Pazarlarda yeni dönem: Artık zorunlu olacak
Pazarlarda yeni dönem: Artık zorunlu olacak
Armağan Çağlayan o kareye isyan etti
Armağan Çağlayan o kareye isyan etti
Antalya'da Vali Şahin’den temmuz ayı güvenlik açıklaması
Antalya'da Vali Şahin’den temmuz ayı güvenlik açıklaması
Antalya'da zabıtadan sokak denetimi
Antalya'da zabıtadan sokak denetimi
7 Ağustos 2025 Perşembe - 15:52

Evde yapılan konserve için bakteri uyarısı

GIDA Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, evde konserve yapımı sırasında yapılan bazı işlemlerin 'Clostridium botulinum' mikroorganizması nedeniyle 'ölümle bile' sonuçlanabilen zehirlenmelere yol açabileceğini belirtti.

Evde yapılan konserve için bakteri uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sonbaharın yaklaşması ile birlikte gerek gıda sanayinde gerekse evlerde yoğun biçimde salça ve konserve üretimine başlandı. Birçok kişi de evde yazlık sebze ve meyvelerinden çeşitli yöntemlerle kışın tüketmek için konserve hazırlıyor. Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, vatandaşları konserve hazırlanırken dikkat edilmemesi halinde yaşanabilecek tehlikelere karşı uyardı.

'EVDE YAPILMASINI ÖNERMİYORUZ'

Konserve işleminin çok eski yıllara dayandığını belirten Toprak, "Dondurucunun ve buzdolabının olmadığı dönemler, ürünlerin bozulmasını engellemek için yapılan bir işlemdi. Ancak, usulüne uygun ve dikkatli bir şekilde hazırlanmadığında ölümle sonuçlanan vakaları neden olabiliyor. 'Clostridium botulinum' dediğiniz mikroorganizma nedeniyle domates, biber gibi çeşitli ürünlerle hazırlanan konservelerde ölüm vakaları ile karşılaşabiliyoruz. Clostridium botulinumu ortadan kaldırmak için 120 derecenin üzerinde kaynatma yapılması gerekiyor. Evlerde kullandığımız düdüklü tencerelere benzeyen sistem olan kapalı otoklavlarda sanayi tipi konservelerde bu işlemi uygulanıyor. Evlerde bu sıcaklığa çok fazla ulaşılamıyor. Bu nedenle de biz evde yapılmasını önermiyoruz" diye konuştu.

'AÇILAN KONSERVE 2 GÜN İÇERİSİNDE TÜKETİLMELİ'

Evde konserve yapacaklara tavsiyelerde bulunan Uğur Toprak, "Özellikle ürünün temizliği önemli. Kavanozların temiz olması gerekiyor. Kavanoz kapaklarının ikinci kez kullanılmasını önermiyoruz. Çünkü contaları aşınma yapabilir. Ürünü kaynattıktan sonra hızla soğutmak gerekiyor. Sonra güneş almayan serin bir yerde tutmalı. Kullanılacak ürünün kapağının bombe ve sızıntı yapmamış olması önemli. Fabrikasyon aldığınız ürünler için de bu geçerli. İçinde hava kabarcıkları ve köpüklenme görürsek de kesinlikle tüketilmemeliyiz. Açılan bir konserve 2 gün içerisinde tüketilmeli. Aksi halde ciddi anlamda birçok ilde de gördüğümüz ölüm vakaları ile karşılaşabiliriz" ifadelerini kullandı.Mide bulantısı, ishal, kusma ve ateş gibi belirtilerin gıda zehirlenmesi semptomları olduğuna dikkat çeken Toprak, "Böyle bir durumla karşılaşılması halinde doktora başvurulması gerekiyor. 'İllaki endüstriyel ürünleri kullanın' demiyoruz. Ancak evde yapılacak konservelerde mümkün olduğunca, hijyen kurallarına dikkat edilmesi önemli" dedi. 

Kadir ÖZEN - Mehmet KILINÇ / İZMİR, (DHA)

 
Balıkçılar palamuttan umudu kesti
 
Kemer Devlet Hastanesi'nde Emzirme Haftası kutlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balıkçılar palamuttan umudu kesti
Karadeniz’de balık sezonunun başlamasına bir aydan az bir süre kalmasına ...
Bungalovda gizli kamera davası: Adliye karıştı
Sapanca'da bungalovda gizli kamera iddiasıyla tutuklanan 2 sanığın yargılanmasına ...
Gündüz vakti dehşet: Emlak ofisine kurşun yağmuru
İstanbul Zeytinburnu'nda motosikletli şüpheliler, sahibi içerideyken emlak ...
 
Eski bakan Demir, toprağa verildi
ANKARA’da sağlık sorunları nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü hastanede ...
4 yıl sonra ölen doktorun kardeşi: Adalet istiyoruz
ORDU’da evinin balkonunda çiçek sularken başına isabet eden saçma nedeniyle ...
OGM’den kritik uyarı: 'Yüksek yangın riski var'
Aşırı sıcak, şiddetli rüzgar ve düşük neme dikkat çeken Orman Genel Müdürlüğü ...
 
Türkiye sosyal medyada dünya lideri
TGA’nın dijital pazarlama stratejileriyle GoTürkiye sosyal medya hesapları, ...
KOBİ tanımında değişiklik
KÜÇÜK ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) tanımı, 'Yıllık çalışan sayısı ...
MSB: 12 askerin şehit olduğu olayda ihmal tespit edilmedi
MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde mağarada ...
 
Dursun Gündoğdu
Gelin Antalya halkına soralım?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diploma ahlaktır
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
“Yanıyor… Yanıyor…”
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya Kepez’de bitmeyen elektrik çilesi
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ağustos'ta Mars'ın Terazi burcuna geçişiyle ilişkiler alanınızda hareket başlıyor. Bir süredir geri planda yürüttüğünüz ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva