Antalya'da devrilen traktörün sürücüsü hayatını kaybetti
Antalya'da devrilen traktörün sürücüsü hayatını kaybetti
Meteoroloji'den 6 il için kırmızı alarm
Meteoroloji'den 6 il için kırmızı alarm
Antalya Kaleiçi sokaklarında renkli kortej
Antalya Kaleiçi sokaklarında renkli kortej
Antalya Yivli Minare'nin külliyesi açıldı
Antalya Yivli Minare'nin külliyesi açıldı
11 Ekim 2025 Cumartesi - 10:12

Yanlış kullanılan bakır kap, sofralarda gizli tehlike

GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kalaysız veya deforme olmuş bakır kapların gıdayla temas etmesi halinde zehirlenmelere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Yanlış kullanılan bakır kap, sofralarda gizli tehlike
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Manavoğlu, bakır kapların Türk mutfağında önemli yere sahip olduğunu ancak doğru kullanılmadığında sağlık açısından risk oluşturduğunu söyledi. Manavoğlu, "Baktığımızda aslında bizim uzun yıllardır geleneksel pişirme yöntemlerimizden biri, bakır kaplarda yemek yapmaktır. Birçok bakırcılar çarşısında bu sanat hala yaşatılıyor. Özellikle cezve, sahanda yumurta pişirme tavaları gibi ürünlerde bakır çok sık kullanılıyor. Ancak insanlar gıdalarla temas eden maddeler konusunda dikkatli olmalı. Avrupa Birliği'nin belirlediği limitlere göre kilogram başına 0,5 miligram, 70 kiloluk bir birey için ise günlük maksimum 5 miligram bakır alınabilir" diye konuştu.

'DOĞRUDAN TEMAS TEHLİKELİ'

Bakırın ısı iletkenliği açısından avantajlı olduğunu belirten Manavoğlu, doğrudan temasın ise tehlikeli olduğunu vurguladı. Kalaylanmamış ya da doğru işlemlerden geçmemiş bakırın tehlikeli olabileceğini söyleyen Manavoğlu, "Bakır çok iyi bir ısı iletkenidir, gıdaların homojen pişmesini sağlar ama doğrudan gıdayla temas etmemelidir. Mutlaka kalay veya paslanmaz çelik bir bariyer kullanılmalıdır. Özellikle asidik gıdalarda bakırla doğrudan pişirme ya da depolama yapılırsa, gıdaya bakır geçişi olur. ABD'de pH değeri 6'nın altındaki gıdaların bakırla doğrudan temas etmesi yasaklanmıştır" dedi. Zamanla bakır kaplarda oluşan yeşil tabakanın ciddi sağlık riskine yol açtığını söyleyen Manavoğlu, "Bazı bakır ürünlerin üzerinde yeşil tabaka oluşur. Bu, bakır asetattır ve toksik etkiye sahiptir. Evlerde bu tarz ürünlerin mutlaka elden geçirilmesi veya kullanılmaması gerekir. Çünkü fazla miktarda bakır alımı kusma, ishal, bulantı gibi zehirlenme belirtilerine yol açabilir" diye konuştu.

'YETİŞKİNLERE GÖRE 2 KAT DAHA HIZLI'

Bakır kapların bakımının düzenli yapılması gerektiğini vurgulayan Manavoğlu, "Evlerde kullandığımız bakır kaplarda çizilme, yıpranma veya deformasyon varsa mutlaka kalaylatılmalı ya da onarılmalıdır. Aksi takdirde toksik madde geçişi artar" dedi.

Gıda kaynaklı risklerin özellikle çocuklar ve bebeklerde çok daha güçlü etkiler gösterebileceğini belirten Manavoğlu, "Bebeklerin ve çocukların solunum sayısı yetişkinlere göre iki kat daha hızlı. Çevresel faktörlerden ve toksik maddelerden daha fazla etkileniyorlar. Yakın zamanda bir gıda zehirlenmesi şüphesinde çocuk hayatını kaybederken, ebeveynlere bir şey olmadı. Bu da bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

'GIDA OKURYAZARLIĞIMIZI ARTIRMALIYIZ'

Toplumda gıdaya dair birçok hurafe bulunduğunu ifade eden Manavoğlu, doğru bilgiye ulaşmanın önemine dikkati çekti. Manavoğlu, "Biz geleneklerimize bağlı bir toplumuz ve bu güzel bir şey ama bazı alışkanlıklarımızı da gözden geçirmemiz gerekiyor. Çizilmiş, deforme olmuş ürünleri 'Bir şey olmaz' diyerek kullanmaya devam ediyoruz. Belki yıllarca sorun yaşamayabiliriz ama bir gün toksik etki ortaya çıkarsa sonuç ölümcül olabilir. Güvenilir gıdayı herkes için geliştirmemiz, gıda okuryazarlığımızı artırmamız gerekiyor" dedi.

'VÜCUDU YAVAŞ YAVAŞ ZEHİRLER'

Tarım ve Orman Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirme çalışmalarının takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Manavoğlu, "Gıda Mühendisleri Odası olarak bizler de bu konuda sürekli bilgilendirme yapıyoruz. Tüketicilerimiz hem bakanlık hem de bizlerin sosyal medya kanallarını takip ederek doğru bilgiye ulaşabilir. Bakır doğru kullanıldığında geleneksel kültürümüzün güzel bir parçası olabilir ama yanlış kullanıldığında sağlığımız için tehlikeli bir dijital uyuşturucu gibi davranır; farkında olmadan vücudu yavaş yavaş zehirler" diye konuştu.

Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA)

 
Sigaraya büyük zam geliyor... Tarih belli oldu!
 
Amatör Spor Haftası'nda ödüller verildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denizkurdu-1 2025 Tatbikatı, nefes kesti
DOĞU Akdeniz'de gerçekleştirilen Denizkurdu-1 2025 Tatbikatı'nın Seçkin ...
Kumluca'da Dünya Ruh Sağlığı Günü etkinliği
ANTALYA İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı ...
Antalya'da tarih canlandı
MURATPAŞA Belediyesi'nce bu yıl 10'ncusu düzenlenen Kaleiçi Old Town Festivali'nde ...
 
Korkuteli'ne hayvan giriş ve çıkışı durduruldu
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde şap hastalığı vakalarında artış gözlemlenmesi ...
Antalya'da kutuplaşmaları kıran bir festival
MURATPAŞA Belediyesi tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Kaleiçi Old ...
Antalya'da rüşvet skandalında detaylar ortaya çıktı
MANAVGAT Belediyesi'ne yönelik 'suç örgütü', 'yolsuzluk', 'rüşvet' soruşturmasıyla ...
 
Antalya'da 2 anıt zeytin ağacından 70 kilo mahsul bekleniyor
MANİSA'da otoyol çalışması yapılan alandan köklenerek, 10 yıl önce Antalya'da ...
Altınova’ya kreş ve gündüz bakımevi geliyor
KEPEZ Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, Altınova Orta Mahallesi’ne kazandırılacak ...
Antalyalı sanatçının eserleri dünya turunda
SANAT danışmanı Himmet Öcal, özel davet üzerine gittiği Rusya'da açtığı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da vurgun yiyen iş insanlarının tam listesi
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Lafım o slogana sessiz kalanlara...
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Hayatlar Nobel'den değerlidir
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya sahnesinde kadınların gücü
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Oktoberfest başladı...
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim ayı sizin için spot ışıklarının tamamen üzerinize döndüğü, kişisel bir zirveyle başlıyor ve ayın ikinci yarısında ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva