Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Plajlarda sezon hazırlıkları
Plajlarda sezon hazırlıkları
16 Aralık 2023 Cumartesi - 10:25

'Ergene Havzası'nda yer altı suyu yüzde 85 azaldı

TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya'da Ergene Havzası'nda yer altı sularının yüzde 80-85 seviyede azaldığını belirtti.

 Ergene Havzası nda yer altı suyu yüzde 85 azaldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 

NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya'daki Ergene Havzası'nda yoğun su çekimi olması nedeniyle geçmiş yıllarda 20-25 metreden çıkan yer altı suyunun şimdi 400-500 metre derinliğe düştüğünü söyledi. Prof. Dr. Tecer, konuyla ilgili, "Azalan yağışlar, iklim değişikliğinin etkileri ve bu bölgelerde aşırı su çekimi ve tüketimi yer altı suyu seviyelerinde, yüzeysel suların miktarlarından bir düşüşe sebebiyet verdi. Yer altı su seviyeleri de alarm seviyesine gerilemiş durumda. Bundan 25-30 yıl önce 30-40 metrelerden yer altı suyu çekiliyorken daha bu bölgede, Ergene Havzası içerisindeki bölgede, 500 metre derinliklere kadar düştüğü ifade ediliyor. Tabii bunda azalan yağışların etkisi var. Aşağı yukarı baktığımız zaman gözlem kuyularından elde ettiğimiz sonuçlara göre bu bölgede de tahsis edilmiş rezerv yer altı sularının yüzde 80-85'e yakın seviyede bir azalma yaşandığını görüyoruz. Burada zaten hesap çok basit, yer altı sularının beslenme miktarıyla onların çekilme miktarı arasındaki orana baktığımız zaman 1,26 seviyesinde. Bu şu demek, 1 birim yer altı suyu beslenmesi varken bu bölgede yüzde 25 daha bir çekim fazlası var demektir" dedi.

'GÜNLÜK YOĞUN ÇEKİM VAR'

Bölgede yer altı suyundan yoğun çekim olduğunu belirten Prof. Dr. Tecer, "Kentsel tükettiğimiz sular, endüstride kullandığımız sular, tarımsal faaliyetlerle tükettiğimiz sular, bu bölgede hep yer altı sularından karşılanıyor. Düşünün günde 450 bin ton sanayi üretimi için yer altından su çekiliyor, sadece bu endüstriyel kullanım için. Bir de evsel, kentsel suyu koyduğumuz zaman 700-750 bin ton su tüketiliyor demektir. Dolayısıyla yağışların azalmasıyla birlikte bu çekim oranı böyle gittiği sürece eskiden orta vade diyorduk ama, belki orta vade de görmeden bu bölgede gerçekten kıtlığı, su riski bir afete dönüşmek üzere. Dolayısıyla hem sanayicinin, hem tarımsal faaliyetlerde tüketilen suları, hem de evsel kentsel evimizde kullandığımız suları, tedbirli bilinçli kullanmamız lazım. Artık su kıtlığı yaşayan bir ülke ve bölge durumundayız, bunu asla göz ardı etmemeliyiz. Risk afete dönüşmeden de tedbirler almalıyız. Alarm zilleri çalıyor, öyle diyebiliriz. Kuraklık bunu daha da belirgin ve dramatik hale getirdi. Dolayısıyla bu kaçınılmaz bir durum, buna adapteli bir yaşam biçimine dönüşmemiz lazım" diye konuştu.

'SU SEFERBERLİĞİ YAPILMASI GEREKİYOR'

Prof. Dr. Tecer, iklim değişikliği ve yaşanan kuraklıkla birlikte alınacak her önlemin önemli olduğunu vurgulayarak, "Tarımdan tutun, endüstriyel üretime ve ayrıca bireysel tüketime kadar, su tasarrufu seferberliği yapılması lazım. Bakanlık, bu anlamda su verimliliği seferberliği başlattı. Bu çok önemli bir gelişme, bununla ilgili su kurulu, su tüketim kanunu, su denetim kanunu gibi birtakım yasal düzenlemeler olacağının müjdesini verdi. Ama şunu unutmamalıyız ki, hiçbir politika, toplumsal sahiplenme ve katılım olmadan amacına ulaşamaz. Dolayısıyla bütün toplumun kesimleri olarak üreticisi, tüketicisi tarım ve ziraatle uğraşanlar ve bizler, kendi evimizde bireysel tüketici olarak bu su verimlilik seferberliğine mutlaka katkı vermek zorundayız. Şu anda gri su, yağmur suyu hasatları, sanayide kullanılan suların geri dönüşümü, bunlarla ilgili yönetimsel ve politik seviyede bir destek, bir teşvik ve bununla ilgili bir yönetim organizasyonu ortaya konulursa, sularımızın artacak şeyler değil belki ama kullandığımız suları daha verimli kullanarak, daha az suyla yine yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılayacağız anlamına gelir. Bu da zaten olması gereken bir şey" ifadelerini kullandı.

'DENİZ SUYU TEHLİKESİ VAR'

Suyun derinliğinin yanı sıra denize yakınlığının da risk olduğunu belirten Tecer, "Yer altı suyunun sadece derinlere çekilmiş olması değil, konu denize yakın olduğu için deniz suyunun girişimi de söz konusu. Yani yer altı suyu seviyesi, deniz suyu seviyesinin altında kaldığı zaman otomatikman deniz suyundan yer altı suyu aküferlerine doğru girişim söz konusu. Tuzlu su girişimi diyoruz buna. Dolayısıyla yer altı sularından 500 metre su çekseniz bile bu su prosesine kadar kullanılmayacak kadar tuzlu su anlamına gelir. Bir de arıtım maliyeti bunun üzerine biner. Sanayide kullanılan suların özellikle geri kazanılarak tekrar proses kullanılması gerekiyor. Tarımsal sulamada ise vahşi sulamadan vazgeçip yağmurlama damlama sulamalara geçmemiz lazım. Daha az su tüketen teknolojilerle üretim yapılması gerekir. Toplumun her bireyi de tüm ihtiyaçları için kullanacağı suyu tasarruflu ve verimli kullanması gerekiyor. Bunun için de ilkokuldan başlayarak her seviye ve kademeden eğitimle bilinçlendirme seferberliğinin de vakit kaybetmeden yapılması gerçekleştirilmesi gerekiyor" dedi.

TEKIRDAG NAMIK KEMAL UNIVERSITESI CORLU MUHENDISLIK FAKULTESI DEKANI PROF. DR. LOKMAN HAKAN TECER, TRAKYA'DA ERGENE HAVZASINDAKI YER ALTI SUYUNUN YUZDE 85 AZALDIGINI SOYLEDI. (FOTO: DHA, TEKIRDAG)

TEKIRDAG NAMIK KEMAL UNIVERSITESI CORLU MUHENDISLIK FAKULTESI DEKANI PROF. DR. LOKMAN HAKAN TECER, TRAKYA'DA ERGENE HAVZASINDAKI YER ALTI SUYUNUN YUZDE 85 AZALDIGINI SOYLEDI. (FOTO: DHA, TEKIRDAG)

TEKIRDAG NAMIK KEMAL UNIVERSITESI CORLU MUHENDISLIK FAKULTESI DEKANI PROF. DR. LOKMAN HAKAN TECER, TRAKYA'DA ERGENE HAVZASINDAKI YER ALTI SUYUNUN YUZDE 85 AZALDIGINI SOYLEDI. (FOTO: DHA, TEKIRDAG)

TEKIRDAG NAMIK KEMAL UNIVERSITESI CORLU MUHENDISLIK FAKULTESI DEKANI PROF. DR. LOKMAN HAKAN TECER, TRAKYA'DA ERGENE HAVZASINDAKI YER ALTI SUYUNUN YUZDE 85 AZALDIGINI SOYLEDI. (FOTO: DHA)

TEKIRDAG NAMIK KEMAL UNIVERSITESI CORLU MUHENDISLIK FAKULTESI DEKANI PROF. DR. LOKMAN HAKAN TECER, TRAKYA'DA ERGENE HAVZASINDAKI YER ALTI SUYUNUN YUZDE 85 AZALDIGINI SOYLEDI. (FOTO: DHA, TEKIRDAG)

TEKIRDAG NAMIK KEMAL UNIVERSITESI CORLU MUHENDISLIK FAKULTESI DEKANI PROF. DR. LOKMAN HAKAN TECER(FOTODA), TRAKYA'DA ERGENE HAVZASINDAKI YER ALTI SUYUNUN YUZDE 85 AZALDIGINI SOYLEDI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)

TEKIRDAG NAMIK KEMAL UNIVERSITESI CORLU MUHENDISLIK FAKULTESI DEKANI PROF. DR. LOKMAN HAKAN TECER (FOTODA), TRAKYA'DA ERGENE HAVZASINDAKI YER ALTI SUYUNUN YUZDE 85 AZALDIGINI SOYLEDI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)

Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR/ TEKİRDAĞ, (DHA)

 
Antalya topraksız örtü altı tarımda da zirvede
 
Antalya'da 'Kafes' operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hamza Dağ'dan hakem Meler'e ziyaret
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, MKE Ankaragücü ile Çaykur ...
'Çember-9' operasyonlarında 2 bin 842 firari suçlu yakalandı
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, son 3 günde 81 ilde yapılan 'Çember-9' ...
Hırsızlara 'Albüm' operasyonu: 25 gözaltı
DİYARBAKIR'da hırsızlık ve kapkaç yaptıkları tespit edilen 25 şüpheli, ...
 
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Bazı bakanlık ve kurumlara ilişkin atama ve görevden alma kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Meteoroloji peş peşe uyardı: 17 şehirde alarm
Meteoroloji'den alınan son bilgilere göre bugün yurdumuzun batısında sağanak ...
Bülent Tezcan yoğun bakımda! İşte sağlık durumu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, geçirdiği ...
 
2 otomobil çarpıştı: 5 yaralı
BURSA'nın İnegöl ilçesinde, iki otomobilin kavşakta kafa kafaya çarpıştığı ...
'Etil Alkol Takip Sistemi', 2024'ün ilk çeyreğinde tamamen devrede
TARIM ve Orman Bakanlığına bağlı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığının ...
İYİ Partili Çömez'den Somali Büyükelçiliği'ne 'Aranıyor' afişi
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, motokurye Yunus Emre Göçer'e ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva