Antalya'da 'Orman Benim' etkinliği gerçekleştirildi
Antalya'da 'Orman Benim' etkinliği gerçekleştirildi
Antalya'da 2 çocuk annesi kazada öldü, sürücü kaçtı
Antalya'da 2 çocuk annesi kazada öldü, sürücü kaçtı
Antalya'da güvenlik görevlisini öldüren sanığın cezası belli oldu
Antalya'da güvenlik görevlisini öldüren sanığın cezası belli oldu
Antalya'da halı üzerine dikkat çeken resim sanatı
Antalya'da halı üzerine dikkat çeken resim sanatı
9 Mayıs 2025 Cuma - 12:44

Hasarlı dokular için 23 ilde 'saf oksijen' tedavisi

SAĞLIK Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 23 ildeki 26 hastanede kronik yaralar ve hasarlı dokuların yüksek basınç altında saf oksijen solunması ile tedavisi yapılıyor.

Hasarlı dokular için 23 ilde  saf oksijen  tedavisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 23 ildeki 30 hastanede 'Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi' bulunuyor. Bunlardan 2'sı aktif durumda. 2024 yılında 1659'u acil 15 bin 846 hastaya, 2025'in ilk 3 ayında ise 543'ü acil 5 bin 743 hastaya hiperbarik oksijen tedavisi uygulandı. Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, hiperbarik oksijen tedavisinin, basınç için özel olarak tasarlanmış odalarda hastalara yüzde 100 oksijeni normal basıncın 2-3 katı olacak şekilde verilen bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Bu tedaviyle hastaların dokularına ve hücrelerine daha yüksek miktarda oksijen verme şansı olduğunu, bunun da doku düzeyinde iyileşmelere yarayarak aynı zamanda hastaların tedavi olmasını sağladığını söyledi.

Prof. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, hiperbarik oksijen tedavisinin birçok hastalıkta kullanıldığını belirterek, "Özellikle diyabetik ayak, nekrotizan fasit (yumuşak doku enfeksiyonu), osteomiyelit (kemik iltihabı), ani işitme kaybı, ani görme kaybı, karbonmonoksit zehirlenmeleri ya da dalış yapanlarda meydana gelen vurgun vakaları gibi hastalıklarda kullanılan tedavi yöntemi" dedi.

Tedavinin ücretsiz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, seansların hastalığa göre değiştiğini, ancak ortalama 60 ile 120 dakika arasında sürdüğünü söyleyerek, "Örnek vermek gerekirse acil servise 112 tarafından bilinci kapalı şekilde getirilmiş bir karbonmonoksit zehirlenmesinde acil tıp uzmanları tarafından yapılan değerlendirmede, eğer organ hasarı çoğu zaman olursa veya başka klinik durumlarda da, hastada bu tedavinin planlanması için hiperbarik hekimi ve sualtı uzmanlarımızla görüşerek hastaların tedavisi planlanıyor. Bu çoğu zaman acil servisten bu merkeze gidip 2 saatlik bir seans sonrası tekrar acil servise gelip hastanın tedavisinin planlanıp uygun servise yatırılması şeklinde devam etmektedir. Veya kronik yara sendromu olanlarda yani iyileşmeyen yaraları olan hastalarda, enfeksiyon hastalıkları ve ortopedi uzmanlarının kanaatiyle tedavi planlanıyor. Türkiye'de yaklaşık olarak kamuda 60 hiperbarik uzmanımız mevcut. Mevcut planlamamız içerisinde 2025 yılında açılacak merkezlerimiz bulunmakta. Ülke genelinde tüm ülkemizin ihtiyaç talep organizasyon şeması kamu hastaneleri kurumu tarafından sağlanmaktadır. Her hastaya ulaşabilecek şekilde bir örgütlenme söz konusu" ifadelerini kullandı.

'HASTANIN ORGAN HASARINI AZALTAN BİR TEDAVİ YÖNTEMİ'

Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, bu tedavinin yardımcı ve hastanın organ hasarını azaltan bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyerek, "Acil serviste 2 saatlik bu tedavi aldıktan sonra hastalarda tam iyilik hali meydana gelebiliyor. Daha sonra ayaktan başvuru şeklinde haftanın belli günlerinde gelerek bu tedaviyi alma şansları var. Aynı şekilde kronik yarası olan hastalar da bu hiperbarik merkezlerine gelerek tedaviyi alabilmektedir. Kamu Hastaneler Kurumu bünyesinde bulunan hiperbarik oksijen tedavi merkezlerimizde hastalıkların tanısına ve indikasyonlarına göre bir plan yapılabiliyor. Bir göz hekimi, bir ortopedi, genel cerrahi, dahiliye doktorumuz gibi tüm branşların iletişime geçip hastalarına tedavi imkanı sağlayabildiği alanlardır. Dolayısıyla bu hastalıklarda bu tedavi yönteminden faydalanmak isteyen hastalarımızda hekim kararı çok önemli. Hekimlerin değerlendirmesi ve uygun görülen hastalarda tedavi sağlanması gerekmektedir. Bu tedavinin faydaları, yara iyileşmesini hızlandırır, yeni damar oluşunu hızlandırır, ödemleri azaltır. Aynı zamanda su altı dalış yapanlarda sıvılaşmış ama gaz haline dönmüş hava kabarcıklarını tekrar sıvı hale getirerek, akciğerden atılımını kolaylaştırır, enfeksiyon riskini azaltır. Aynı zamanda karbonmonoksit gazının bağlanma gücünü, oksijenin basıncını arttırarak böylece hastaların dokularının iyileşmesini sağlar. Bu tedavinin hastaya katkısı inanılmayacak kadar fazladır" diye konuştu. 

Ruken KADIOĞLU-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)

 
Antalya'da halı üzerine dikkat çeken resim sanatı
 
Antalya'da güvenlik görevlisini öldüren sanığın cezası belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Neden bazı bebekler daha geç yürür?
Yeni bir bilimsel araştırmaya göre, bebeklerin yürümeye başlamasındaki ...
Astım hastası olmamak için bu hataya dikkat
Dünya genelinde her yıl 652 milyon kişiyi etkileyen astım, yaşamı kabusa ...
Sesinizi mahvediyor olabilirsiniz!
Yanlış ses kullanımı, ses bozukluklarına yol açarken, şarkıcı, avukat ...
 
Kardiyologların kahvaltıda tüketilmesini önerdiği 5 önemli besin
Uzman Kardiyolog Dr. David A Sabgir, kalbin doğal ilacı olan 5 besini ...
Kalp krizi geçirirken öksürmek hayat kurtarır mı?
ADANA’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji ...
Erken menopoz hayatınızı sessizce değiştiriyor! Bu belirtilere dikkat...
Menopoz, kadınlarda adet döneminin kalıcı olarak sona erdiği dönem diye ...
 
Uzmandan 'soğuk kahve' uyarısı
Dermatoloji Uzm. Dr. Makbule Dündar ve Diyetisyen Asya Naz Al soğuk kahve ...
Kanseri önceden bilebilecek miyiz?
Uzmanlar, “Yapay zeka uygulamaları kanser riskini belirleyip tarih verebilir ...
Okul öncesi ve ergenlikte obezite tehlikesi
Uzmanlar uyarıyor: Her 5 çocuktan 1’i normal kilosunun üzerinde. Çocukken ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya turizmi bu velede yenik mi düşecek?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer bu, olmaz deme her şey olur
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bu saldırı ders olsun 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Antalya’dan hikayeler…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mayıs'ta Plüton, Kova burcunda geri hareketine başlayacak. Bu yerleşim, sosyal çevre, arkadaşlıklar ve topluluklarla ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva