Ünlü oyuncu 90 kilo verdi, gören tanıyamadı
Ünlü oyuncu 90 kilo verdi, gören tanıyamadı
Pınar Kür hayatını kaybetti
Pınar Kür hayatını kaybetti
Antalya'da 15 Temmuz anma programı
Antalya'da 15 Temmuz anma programı
Özge hemşire nöbette hayatını kaybetti
Özge hemşire nöbette hayatını kaybetti
15 Temmuz 2025 Salı - 10:29

Dr. Şahinoğlu: Kene ısırığından önemli olan bilinçli müdahaledir

MERSİN Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Serhat Şahinoğlu, kentte şu anda takip edilen pozitif Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakası bulunmadığını dile getirdi.

Dr. Şahinoğlu: Kene ısırığından önemli olan bilinçli müdahaledir
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Son dönemde sıkça gündeme gelen ve kamuoyunda endişeye neden olan kene vakalarıyla ilgili olarak, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Serhat Şahinoğlu, korunma yöntemleri, kene ısırığı belirtileri ve kene ısırması durumunda yapılması gerekenlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Kenelerin özellikle havaların ısındığı nisan ayından itibaren daha yaygın hale geldiğini belirten Dr. Şahinoğlu, “Çalılıklar, tarım alanları, bahçeler, ormanlık ve piknik alanları kenelerin sık görüldüğü yerlerdir. Ülkemizde hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde, özellikle meralarda sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu mevsimlerde tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile kırsal alan ziyaretleri artmaktadır. Doğayla iç içe olunan her yerde kenelerle karşılaşma ihtimali vardır. Ancak farkındalıkla alınacak önlemler sayesinde bu risk en aza indirilebilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kırsal alanda çalışanların dikkatli olması önemlidir” diye konuştu.

‘BİLİNÇLİ MÜDAHALE EDİLMELİ’

Kene ısırığı durumunda panik yapılmadan, bilinçli ve dikkatli müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Şahinoğlu, “Keneye asla çıplak elle dokunulmamalı; ince uçlu bir cımbızla vücuda dik açıyla, zarar vermeden ve yavaşça çıkarılmalıdır. Keneyi çıkarmaya çalışırken benzin, yağ, sabun, deterjan dökmek veya çakmakla yakmak gibi hatalı yöntemler, keneyi strese sokarak mikroorganizmaların vücuda bulaşmasına neden olabilir. Kene çıkarılamıyorsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı, çıkarıldıktan sonra ise bölge bol sabun ve suyla yıkanmalıdır. Kene, ağzı kapalı ve alkollü bir kaba konarak bertaraf edilebilir” dedi.

Kırım-Kongo kanamalı ateşinin kene aracılığıyla bulaşan, sistemik ve kanamalı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Dr. Şahinoğlu, “Bulaşın ardından 1–9 gün içinde hastalık belirtileri ortaya çıkabilir. Yüksek ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler görülebilir. Bu bulgular her ne kadar gribal enfeksiyonlarla benzerlik gösterse de, kene teması öyküsü varsa bu belirtiler dikkate alınmalı ve hızla bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadesini kullandı.

Kenelerin vücuda tamamen gömüldüğü ve çıkarılamayacağı yönündeki yaygın inanışın yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Şahinoğlu, “Keneler yalnızca ağız kısmıyla deriye tutunur, vücutlarının büyük kısmı dışarıdadır. Doğru teknikle kolaylıkla çıkarılabilirler. Kene çıkarıldıktan sonra hastaneye gitmeye gerek yok düşüncesi de yanlıştır. Özellikle temas öyküsü olan kişilerde herhangi bir belirti görülürse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca, hayvanların sağlıklı görünmesinin bulaş riskini ortadan kaldıracağı düşüncesi de yanlıştır. Mikroorganizmalar hayvanlarda hastalık oluşturmadan taşınabilir; özellikle hayvanın kanı, vücut sıvısı veya cildiyle temas edilmesi durumunda bulaş riski mevcuttur” şeklinde konuştu.

Kenelerden korunmak için giyime dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Şahinoğlu, “Doğaya çıkarken uzun giysiler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine alınmalı, açık terlik yerine kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Uzun otlar ve çalılık alanlardan uzak durulmalı, mümkünse kene kovucu spreyler kullanılmalıdır. Ancak bu spreylerin çocuklarda kullanımına dikkat edilmelidir. Eve döndükten sonra kıyafetler çıkarılmalı ve koltuk altı, diz arkası, kasık ve ense gibi kıvrım yerleri ayrıntılı şekilde kontrol edilmelidir” dedi.

‘EVCİL HAYVANLAR KENE TAŞIYABİLİR’

Evcil hayvanların da kene taşıyabileceğini vurgulayan Dr. Şahinoğlu, şunları söyledi:

“Evcil hayvanlarımız belirli aralıklarla kene yönünden kontrol edilmelidir. Açık alanlardaki sahipsiz hayvanların da düzenli olarak takip edilmesi ve ilaçlanması faydalı olacaktır. Belediye ve ilgili kurumlar tarafından kamp ve piknik alanlarının ilaçlanması, uzun otların temizlenmesi gibi önlemlerle kene yoğunluğu azaltılabilir. Kamp alanları, uzun otların değil daha açık, düzenli ve güvenli bölgelerde kurulmalıdır.”

‘KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ VERİLERİ, GEÇEN YILA BENZER SEVİYEDE’

İklim değişikliğinin etkisiyle kenelerin Türkiye'nin birçok bölgesinde görüldüğüne dikkat çeken Dr. Şahinoğlu, “Kamuoyunda bu dönemde kene yoğunluğunda artış olduğuna dair bilgiler paylaşılmakta; ancak Sağlık Bakanlığı’nın haziran ayı açıklamasına göre, yoğunluk geçen yıllarla benzer seviyededir ve olağandışı bir artış söz konusu değildir. Keneler, zıplamaz ya da uçmazlar; yürüyerek insan veya hayvana tırmanarak kan emerler. Aynı zamanda çeşitli mikroorganizmaları da taşıyabilirler. En sık karşılaşılan hastalık ise Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’dir. Bu hastalığa neden olan virüsü taşıyan Hyalomma cinsi keneler ülkemizde yaygındır. Son 2-3 yılda ise ülkemizde insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturabilecek istilacı bir tür olan Haemaphysalis longicornis adlı kene de görülmüştür” dedi.

Tüm dünyada yaklaşık 3 milyar insanın Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi açısından risk altında olduğunu ifade eden Dr. Şahinoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yılda dünya genelinde 10–15 bin vaka görüldüğü, bunlardan yaklaşık 2 bininin ölümle sonuçlandığı tahmin edilmektedir. Türkiye’de ilk vaka 2002 yılında görülmüş ve 2003 yılında tanı konulmuştur. 2024 yılı sonuna kadar toplamda 17 bini aşkın vaka kaydedilmiş, bunlardan 810’u yaşamını yitirmiştir. Mersin’de ise 2025 yılı itibarıyla doğrulanmış bir pozitif vaka bulunmamaktadır. Geçtiğimiz yıl bir hastamız klinik takibe alınmış; ancak bu hastanın keneyle teması Doğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşmiştir. Tedavi sürecinin ardından hastamız sağlığına kavuşmuştur. İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde, bu yıl yalnızca bir şüpheli vaka bildirildiği, yapılan testin ise negatif çıktığı bilgisi paylaşılmıştır.” 

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)

 
Akaryakıt fiyatlarında son durum
 
Türkiye'nin Oscar adayı belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dev zincir şirketlere FETÖ operasyonu
15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümünde FETÖ’nün finansal yapılanmasına ...
Meteoroloji açıkladı: 15 Temmuz 2025 hava durumu raporu
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 15 Temmuz Salı gününe ilişkin hava durumu ...
Şener Üşümezsoy riskli iki bölgeyi açıkladı
23 Nisan’da Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem ...
 
60 ilde FETÖ operasyonu
İZMİR Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında FETÖ’ye ...
Eleştirilerin odağındaydı: Hadise sessizliğini bozdu
Harbiye konseriyle gündem olan Hadise, sahne performansına gelen eleştirilere ...
MASAK nefes aldırmıyor
Mali Suçları Araştırma Kurulu, FETÖ’nün finans kaynaklarını kurutmak için ...
 
Osmaniye'de 3.5 büyüklüğünde deprem
OSMANİYE'de Richter ölçeğine göre 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ...
Adana'da seçim günü belli oldu
Adana Valiliği, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, yeni Belediye Başkan ...
Kartalkaya yangınında skandal görüntü
Otel sahibi Halit Ergün'ün damadı ve otelin de Genel Müdürü olan Emir ...
 
Dursun Gündoğdu
CHP önce seçti sonra seçtirdi
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Umut ediyoruz ama yorulduk
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Terörsüz günlere
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz ayında Venüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte, zihinsel canlılık kazanıyor, çevrenizdeki insanlarla iletişim ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva