPULASYONLARI YERINDE INCELEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI'NDEN (AU) VE YUNANISTAN'DAN GELEN UZMANLAR DUNYA UZERINDE SADECE ANTALYA'DA YAYILIS GOSTEREN VE OLDUKCA DAR YAYILIS ALANINA SAHIP OLAN 'PESMEN KARDELENI' KORUMA CALISMALARI KAPSAMINDA TURE AIT POPULASYONLARI YERINDE INCELEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA)

 
Antalya'da jandarmadan trafikte 'yılbaşı' denetimi
 
'Futbolda şike' davasının firari şüphelisi adliyede
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da jandarmadan trafikte 'yılbaşı' denetimi
ANTALYA İl Jandarma Komutanlığı Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri yılbaşı ...
Korkuteli'de trafik kazası: 1 ölü
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde, otomobiliyle evine giderken yoldaki su ...
Kemer'de 345 bin turist, mavi sularda izole tatil tercih etti
ANTALYA'da doğal güzelliğe sahip koylarıyla Akdeniz'de mavi tura çıkan ...
 
İş dünyası 2022'den umutlu
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) 49 meslek komitesiyle yaptığı ...
Serik'te jandarmadan tarihi eser operasyonu
ANTALYA'nın Serik ilçesinde jandarma tarafından yapılan operasyonda madalyon, ...
Antalya'da son 3 yılın yağış rekoru kırıldı
METEOROLOJİ'nin 3 ilçesini kırmızı, kent merkezini ise turuncu kodla uyardığı ...
 
Antalya'da okulların hali
Meteoroloji tarafından 'kırmızı kod' ile uyarılan Kemer ve Kumluca ilçelerinde ...
Serik'te polisten uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Serik ilçesinde polisin uyuşturucu madde satışı ve kullananlara ...
25 yıl 8 ay hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde 72 suç kaydı olan ve 10 ayrı suçtan 25 yıl ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva