AKP'li eski milletvekili evinde ölü bulundu
AKP'li eski milletvekili evinde ölü bulundu
Fatih Altaylı'nın koltuğu 500 bin izlendi
Fatih Altaylı'nın koltuğu 500 bin izlendi
Beyonce'nin hareketi tartışma yarattı
Beyonce'nin hareketi tartışma yarattı
Alanya Kaymakamı Öztürk göreve başladı
Alanya Kaymakamı Öztürk göreve başladı
3 Mayıs 2025 Cumartesi - 09:55

Etin yerini tutabilecek özellikte: Sofranızdan sakın eksik etmeyin

Kalorisi ve yağı düşük, ancak vitamin ve minerallerle dolu olan mantarlar, sadece mutfakta değil, sağlığımızda da önemli bir yer edinmeye aday.

Etin yerini tutabilecek özellikte: Sofranızdan sakın eksik etmeyin
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Toprak tonlarında, etli yapısıyla doyurucu bir tada sahip olan mantarlar, yemeklerde etin yerini alabilecek nitelikte. Zeytinyağında sotelenip ekşi mayalı ekmekte sunulan ya da kremalı risottolarda kullanılan bu besinler, sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlıklı. Avokado kadar popüler olmasa da sağlık açısından onunla yarışacak kadar güçlü içeriklere sahipler.

Kestane mantarından istiridye mantarına kadar birçok çeşidi bulunan bu bitkiler, uzun zamandır yüksek bitki kimyasalları nedeniyle iyileştirici özellikleriyle de anılıyor. Klinik beslenme uzmanı Eva Humphries, mantarların özellikle antioksidan bakımından zengin olduğunu belirterek şunları söylüyor:

“Süpermarketlerdeki mantarlar bile, içeriklerindeki antioksidanlar sayesinde karaciğeri toksinlerden, beyni stresten koruma ve bağışıklık sistemini destekleme potansiyeline sahip.”

MANTARLARI SOFRALARINDAN EKSİK ETMEYENLERİN, YAŞAM SÜRELERİNİN DAHA UZUN OLABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

2021 yılında ABD’de gerçekleştirilen kapsamlı bir nüfus araştırması, düzenli olarak mantar tüketen bireylerin daha uzun yaşama olasılığına sahip olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, bu olumlu etkinin temelinde mantarların düşük kalori, düşük doymuş yağ ve sodyum içerirken, zengin fitokimyasal, mineral ve temel vitaminler sunması yatıyor.

Humphries, “Mantarlar, B vitaminleri, potasyum, selenyum, bakır ve çinko gibi besin maddeleri açısından oldukça zengindir” diyerek, özellikle selenyumun önemine dikkat çekiyor. Bu mineralin porçini ve yabani mantar türlerinde daha bol bulunduğu belirtiliyor.

Ayrıca mantarların büyüme evrelerinde güneş ışığına maruz kaldıklarında D vitamini üretebildiği, ancak bu miktarın ürün bazında değişiklik gösterebileceği de vurgulanıyor.

Mantarlar sadece vitaminlerle değil, bağışıklık sistemini destekleyici içerikleriyle de dikkat çekiyor. Shiitake mantarında bulunan ‘lentinan’ adlı beta-glukanın, bağışıklık hücrelerini aktive edebildiği belirtiliyor.

Northumbria Üniversitesi’nden Dr. Daniel Commane, mantarlardaki beta-glukanların prebiyotik etkiler gösterdiğini ve dost bağırsak bakterilerinin gelişimini desteklediğini ifade ediyor.

BEYİN SAĞLIĞINDA ÇOK ETKİLİ

Reading Üniversitesi’nin yayımladığı bir araştırma ise mantarların bilişsel sağlık üzerinde de olumlu etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle ‘aslan yelesi mantarı’ üzerine yapılan çalışmalar, bu türün sinir büyüme faktörünü artırabileceği, anti-inflamatuar etkiler gösterebileceği ve bağırsak mikrobiyomunu olumlu yönde etkileyebileceği yönünde bulgular sunuyor.

Northumbria Üniversitesi’nden araştırmacı Ellen Smith, bu olumlu etkilerin daha çok hayvan çalışmaları ve küçük ölçekli insan denemeleriyle sınırlı olduğunu vurgularken, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu da ekliyor.

MANTAR TÜKETMENİN EN İYİ YOLLARI

Eva Humphries'e göre mantarları tüketmenin en iyi yolları şöyle:

1- Kurutulmuş porçini mantarı, risotto veya makarnaya lezzetli katmak için kullanılabilir.

2- Portobello mantarları, barbeküde mükemmel bir alternatif; etli dokusu sayesinde peynirle kolayca uyum sağlar.

3- Tereyağında pişirilmiş orman mantarları, ekşi mayalı tost üzerinde sunulduğunda eşsiz bir tat deneyimi sunar.

4- Egzotik mantar karışımları, güveçlere ve erişte suyuna derin bir lezzet katar.

5- Marine edilmiş istiridye mantarları, sandviçler ve dürümler için harika bir bitkisel dolgu alternatifi olabilir.

EN YAYGIN ALTI MANTAR TÜRÜ VE FAYDALARI

Beyaz düğme mantarları: Her süpermarkette bulunur; B vitamini ve mineral açısından zengindir.

Kestane mantarları: Daha zengin ve cevizimsi tadıyla öne çıkar, antiinflamatuar özellik taşır.

Portobello mantarları: Etli dokusuyla doyurucudur, bağırsak sağlığına katkı sunar.

Şitake mantarı: Bağışıklığı güçlendirdiği ve kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir.

İstiridye mantarları: Bitkisel et alternatifi olarak popüler, faydalı kimyasallar barındırır.

Porçini mantarı: Sindirime yardımcı olur, kalp sağlığına destek verebilir.

The Telegraph'ın 'How mushrooms bolster your immune system and protect your brain' başlıklı haberinden derlenmiştir.

(Hürriyet)

 
Çin'de helikopter düştü: 1 ölü, 4 yaralı
 
Dilekler, Antalya'da Akdeniz’in mavilikleriyle buluşacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hem doyurucu hem ekonomik: Fellah Köftesi Tarifi
Fellah köftesi aslında ülkemizin değişik yerlerinde küçük farklılıklarla ...
Yemekleri yeniden ısıtırken yapılması gerekenler neler?
Bu tavsiyeler, yiyeceklerinizi güvenle saklamanıza ve besin kaynaklı hastalık ...
Gerçeği Kadar Leziz: Yalancı Mantı Tarifi
Klasik mantı tariflerinde el açması hamurları hazırlamak ayrı, içlerini ...
 
En Garanti Tarif: Tas Kebabı
Suyuna ekmek banılacak yemekleri sevenler ve etten vazgeçemeyenler için ...
Çocukların sevgilisi: Fırında sebzeli köfte tarifi
Çocukken makarna tek başına yenmezdi, yanına mutlaka köfte konurdu. Şimdi ...
Tek bir malzemeyle muhteşem kurabiyenin sırrı
Son yılların en popüler mutfak aletlerinden biri olan hava fritözleri, ...
 
Yavaş yemek sağlık için neden faydalı?
Yemek yeme hızımız, sindirim ve yemek tatmininden kilo kontrolü ve genel ...
Etlisine Rakip: Tavuklu Çökertme Kebabı Tarifi
Türk mutfağının en sevilen kebaplarından biri olan çökertme kebabı, bu ...
Gıdanı tanı: Mucize besin pancar
Latince adı beta vulgaris olan bu kök sebzenin tarihi, Akdeniz kıyılarında ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki yeni bir TV kanalı üzerine...
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
İnsanlık dersleri
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Helal olsun sana …
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Hoca kızdı ve bakın ne oldu?
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Haziran'da Venüs'ün Boğa burcuna geçişiyle birlikte odağınız güçlü bir şekilde maddi kaynaklarınıza, kişisel konforunuza ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva