Kola, gazoz gibi gazlı içecekler, dünyanın dört bir yanında her yaştan tüketici tarafından çok seviliyor ve çok sık tüketiliyor. Ancak dün yayımlanan bir araştırma, gazlı içecekleri sevenlerin kabusu olacak sonuçlar ortaya koydu.
Çinli araştırmacılar, günde sadece 250 mililitre yani 1 su bardağı gazlı içecek tüketmenin bile, ölümcül sonuçları olan metabolik disfonksiyonla ilişkili steatozik karaciğer hastalığı (MASLD) riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.
Karaciğer hastalıkları denince akla genellikle alkol tüketimiyle alakalı sorunlar geliyor. Ancak MASLD, alkol tüketiminden bağımsız olarak karaciğerin içinde aşırı yağ birikmesi sonucu ortaya çıkıyor. Araştırmalar, bu hastalığın dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de hızla yaygınlaştığına işaret ediyor.
Çin'de yapılan araştırmada günde 250 mililitre gazlı içecek tüketiminin, MASLD riskini yüzde 60'a kadar artırmak için yeterli olduğunu ortaya koydu.
123.000'den fazla İngiliz yetişkinin beslenme alışkanlıklarını analiz eden bilim insanları, şekerli gazlı içecekleri bolca tüketenlerin bu hastalığa yakalanma olasılığının yüzde 50 arttığını buldu. Buna karşılık, gazlı içeceklerin diyet veya şekersiz versiyonlarını tüketenlerde MASLD riskinin yüzde 60 arttığı görüldü.
Uzmanlar, bu bulguların "diyet" içecek alternatiflerinin karaciğer sağlığı için düşünülenden daha zararlı olabileceğini gösterdiğini belirterek, sağlık yetkililerine söz konusu ürünlerin sağlıklı beslenmedeki rollerini "yeniden gözden geçirmeleri" için çağrıda bulundu.
Suzhou'da bulunan Soochow Üniversite Hastanesi'nde gastroenteroloji araştırmalarını sürdüren Lihe Liu, "Şekerli içecekler uzun süredir mercek altında, ancak 'diyet' alternatifleri genellikle daha sağlıklı seçenekler olarak görülüyor" dedi.
Liu, "Ancak bu içeceklerin iki türlüsü de yaygın olarak tüketiliyor ve karaciğer sağlığı üzerindeki etkileri tam olarak anlaşılabilmiş değil. Çalışmamız, düşük şekerli veya şekersiz içeceklerin, günde bir kutu gibi makul miktarlarda tüketildiğinde bile MASLD riskini artırdığını gösteriyor" dedi ve ekledi:
"Bu bulgular, bu içeceklerin zararsız olduğu yönündeki yaygın algıyı sorgulamanın yanı sıra MASLD'nin küresel bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkmasıyla birlikte, bu içeceklerin beslenme ve karaciğer sağlığındaki rolünün yeniden değerlendirilmesi gerektiğini de vurguluyor."
"En güvenli yaklaşım hem şekerli hem de yapay tatlandırıcı içeren içecekleri sınırlamak. Su, metabolik yükü ortadan kaldırarak ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılarken karaciğerde yağ birikimini önlediği için halen en iyi seçenek."
Yapılan çalışmada, araştırmacılar karaciğer hastalığı öyküsü olmayan 123.788 yetişkini izledi. Katılımcılardan, içecek tüketimlerine dair sorular içeren beslenme anketlerini 24 saatte bir doldurmaları istendi.
10 yıllık bir takip süresince, 1.178 katılımcıda MASLD geliştiği ve bu kişilerden 108'inin karaciğerle ilgili nedenlerden öldüğü keşfedildi. Ek olarak, şekerli veya düşük şekerli ya da şekersiz içeceklerin yerine su içmenin MASLD riskini sırasıyla yüzde 12,8 ve yüzde 15,2 oranında azalttığı da tespit edildi.
Bilim insanları, bunun nedeninin şekerli içeceklerin kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde etkilemesi, düşük şekerli veya şekersiz içeceklerin ise bağırsak mikrobiyomunu değiştirebilmesi olabileceğini vurguladı.
Liu, "Şekerli içeceklerdeki yüksek miktarda şeker, kan şekeri ve insülin seviyelerinde hızlı artışlara neden olabilir, kilo alımını teşvik edebilir ve ürik asit seviyelerini artırabilir. Bunların tümü karaciğerde yağ birikimini artıran faktörlerdir” dedi ve şöyle devam etti:
"Öte yandan, düşük şekerli veya şekersiz içecekler, bağırsak mikrobiyomunu değiştirerek, tokluk hissini bozarak, tatlı isteğini artırarak ve hatta insülin salgısını uyararak karaciğer sağlığını etkileyebilir."
Araştırmacılar şimdilerde, şeker ve şeker ikamelerinin bağırsak mikrobiyomuyla etkileşime girerek karaciğer hastalığını nasıl etkilediğini daha ayrıntılı olarak araştırmayı hedefliyor.
İngiliz Karaciğer Vakfı verilerine göre, MASLD şu anda Birleşik Krallık'ta her beş kişiden birini etkiliyor. Ancak uzmanlar gerçek oranın yüzde 40'a kadar çıkabileceği konusunda uyarıyor.
Asıl endişe verici olan şey ise MASLD'den etkilenenlerin yaklaşık yüzde 80'inin teşhis edilemiyor olması. Çünkü hastalık genellikle belirgin semptomlar göstermiyor veya daha az ciddi sorunlarla karıştırılan semptomlar gösteriyor.
Çoğu durumda, hastalık rutin kan testleri veya başka sorunlar için yapılan karaciğer fonksiyon testleri sırasında tespit ediliyor.
King's College London bünyesinde bulunan Roger Williams Karaciğer Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Philip Newsome, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, "MASLD'ye yakalanan kişiler genellikle aşırı kilolu veya şeker hastasıdır. Birleşik Krallık'ta karaciğer hastalıklarında artış gözlemliyoruz. Sorun, semptomların genellikle çok geç olana kadar fark edilememesi" dedi.
Newsome, aşırı yağın ve kontrolsüz kan şekeri seviyelerinin de karaciğerde skarlaşmaya yol açabileceğini hatırlatarak, karaciğer hastalığının sadece alkolden kaynaklandığı yönündeki yaygın algının tehlikeli olduğunu vurguladı.
(Hürriyet)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() Koç ![]() 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |