Kültürel miras Antalya'da tişörte yansıdı
Kültürel miras Antalya'da tişörte yansıdı
Ercan Saatçi'nin acı günü
Ercan Saatçi'nin acı günü
Yıldız Tilbe: 'Vatan haini ilan edildim'
Yıldız Tilbe: 'Vatan haini ilan edildim'
Mısırlıoğlu Design Group’a İtalya’dan uluslararası ödül
Mısırlıoğlu Design Group’a İtalya’dan uluslararası ödül
11 Haziran 2025 Çarşamba - 08:18

Yaşadığınız bölge demans riskinizi belirliyor

Yeni yapılan bir araştırma sonucu bilim insanları demans yani bunamaya yakalanma riskinin yaşanılan bölgeye göre değişkenlik gösterdiğini buldu. Çalışmada aynı zamanda diğer riski artıran faktörler de belirlendi.

Yaşadığınız bölge demans riskinizi belirliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

JAMA Neurology dergisinde yayımlanan çalışmada, bilim insanları, Veteranlar Sağlık İdaresi (VHA) sistemine kayıtlı ABD'deki 1 milyon 268 bin 599 yaşlı bireyin verilerini inceledi.

Araştırmada, yaş, ırk, kalp sağlığı ve kırsal/kentsel yerleşim farkı gibi etkenler dikkate alınırken, demansta bölgesel farklılıkların da etkili olduğu belirlendi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) ülkeyi 10 bölgeye ayıran sınıflandırmasına göre yapılan araştırmada, Pennsylvania, Maryland ve çevresi gibi orta Atlantik bölgesi en düşük demans oranına sahipken, güneydoğu bölgesi ise bu hastalığın en sık görüldüğü yer olarak öne çıktı.

Buna göre araştırmada, ABD'nin güneydoğusunda demans görülme oranı yüzde 25, kuzeybatısında yüzde 23, güney bölgelerinde yüzde 18, güneybatıda yüzde 13 iken kuzeydoğuda ise yüzde 7 çıktı.

Araştırmacılar, bu bulguların, yaşanılan bölgelerin demans riskini artırabildiğine işaret ettiğini, çalışmanın bölgesel sağlık planlamalarının önemini ortaya koyduğunu ve her bölgenin ihtiyaçlarına göre özel halk sağlığı politikalarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Demans, hafıza kaybı, düşünme becerilerinde azalma ve problem çözme yetilerinde bozulma gibi belirtilerle günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyen bilişsel bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. En yaygın demans nedeni ise Alzheimer hastalığı olarak öne çıkıyor.

Yaş, genetik yatkınlık ve down sendromu gibi değiştirilemeyen faktörlerin yanı sıra, yaşam tarzı, alkol tüketimi, kardiyovasküler hastalıklar, işitme-görme kaybı, depresyon, hava kirliliği ve uyku bozuklukları gibi değiştirilebilir riskler de demans gelişiminde etkili olabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, günümüzde dünya genelinde 55 milyondan fazla insan demans hastalığıyla mücadele ediyor, her yıl yaklaşık 10 milyon yeni demans vakası görülüyor.

(Sabah)

 
ChatGPT çöktü
 
Bariyere çarpan motosikletin sürücüsü motokurye öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asrın en büyük katili!
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 8 milyon kişi tütün ...
Bu hastalık sessizce ilerliyor
Her 5 dakikada bir kişiye MS teşhisi konuyor. Nöroloji uzmanları, MS’in ...
Zayıflamada yeni umut
New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, bazı ...
 
Dünyanın en tehlikeli yiyecekleri açıklandı
Yiyecekler yaşam için vazgeçilmezdir ancak bazıları, uygun şekilde hazırlanmadığında ...
Sizi yavaş yavaş hasta ediyor! Evdeki bu 3 eşyaya dikkat
Gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, her evde bulunabilecek bazı yaygın ...
Sadece 3 haftada inanılmaz sonuçlar elde edildi! NiMe diyeti nedir?
Adını belki de ilk defa duyacağınız NiMe diyetinin etkileri araştırmacıları bile şaşırttı.
 
Sessiz katil hipertansiyon!
Hipertansiyon çok ciddi bir hastalık. Sonuçları ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, ...
Vücudunda bulunanlar şoke etti! Halsizliğin altından bakın ne çıktı
Çin'de yaşayan 75 yaşındaki bir kadının demir eksikliğine bağlı kansızlığının ...
Yeni diyabet türü resmi olarak tanındı
YETERSİZ beslenmeyle bağlantılı bir diyabet türü olan 'Tip 5 diyabet' ...
 
Dursun Gündoğdu
Gelin Antalya halkına soralım?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ormanlar canımızdır
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
“Yanıyor… Yanıyor…”
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya Kepez’de bitmeyen elektrik çilesi
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz ayında Venüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte, zihinsel canlılık kazanıyor, çevrenizdeki insanlarla iletişim ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva