Tolga Çevik'ten hayranlarını üzen haber
Tolga Çevik'ten hayranlarını üzen haber
Antalya'da genç sporcuların madalya sevinci
Antalya'da genç sporcuların madalya sevinci
Antalya'da tüfekle vurulan genç hayatını kaybetti
Antalya'da tüfekle vurulan genç hayatını kaybetti
Antalya Zeytinköy'e polis merkezi
Antalya Zeytinköy'e polis merkezi
12 Mayıs 2025 Pazartesi - 09:36

Antalya'da hastalarının mutluluğu, yorgunluklarını unutturuyor

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Kliniği'nde hemşireler, hastaların ameliyat öncesi ve sonrası tüm bakım süreçlerini yönetirken, nakil sonrası yaşamlarına yeniden tutunmalarına yardımcı oluyor.

Antalya da hastalarının mutluluğu, yorgunluklarını unutturuyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Organ nakli sadece bir tıbbi operasyon değil, hastalar için umut dolu yeniden doğuş süreci olarak kabul ediliyor. Bu sürecin her aşamasında yer alan organ nakli hemşireleri, hastaların hazırlık, operasyon ve iyileşme dönemlerinde aktif görev yapıyor. Süreç boyunca hastalarla yakın temas halinde çalışan hemşireler, bu dönemde kurulan bağların zamanla aile ilişkilerine dönüştüğünü belirtiyor. Nakil sonrası hastalardan gelen 'İdrar çıkışım var mı?', 'Su içebilir miyim?' gibi sorular, hemşirelerin en çok karşılaştığı ifadeler arasında yer alıyor.

'HASTALARIMIZI İKİNCİ HAYATLARINA HAZIRLIYORUZ'

Mesleği boyunca birçok olaya tanıklık ettiğini belirten AÜ Organ Nakli Kliniği'nde 17 yıldır görev yapan Sorumlu Uzman Hemşire Nihal Kiraz (43), "Hastalarımızı ikinci hayatlarına hazırlıyoruz. Ameliyat öncesi dönemde tüm hazırlıkları organize ediyoruz. Ameliyat sonrası tedavi ve bakım sürecini yönetiyoruz. Taburculuk sonrası kontrollerde de yanlarındayız. Bu süreçte bir bağ kuruluyor. Zamanla aile gibi oluyoruz. Ailelerinden çok bizleri görüyorlar. Bu süreçte yanlarında olup destek olmak, onları yeniden hayata bağlamak bizim için büyük mutluluk. Nakil sonrası hastalarımızın bizleri tekrar görmek istemesi, ziyaret etmeleri çok kıymetli. Ameliyat sonrası hastalarımızın ilk sözleri genellikle 'İdrar çıkışım var mı?', 'Artık istediğim kadar su içebilir miyim?' oluyor. Bu sözler, yaşadıkları zorlu süreci ve umutlarını yansıtıyor" dedi.

'HİÇ ÇİKOLATA VE YAŞ PASTA YEMEMİŞ ÇOCUKLAR VAR'

Çocuk hastalarla tarif edilemez bağlar kurduklarını belirten Kiraz, "Metabolik karaciğer hastalığı olan bir çocuk, nakil öncesinde sadece özel mama yiyordu. Nakil sonrası ilk kez sevdiği yiyecekleri tadabildi. Hayatında hiç çikolata ve yaş pasta yememiş çocuklar var. 'Tadı nasıl?' diye bize soruyorlar. Nakil sonrası bu tadı ilk kez deneyimlediklerinde yanında olmak bizi çok duygulandırıyor. Organ bağışının az olması nedeniyle çocuklarda nakil sayısı oldukça düşük. Bu nedenle çoğu nakil, canlı vericilerden yapılıyor. Çocukların eğitim desteği alamaması, istediklerini yiyememesi, oyun oynayamaması gibi kısıtlamaları var. Ama organ bağışı ile yeniden hayat bulduklarında, onların gözlerindeki sevinç tarif edilemez" diye konuştu.

'ORGAN BAĞIŞI BİR MUCİZE'

Genetik hastalık nedeniyle üç çocuğu da organ bekleyen bir ailenin yaşadığı zorlu süreci anlatan Kiraz, organ bağışının önemine ilişkin, "Organ bağışı bir mucize. Aile, çocuklarına organ vermek istese de doku uymadığı için bağış beklemek zorunda kaldılar. Ellerinden bir şey gelmemesi çok acı vericiydi. Organ bağışlayan aileler, başka hayatlara umut oluyor. Bu, tarif edilemez bir kıymet" dedi.

'HASTALAR HER DAMLAYI HEYECANLA SAYIYOR'

2017 yılından bu yana aynı klinikte görev yapan Organ Nakli Hemşiresi Mediha Ekici (30) de "Türkiye'de kadavra bağış oranı düşük olduğu için hastaların çoğu uzun yıllar diyalize bağımlı yaşamak zorunda kalıyor. Haftada iki ya da üç gün diyalize giriyorlar. Buna bağlı olarak sıvı alımı kısıtlanıyor. Su, çay, kahve gibi içecekleri sınırlı tüketebiliyorlar. İdrar çıkışları da çok az oluyor. 25 yıl boyunca diyalize giren bir hastamız vardı. Nakil sonrası idrar çıkışı gün geçtikçe artmaya başladı. Hastalar her damlayı heyecanla sayıyor. 'Hemşire Hanım, bu idrar gerçekten benim mi?' demişti. Bu anlar hem onlar hem bizler için çok duygusal oluyor. İdrar damlamaya başladıkça hastaların gözleri doluyor, bizim de" diye konuştu.

KARACİĞER HASTALARININ NAKİL SÜRECİ

Karaciğer nakli sürecinde hastaların fiziksel etkilendiğini belirten Ekici, "Karınlarında asit birikiyor, ciltleri sararıyor. Bazıları yürüyemeyecek durumda. Ama nakil sonrası inanılmaz fiziksel ve ruhsal değişim yaşanıyor. Cilt renkleri düzeliyor, karın şişliği azalıyor. Taburcu olduklarında bambaşka birine dönüşüyorlar. Hastaların nakil öncesinde moral ve motivasyonunu yüksek tutması gerekiyor" dedi.

İrem GÜNEYBAZ/ANTALYA, (DHA)

 
O Ses Türkiye 2025 şampiyonu kim oldu?
 
İlgiyi fırsat bildiler, bilet fiyatlarına bir günde zam yaptılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'nın da aralarında bulunduğu 17 ilde dolandırıcılık şebekesi çökertildi
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, 17 ilde 17 ayrı dolandırıcı şebekesine ...
Antalya'da 2 polis görevden uzaklaştırıldı
ANTALYA'da bir kişiyi darbeden 2 motosikletli yunus polisi görevden uzaklaştırılıp, ...
Antalya valisinin eşi siyasilere örnek oldu
Antalya Valisi Hulusi Şahin'in eşi Ebru Şahin ve il protokolünün eşleri ...
 
NATO Dışişleri Bakanları Antalya'da bir araya gelecek
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, NaTO üyesi 32 müttefikin temsil ...
Anamsın...
Turizmci Tolga Cömertoğlu, 1996 yılında hayata veda eden annesi Nurcan ...
Antalya'da arı sokması can aldı
ANTALYA’nın Alanya ilçesinde arıya alerjisi bulunan Yasemin Şahinkaya ...
 
208 gün sonra gelen ölüm
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde geçen yıl 14 Ekim'de geçirdiği trafik kazası ...
Serik'te dilenci operasyonu
ANTALYA'da Serik Belediyesi'nin sivil ve resmi zabıta ekiplerince yapılan ...
Antalya'da ölümlü kaza: 2 ölü, 7 yaralı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, turistleri taşıyan minibüs ile otomobilin ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya turizmi bu velede yenik mi düşecek?
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Hoca kızdı ve bakın ne oldu?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer bu, olmaz deme her şey olur
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bu saldırı ders olsun 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Antalya’dan hikayeler…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mayıs'ta Plüton, Kova burcunda geri hareketine başlayacak. Bu yerleşim, sosyal çevre, arkadaşlıklar ve topluluklarla ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva