Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
2 Ağustos 2023 Çarşamba - 10:34

Antalya'da orman yangınının yayılmasına keçiboynuzu ağacı set olacak

AKDENİZ Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Hamide Gübbük, ormanlarda yangının geniş alanlara yayılmasının önüne geçmek için yangına dayanıklı keçiboynuzu ağacının set olarak dikilmesini önerdi. Prof. Dr. Gübbük, "Daha önce yanan alanlarda set bitkisi olarak kullandık" dedi.

Antalya da orman yangınının yayılmasına keçiboynuzu ağacı set olacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Ticaret Borsası (ATB), tarım komisyonu ve üniversitelerin iş birliğiyle uluslararası katılımla yarın düzenlenecek keçiboynuzu çalıştayında, özellikle Akdeniz bölgesinde son yıllarda birbiri ardına yaşanan orman yangınlarında geniş alanların zarar görmesi nedeniyle keçiboynuzu ağacının yangına dayanıklılığı ele alınacak. AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamide Gübbük, ormanlarda sınır hatları olarak keçiboynuzu ağacının dikilmesinin, yangının geniş alanlarda etkili olmasının önüne geçebileceğini söyledi. Prof. Dr. Gübbük, 2 yıl önce yanan Manavgat Taşağıl ormanında bir çalışma yürüttüklerini, keçiboynuzu ağacını set bitkisi olarak kullandıklarını belirterek, "Yangının bir yerden, başka bir yere ulaşmasını önlüyor. Çamla birlikte aralarına bu ağaçları dikmemiz avantajlı olur. Yangın anında zamanla yarışıyoruz. Set bitkisi olarak bu ağaçtan faydalanacağız" dedi. Keçiboynuzu ağacına hem ormancılar hem çiftçiler ilgi göstermesine rağmen yeteri kadar değer görmediğini belirten Prof. Dr. Gübbük, "Zaman zaman üvey evlat muamelesi gördüğünü düşünüyorum. Bu tür, kuraklığa dayanıklı. Su sorunu olan yerlerde alternatif ürün ve sanayi ile entegre bir ürün olması önemli" diye konuştu.

'25 BİN TON ÜRETİYORUZ'

Prof. Dr. Gübbük, Türkiye'nin keçiboynuzu ağacında genetik olarak çok zengin olduğunu da söyledi. Keçiboynuzunun sanayiden tıbba, petrokimyadan kağıt sanayisine çok geniş alanda kullanım imkanı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gübbük, ağustos ayında çiçeklenen bir bitki olması nedeniyle arıcılık faaliyetleri için de önemli değer taşıdığına dikkati çekti. Prof. Dr. Gübbük, şöyle konuştu:

"Fakir toprakların zengin bitkisi; keçiboynuzu. Ağacından meyvesine, tohumundan çok geniş alanda kullanımı mevcut. Asıl gelir getiren kısmı tohumu. Bizim hamallık yapmamız lazım. Sadece tohumu ya da meyvesini ihraç etmemeliyiz. Katma değerini katıp, sonra ihraç etmemiz lazım. Üretim alanı her geçen gün artıyor. Yıllık 25 bin ton üretiyoruz."

Yaşlı ağaçların kesilerek çıkan sürgünlere keçiboynuzu aşıladıklarını da belirten Prof. Dr. Gübbük, bu şekilde kısa sürede verimsiz alanların doğaya kazandırıldığını kaydetti.

'ORMAN YANGINLARINA İLAÇ OLACAK BİR ÜRÜN'

Çalıştayın ana düzenleyicisi ATB Başkanı Ali Çandır da daha önceleri muz ve avokadoyu ele aldıklarını, keçiboynuzunun her yönüyle ele alınacağı çalıştayda özellikle orman yangınlarıyla bir kez daha gündeme geldiğini söyledi. Çandır, "Orman yangınlarına ilaç olabilecek bir ürün. Yangının geniş alanlara sıçramaması için bu ağaçların dikildiği yerler set oluyor. Çok güzel de peyzaj bitkisi. Dünyada 400 bin dekar alanda üretimi var. Biz yüzde 18'ini üretiyoruz. 140 bin tonluk üretim var. 17 bin dekar alanda 25 bin ton keçiboynuzu ürettik" diye konuştu. Çandır, geçen yıla göre üretimin yüzde 58 oranında artış gösterdiğini, bunun da orman vasfını yitiren arazilerin kiraya verilerek, keçiboynuzu üretilmesinden kaynaklandığını söyledi. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca ise keçiboynuzunun Akdeniz bölgesinde yetiştiğini, Fas'tan sonra dünyada ikinci sırada üreten ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Kıraç ve kayalık diğer bitkilerin üretilemediği alanlarda üretim yapılması nedeniyle değerli olduğunu anlatan Karaca, "Keçiboynuzu uzun yıllardır ormanlık alanlarda üretiliyordu. Manavgat orman yangınında geniş alan zarar gördü. Bu alanlarda da keçiboynuzu fidanlarını ücretsiz dağıtarak, tekrardan yetiştirilmesini sağladık" dedi.

ANTALYA'DA ANTALYA TICARET BORSASI (ATB), TARIM KOMISYONU VE UNIVERSITELERIN ISBIRLIGIYLE ULUSLARARASI KATILIMLA YARIN DUZENLENECEK KECIBOYNUZU CALISTAYINDA, OZELLIKLE AKDENIZ BOLGESINDE SON YILLARDA BIRBIRI ARDINA MEYDANA GELEN ORMAN YANGINLARINDA GENIS ALANLARIN ZARAR GORMESI NEDENIYLE KECIBOYNUZU AGACININ (YESIL YAPRAKLI)  YANGINA DAYANIKLILIGI ELE ALINACAK. (FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI'NDEN (AU) PROF. DR. HAMIDE GUBBUK, ORMANLIK ALANLARDA YANGININ GENIS ALANLARA YAYILMASININ ONUNE GECMEK ICIN YANGINA DAYANIKLI KECIBOYNUZU AGACININ SET OLARAK DIKILMESINI ONERDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA ANTALYA TICARET BORSASI (ATB), TARIM KOMISYONU VE UNIVERSITELERIN ISBIRLIGIYLE ULUSLARARASI KATILIMLA YARIN DUZENLENECEK KECIBOYNUZU CALISTAYINDA, OZELLIKLE AKDENIZ BOLGESINDE SON YILLARDA BIRBIRI ARDINA MEYDANA GELEN ORMAN YANGINLARINDA GENIS ALANLARIN ZARAR GORMESI NEDENIYLE KECIBOYNUZU AGACININ YANGINA DAYANIKLILIGI ELE ALINACAK. ATB BASKANI ALI CANDIR, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA ANTALYA TICARET BORSASI (ATB), TARIM KOMISYONU VE UNIVERSITELERIN ISBIRLIGIYLE ULUSLARARASI KATILIMLA YARIN DUZENLENECEK KECIBOYNUZU CALISTAYINDA, OZELLIKLE AKDENIZ BOLGESINDE SON YILLARDA BIRBIRI ARDINA MEYDANA GELEN ORMAN YANGINLARINDA GENIS ALANLARIN ZARAR GORMESI NEDENIYLE KECIBOYNUZU AGACININ YANGINA DAYANIKLILIGI ELE ALINACAK. ANTALYA IL TARIM VE ORMAN MUDURU GOKHAN KARACA, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Antalya'da yapılan ahşap heykeller İzmir'de sergilenecek
 
Antalya'da 31 kuş ve 4 memeli türü av listesinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da yapılan ahşap heykeller İzmir'de sergilenecek
ANTALYA'da, harabe gecekonduyu atölyeye çeviren ileri geri dönüşüm sanatçısı ...
Antalya'da yapılandırma ödemeleri için son gün 4 Ağustos
ATSO Başkanı Ali Bahar, “Oda aidat ve gecikme zamları konusundaki yapılandırmadan ...
Antalya Müzesi'nde 'mitolojik' sergi
RESSAM Öznur Bingöl, Antalya bölgesinde sürdürülen arkeolojik kazılarda ...
 
Antalya'ya 7 ayda 8 milyon 184 bin 89 turist geldi
ANTALYA'ya 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasında hava yoluyla gelen turist ...
Konyaaltı Müzik Akademisi seçmeleri başlıyor
KONYAALTI Belediyesi Müzik Akademisi seçme sınavları için başvurular başladı. ...
Antalya'da 'Yaşayan efsane' için turnuva
Konyaaltı Belediyesi ve Antalya Spor Dostları Derneği'nin (ASDD) düzenlediği ...
 
Antalyaspor'un acı günü
Fraport TAV Antalyaspor, altyapı oyuncusu Çınar Çelebi'nin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Başkan Uysal, Empati Günü'nde Antalya'da sokakları süpürdü
ANTALYA'da Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 1 Ağustos Dünya Empati ...
Antalya'da jandarma, uyuşturucu satıcısını kıskıvrak yakaladı
JANDARMA ekipleri, yaptıkları istihbarat çalışmaları sonucu Side'de bir ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva