Ufuk Özkan'a donör bulundu
Ufuk Özkan'a donör bulundu
Ahmet Ercan'dan deprem kasırgasına dair kritik sözler
Ahmet Ercan'dan deprem kasırgasına dair kritik sözler
Kadın emeği Muratpaşa’da kazanca dönüşüyor
Kadın emeği Muratpaşa’da kazanca dönüşüyor
Muhittin Böcek yeniden hastaneye kaldırıldı
Muhittin Böcek yeniden hastaneye kaldırıldı
24 Ocak 2026 Cumartesi - 09:01

Düğünlerde bir dönem sona eriyor

Enflasyon TL’nin değerini hızla düşürünce, 200 liralık banknot günlük harcamalara yetmez oldu. Nakit taşımak riskli hâle geldi, ATM kuyrukları uzadı. Düğün davetiyelerinde IBAN yer alırken, bazı alışverişler çanta dolusu parayla yapılır hâle geldi.

Düğünlerde bir dönem sona eriyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yüksek enflasyon Türk lirasının değerini hızla düşürürken, 200 TL’lik banknot günlük ihtiyaçları karşılamaktan uzaklaşıyor.

Artan fiyatlar karşısında nakdin alım gücü erirken, vatandaşlar sıradan harcamalarda bile nakit taşımak ve ödeme yapmakta zorlanıyor.

Market alışverişinden kira ödemesine, düğün takısından ikinci el araç alımına kadar 200 TL yetersiz kalıyor.

5 bin veya 10 bin liralık ödemeler, para sayma, taşıma ve güvenlik sorunlarıyla günlük hayatın lojistik yükü hâline geldi.

ATM’LER ALARM VERİYOR

Günlük para çekme limitleri enflasyona yetişemeyince, yüksek tutarlı ödemelerde vatandaşlar ATM’leri dolaşmak zorunda kalıyor.

Parçalar hâlinde birkaç bankadan çekilen nakitler çantalarla taşınıyor; bu hem zaman kaybı hem de güvenlik riski yaratıyor. Maaş günlerinde ATM kuyrukları daha da uzuyor.

Nakit yükü sosyal hayatı da değiştiriyor. Düğünlerde takı ve nakit geleneği yerini IBAN’lı davetiyelere bırakıyor. “Nakit getirmeyin” uyarısı yaygınlaşırken, takı merasimleri adeta para teslim törenine dönüşüyor.

Zarfa sığmayan banknotlar, davetliler için sorun, düğün sahipleri içinse sayma ve saklama yükü oluşturuyor.

Konut piyasasında tablo benzer. Depozito, kira ve emlak komisyonu gibi kalemlerin aynı anda ödenmesi, kiracıları çanta dolusu nakit taşımaya zorluyor. “Evi tutmak için para taşımak” artık ayrı bir sorun hâline geldi.

Kuyumcularda çöp torbalarıyla para taşınırken, pazarda ve küçük esnaf alışverişlerinde cüzdan ağırlaşıyor; bozuk para sıkıntısı, yüksek banknot sayısı ve para üstü sorunları hem satıcıyı hem tüketiciyi zorluyor.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, artan nakit ihtiyacı, güvenlik risklerini de büyütüyor. Özellikle kadınlar ve yaşlılar için yüksek miktarda para taşımak, hırsızlık ve kapkaç riskini artırıyor.

Ekonomistler, nakit taşımanın külfet hâline gelmesini yüksek enflasyon ve banknotların alım gücündeki hızlı erimeye bağlıyor.

200 TL’nin günlük harcamalarda yetersiz kalması, teknik olarak daha yüksek kupürlü banknot tartışmasını gündeme getirse de tek başına çözüm olmayacağı vurgulanıyor.

Yeni banknot basımı kısa vadede rahatlama sağlasa da, enflasyonla mücadele edilmediği sürece paranın değer kaybı durmuyor.

Bu nedenle ekonomistler, nakit bağımlılığının azaltılması ve kredi kartı, temassız ödeme ile dijital sistemlerin yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Ancak kart kullanımının da yüksek faiz ve borçlanma riski nedeniyle dengeli yönetilmesi, kalıcı çözümün ise fiyat istikrarının sağlanması olduğu belirtiliyor.

 
Havacılıkta alarm! Orta Doğu'ya uçuşlar iptal
 
Hayatın Sesini Yeniden Keşfedin: İşitme Cihazı ile Net ve Doğal Duyum
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beykent’te araştırma görevlileri işten çıkarıldı
Beykent Üniversitesi’nde araştırma görevlilerinin sözleşmelerinin yenilenmemesi ...
Daltonlar soruşturmasının kilit ismi yakalandı
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün “Yeni Nesil Suç Örgütleri”ne yönelik ...
Doğukan Güngör 'Kızılcık Şerbeti' kadrosundan çıkarıldı
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında gözaltına alınan ve test sonucu ...
 
İmamoğlu'nun diploma davasında karar
Ekrem İmamoğlu’nun diploma iptaline karşı açtığı davada mahkeme heyeti, ...
Balıkesir'de 5.1 büyüklüğünde deprem
BALIKESİR'in Sındırgı ilçesinde Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Zorunlu karşılıklarda değişik Resmi Gazete’de
ZORUNLU karşılıklarda değişiklik yapılmasına dair tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.
 
Yengesinin bıçakladığı genç öldü
Beyoğlu’nda Ümit Imrağ ile 6 ay önce eşini kaybeden yengesi İsmihan K. ...
Balıkesir'de 3.9 büyüklüğünde deprem
AFAD, merkez üssü Balıkesir Sındırgı olan 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.
Güllü'nün oğlu sessizliğini bozdu
Yalova'da 6'ncı kattaki evinin penceresinden düşerek hayatını kaybeden ...
 
Dursun Gündoğdu
Kriz kapıyı çaldı
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bayrağımıza el uzatanın eli kurusun
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
İspanya 39 ölümlü bu kazayı konuşuyor
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Çocuklarımız öldürülmesin
İsa Altun
İsa Altun
Bağımlılık bir sonuçtur
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
2025'e veda, yeni yıla merhaba
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Sevgili Koç, Ocak 2026'nın ilk yarısında ev, aile ve gayrimenkul konularında uzun süredir sizi meşgul eden belirsizlikler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva