Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Kuznetsov, rüşvetten gözaltına alındı
Kuznetsov, rüşvetten gözaltına alındı
Hedef engelsiz Konyaaltı
Hedef engelsiz Konyaaltı
28 Ekim 2023 Cumartesi - 14:05

ANSİAD Başkanı Akıncı'dan Cumhuriyet Bayramı mesajı

ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

ANSİAD Başkanı Akıncı dan Cumhuriyet Bayramı mesajı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akıncı, “Bu yıl 100. yıl dönümünü kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden zorlu yolun başlangıcında Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilk olarak şöyle seslendi 'Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz, beni fırka grubuna davet edin, bir konuşma yapacağım.' Ertesi gün Kemalettin Sami Paşa, vermiş olduğu bir takrir ile Ata'mızı meclis kürsüsüne davet etti. Herkes Ata'mızın ne söyleyeceğini merakla bekliyordu ve kürsüye çıkan Ulu Önderimiz Atatürk, tarihimize geçen şu sözleri sarf etti 'Saygıdeğer arkadaşlar, üzerinde durduğumuz meselenin çözümünde karşılaşılan güçlüklerin sebebi, bütün arkadaşlarca anlaşılmıştır sanırım. Eksiklik ve yanlışlık uygulamakta olduğumuz usul ve şekildedir. Gerçekten de yürürlükteki Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'na göre, bir hükümet kurmaya teşebbüs ettiğimiz zaman, bütün arkadaşların her biri bakanları ve hükümeti seçmek mecburiyeti ile karşı karşıya kalıyor. Hepinizin birden hükümet üyelerini seçmek zorunda kalmanızda görülen güçlüğün giderilmesi zamanı gelmiştir. Geçen dönemde de aynı şekilde güçlüklerle karşılaşılıyordu. Görülüyor ki, bu usul bazen birçok karışıklıklara yol açıyor. Yüksek heyetiniz bu güçlüğün çözülmesi için beni görevlendirdi. Ben de bilginize sunduğum bu görüşten hareket ederek düşündüğüm şekli tespit ettim. Onu teklif edeceğim. Teklifim kabul edilirse kuvvetli ve kendi içinde uyumlu bir hükümet kurmak mümkün olacaktır. Devletimizin şekli ve niteliğini tespit eden ve hepimiz için bir gaye olan Teşkilat-ı Esasiye Kanunumuzun bazı noktalarına açıklık kazandırmak gerekir'"

'TÜRKİYE DEVLETİ'NİN ŞEKLİ HÜKÜMETİ, CUMHURİYETTİR'

Atatürk'ün bu konuşmasından kısa bir süre sonra verilen kanun teklifinin ilk maddesinde "Türkiye Devleti'nin şekli hükümeti, Cumhuriyettir" İbaresinin yer aldığını söyleyen ANSİAD Başkanı Akıncı, “Mecliste kısa süreli tartışmaların ardından yapılan oylamada Atatürk'ün önerisi resmen kabul edildi ve tam 100 yıl önce bugün 29 Ekim 1923 günü yapılan bu anayasa değişikliği ile Cumhuriyet rejimine geçtik" dedi. Akıncı, “Cumhuriyet yönetimi içinde bulundurduğu nitelikleri ile şüphesiz ki demokrasinin en gelişmiş şekli, demokrasi prensibinin en iyi uygulamasını temin eden bir siyasi rejimdir. Cumhuriyet yönetiminin birinci özelliği seçim esasına dayanan bir yönetim şekli olmasıdır. Bu seçimde gerek seçme, gerekse seçilme hakkı bakımından belli bir kişiye, belli bir zümreye, belli bir sınıfa ait değildir. Yani ülkemizin yönetimi bütünüyle milletimize aittir" ifadelerini kullandı. 

PEKİ NEDİR 'CUMHURİYET'?

Akıncı, açıklamalarına şu şekilde devam etti: 

“Peki nedir 'Cumhuriyet?' Dâhi bir komutanın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, halkı ile kazandığı İstiklal savaşıdır. Cumhuriyet aynı zamanda kişilerin de birey olarak bağımsızlaştığı ve özgürleştiği bir rejimdir. Cumhuriyet hürriyettir, medeniyettir, adalettir, özgürlüktür, sevgidir, dostluktur, insanlıktır, barıştır. Cumhuriyet ile birlikte kazandığımız bu değerler ülke geleceğimizin, özgür düşüncenin ve bağımsızlığımızın temel taşıdır."

Akıncı, “Bu doğrultuda tam 33 yıl önce Cumhuriyet'in bize kazandırdığı değerlere ve Atatürk ilkelerine bağlı olarak 'ANSİAD demokratik ve laik hukuk devleti ilkelerine bağlıdır' maddesiyle ANSİAD'ın temelleri atıldı ve hukukun üstünlüğünü gözeten, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmış, refahın adil bölüşüldüğü, AB üyesi bir 'Türkiye' vizyonumuzla Antalya ve Batı Akdeniz Bölgesinin 'En saygın ve en güvenilir Sivil Toplum Örgütü Olma' yolculuğumuza çıktık. ANSİAD olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümünde kazanımlarımızı daha ileriye taşımak, demokrasimizi her geçen gün daha da güçlü kılmak ve hukukun üstünlüğünü kabul ederek saygı göstermek bizim için çok büyük önem arz etmektedir ve büyük bir gururla söyleyebilirim ki ANSİAD her dönem olduğu gibi Cumhuriyetimizi güçlü kılacak adımların takipçisi ve destekçisi olmaya devam edecektir" dedi.

Akıncı, yayımladığı mesajı şu şekilde tamamladı;

"Bu duygu ve düşüncelerle gençlerimize çağdaş uygarlığın temeli Cumhuriyeti armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi minnetle anıyor ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. Yolunuz açık, kılavuzunuz Mustafa Kemal Atatürk olsun. Gönüllerimizdeki ölümsüz liderimizin de dediği gibi 'Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.'"

ANTALYA,(DHA)  

 
Antalya'da öğrenciler kumbaralarındaki paraları Filistin'e bağışladı
 
Serik'te Cumhuriyet heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da öğrenciler kumbaralarındaki paraları Filistin'e bağışladı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde Zühre Dere 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursu'ndaki ...
Antalya'da sürücü otomobiliyle dükkana girdi
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde M.A., gaz ile freni karıştırması sonucu kontrolden ...
Antalya Kumluca'da 100. yıl coşkusu
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı kutlama ...
 
Demre, Edip Akbayram ile coştu
DEMRE'de Cumhuriyetin 100. Yılı ve Cumhuriyet Bayramı, Edip Akbayram konseri ...
Milli sporcu Şahika Ercümen'den Antalya'da '100. Yıl' dalışı
TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin 100'üncü yıl dönümü nedeniyle Antalya'da özel ...
Antalya'da senfoniden muhteşem konser
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO), Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ...
 
Antalya'ya gemiyle 392 ABD'li turist geldi
ANTALYA'da Alanya ilçesine 'Sirena' adlı kruvaziyerle, çoğunluğu ABD vatandaşlarından ...
Antalya'da otomobilin çarptığı motosikletli yaralandı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde motosikletiyle yaya geçidinden yolun karşısına ...
Antalya Kaleiçi festivalle renklendi
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlendiği 8. Uluslararası Kaleiçi ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva