Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Kuznetsov, rüşvetten gözaltına alındı
Kuznetsov, rüşvetten gözaltına alındı
2 Eylül 2022 Cuma - 10:51

Yunanistan'da can aldı Türkiye için uyarı geldi

YUNANİSTAN'da can kayıplarına neden olan 'Batı Nil Virüsü' ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Erdal Polat, "Türkiye'ye yurt dışından gelen sivrisineğin yaşaması için çoğalamaması için hiçbir sorun yok" dedi.

Yunanistan da can aldı Türkiye için uyarı geldi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sivrisineklerle bulaşan Batı Nil Virüsü, Yunanistan'da 10'dan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken, uzmanlar virüsün göçmen kuşlarla Türkiye'ye taşınabileceği uyarısı yaptı. Uzmanlar, Batı Nil Virüsüne 'Kuleks' türü sivrisineklerin vektörlük yaptığını belirterek, bunların göçmen kuşlar, uçak ve gemilerle taşınabileceğini belirtti. Henüz aşısı ve test yöntemi olmayan Batı Nil Virüsü'nden korunmak için sivrisinek ısırıklarına karşı önlem alınması gerektiğini belirten uzmanlar, evlerde sinek kovucular kullanılması, uzun kollu giyinilmesi önerisinde bulundu.  

"UZUN KOLLU KIYAFETLER GİYİNMELİ"

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli, Batı Nil Virüsü'ne yakalanan kişilerin çoğunda belirti görülmediğini belirterek  "İstanbul'da daha önce görülmüş vakalar var. Ana taşıyıcısı bir sivrisinek türü olan kuleks. Normalde virüs sivrisinekler ve kuşlar arasında görülüyor. İnsanların yüzde 80'inde belirti göstermiyor. Ancak yüzde 20 insanda yüksek ateş, kırıklık, halsizlik, kusma, baş ağrısı, vücutta döküntüler oluşuyor. 2-6 gün arasında değişen bir hastalık süresi var. Bu konuda yapılacak testler var. Antikor testi yapılabilir. Bulaşan kişilerin 150'de birinde ağır hastalıklar oluşuyor. Sinir sistemi tutulması oluşuyor. Sinir sistemi tutulumu daha çok çocuklarda ve 50 yaşın üzerinde görülüyor. Kronik alkol kullanımı, altta yatan başka hastalıklar, diyabet, hipertansiyon da riskli gruplar arasında. Kovid-19'dan hatırlayacağımız risk faktörleri, çocuk kısmı hariç, geçerli. Açık alandaki aktivitelerde ısırması daha kolay oluyor. Sivrisinek popülasyonunu azaltacak yöntemler var. Ama kişisel olarak sivrisineklere maruz kalmaktan kaçınmalıyız. Kapı ve pencerelerden girişlerini engelleyecek yöntemler kullanılmalı, sinek kovucuları kullanılmalı, uzun kollu giyinilmeli. Bu virüsün aşısı ve etkili bir antiviral ajan yok" dedi.

"GÖÇ AYLARINDA EYLÜL-EKİM'DEN MAYIS-HAZİRAN'A KADAR GÖRÜLEBİLECEK" 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdal Polat ise, Batı Nil Virüsü'nü bulaştıran 'Kuleks' türü sivrisineklerin İstanbul’da en fazla bulunan tür olduğunu ifade ederek, "İstanbul'a gelir, hiç kuşkunuz olmasın. Çünkü bunlar göçmen kuşlarla taşınan sivrisineklerin de vektörlüğünü yaptığı, virüs enfeksiyonu dediğimiz bir enfeksiyon türü. Hastalık Batı Nil Virüsü olarak isimlendirilir. Özellikle göçmen kuşların göç ayları Eylül, Ekim ile Mayıs ve Haziran'a kadar görülebilecek. İstanbul'da şu an bildiğim kadarıyla bildirilen bir vaka yok ama, olabilir. Bazıları, özellikle 'Aedes' türü üzerinde durarak yanlış yapıyor. Kuleks aslında virüs enfeksiyonu bulaştıran, İstanbul'un da florasını oluşturan sivrisinek türüdür. Nerede var? Silivri'de, Belgrad ormanlarında var. Başakşehir'den Karadeniz'e açıldıkça, Riva'da vardır. Sivrisinekler buna vektörlük yapıp insanlara bulaştırıyor. Özellikle üredikleri alanlar, bu durgun tatlı sulardır. Aedes özellikle ormanlık alanda, yağmur yağdıktan sonra ağaç kabuklarında biriken sularda görülüyor. Kullanılmayan lastiklerin içerisinde biriken sularda ürerler. Ama asıl Kuleks'in özelliği her ortamda ürüyor. Lağım çukurlarında bile ürüyorlar. Kanalizasyonda bile yürüyen bir sinek türüdür ki, onun için İstanbul'da menenjite neden oluyor. Biliyorsunuz menenjit hastalığının en son aşamasıdır. Bununla birlikte nörolojik birtakım bulgulara neden olabiliyor" diye konuştu. 

"DÜNYADAKİLER İLE GENETİK FARKLARI YOK"

Doç. Dr. Erdal Polat,  virüse karşı tedavi yöntemi olmadığını belirterek, "Dünya bunu başaramadı. 1936'da bulunmuş bir virüs türü, dünyada yayılıyor. Kimse bunun üstesinden gelemedi. Biz bunu yok edebilir miyiz? Kusura bakmayın öyle bir sistem yok. Sivrisinek mücadelesinde yöntemlerden biri o ülkeye girişini engellemek. Öyle bir şansınız yok. Türkiye'ye yurt dışından gelen sivrisineğin yaşaması, çoğalamaması için hiçbir neden yok. Çünkü ortam, sıcaklık, koşullar uygun. Bunlar gemilerle, uçaklarla gelebiliyorlar. Hemen hemen genetik olarak hiçbirinde fark yok. Beni ısıran, kanımı emen sivrisinekleri toplayıp, türüne bakıyorum. Benim evimdeki sineklerden Kuleks çıktı" diye konuştu. 

BATI NIL VIRUSU NEDENIYLE YUNANISTAN'DA 11 KISI HAYATINI KAYBEDERKEN UZMANLARDAN ISTANBUL ICIN UYARI GELDI. VIRUSUN KUSLAR ARACILIGI ILE GOC AYLARI OLAN EYLUL, EKIM, MAYIS VE HAZIRAN AYINA KADAR TURKIYE’YE GELECEGI TAHMIN EDILIYOR. ISTANBUL UNIVERSITESI-CERRAHPASA GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI'NDE BULUNAN KULEKS TURU SINEKTEN GORUNTU. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

BATI NIL VIRUSU NEDENIYLE YUNANISTAN'DA 11 KISI HAYATINI KAYBEDERKEN UZMANLARDAN ISTANBUL ICIN UYARI GELDI.ISTANBUL UNIVERSITESI-CERRAHPASA GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

BATI NIL VIRUSU NEDENIYLE YUNANISTAN'DA 11 KISI HAYATINI KAYBEDERKEN UZMANLARDAN ISTANBUL ICIN UYARI GELDI.ISTANBUL UNIVERSITESI-CERRAHPASA GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

BATI NIL VIRUSU NEDENIYLE YUNANISTAN'DA 11 KISI HAYATINI KAYBEDERKEN UZMANLARDAN ISTANBUL ICIN UYARI GELDI.ISTANBUL UNIVERSITESI-CERRAHPASA GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

BATI NIL VIRUSU NEDENIYLE YUNANISTAN'DA 11 KISI HAYATINI KAYBEDERKEN UZMANLARDAN ISTANBUL ICIN UYARI GELDI. VIRUSUN KUSLAR ARACILIGI ILE GOC AYLARI OLAN EYLUL, EKIM, MAYIS VE HAZIRAN AYINA KADAR TURKIYE’YE GELECEGI TAHMIN EDILIYOR. GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI MUDURU DOC. DR. ERDAL POLAT TEHLIKELERI ANLATTI. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

BATI NIL VIRUSU NEDENIYLE YUNANISTAN'DA 11 KISI HAYATINI KAYBEDERKEN UZMANLARDAN ISTANBUL ICIN UYARI GELDI. VIRUSUN KUSLAR ARACILIGI ILE GOC AYLARI OLAN EYLUL, EKIM, MAYIS VE HAZIRAN AYINA KADAR TURKIYE’YE GELECEGI TAHMIN EDILIYOR. ISTANBUL UNIVERSITESI-CERRAHPASA, CERRAHPASA TIP FAKULTESI TIBBI MIKROBIYOLOJI ANABILIMDALI VIROLOJI BILIM DALI BASKANI PROF. DR. KENAN MIDILLI UYARI YAPTI. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

BATI NIL VIRUSU NEDENIYLE YUNANISTAN'DA 11 KISI HAYATINI KAYBEDERKEN UZMANLARDAN ISTANBUL ICIN UYARI GELDI.ISTANBUL UNIVERSITESI-CERRAHPASA GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

Rojda ALTINTAŞ-Kubilay ÖZEV/İSTANBUL, (DHA)

 
ATB, Ağustos ayı hal endeksini açıkladı
 
Karadeniz'de istavrit bolluğu; fiyatı yarıya düştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hukukçular uyardı: İsim değişikliği değil düzeltme
ERZURUM Barosu avukatlarından Selçuk Yıldız, e-Devlet üzerinden ad ve ...
Ormanda Hint keneviri yetiştiren şüpheliler yakalandı
MERSİN'de orman içerisinde Hint keneviri yetiştirip, uyuşturucu ticareti ...
'Aile diş hekimliği modeli, tüm Türkiye'ye yayılmalı'
ADANA Diş Hekimleri Odası Başkanı Fatih Güler, aile diş hekimliği modelinin, ...
 
Minibüs şoförlerinin yol verme kavgası kamerada
MALTEPE'de iki minibüs şoförü arasında yol verme tartışması çıktı. Minibüsten ...
Dolandırıcılar sert kayaya çarptı: Ankara Valisi'ni dolandırmaya çalıştılar
Ankara Valisi Vasip Şahin, telefon dolandırıcılarının hedefi oldu. Vali ...
6 bin kilometre şartı için ‘beyin’ yakan hileler
Galericilerin fahiş fiyatlarla sıfır araç satmasının önüne geçmek için ...
 
Otoyolda 8 ton kömür yüklü TIR yandı
MERSİN’de otoyolda seyir halindeyken alev alan 8 ton kömür yüklü TIR, ...
Kadına şiddet; sokak ortasında dövüldü, şikayetçi olmadı
GÜNGÖREN'de R.K.'yı (17) bıçak tehdidiyle sokağa çıkarıp kafasına yumrukla ...
3 kişiyi kaçırıp 15 milyon TL isteyen şüpheliler yakalandı
BURSA’da, D.A.(23) ve D.A.(21) kardeşler ile ortakları M.A.K.’yi kaçıran ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva