Mimar Sinan Akademi’den THM konseri
Mimar Sinan Akademi’den THM konseri
ATSO'dan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne destek
ATSO'dan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne destek
Alman heyetten ZEYDAM’a inceleme
Alman heyetten ZEYDAM’a inceleme
'Pedal Kültürü' ile Antalya'da çocuklara bisiklet sevgisi
'Pedal Kültürü' ile Antalya'da çocuklara bisiklet sevgisi
9 Haziran 2026 Salı - 11:51

Kansere karşı dünyada bir ilk

Oxford Üniversitesi ve Moderna iş birliğiyle geliştirilen yeni nesil mRNA aşısı, kanser tedavisinde çığır açmaya hazırlanıyor. Genetik olarak yüksek risk taşıyan bireylerde bağırsak ve yumurtalık kanserini daha başlamadan durdurmayı hedefleyen tarihi aşının ilk hasta uygulamaları bu yaz başlıyor.

Kansere karşı dünyada bir ilk
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını etkileyen kansere karşı tıp dünyasından tarihi bir hamle geldi. İngiliz bilim insanları, kanser tedavisinde ve önlenmesinde çığır açacak devrim niteliğinde bir aşı geliştirdi. Oxford Üniversitesi ile ilaç firması Moderna ortaklığında yürütülen çalışmada, özellikle kalıtsal olarak yüksek kanser riski taşıyan bireylerde bağırsak ve yumurtalık kanserinin tamamen önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Covid-19 pandemisinde başarısını dünya çapında kanıtlayan mRNA teknolojisi, bu kez ilk defa kanseri henüz oluşmadan, önleme amacıyla kullanılacak. Bu tarihi deneme kapsamında ilk hasta uygulamalarının bu yaz aylarında başlaması planlanıyor.

HEDEFTE GİZLİ TEHLİKE VAR: "LYNCH SENDROMU"

Geliştirilen yeni nesil aşı, öncelikli olarak "Lynch sendromu" adı verilen kalıtsal bir rahatsızlığa sahip kişileri koruma altına alacak. DNA’yı onarmakla görevli genlerin hasarlı olmasından kaynaklanan bu genetik durum, adeta gizli bir tehlike olarak nitelendiriliyor. Öyle ki, sadece İngiltere'de bu geni taşıdığı tahmin edilen 175 bin kişiden yalnızca yüzde 5'i durumun farkında.

Lynch sendromuna sahip bireylerin:

Hayat boyu bağırsak kanserine yakalanma riski yüzde 80 oranında artıyor.

Yumurtalık, rahim, mide ve pankreas gibi diğer ölümcül kanser türlerine yakalanma ihtimalleri çok yüksek seyrediyor.

Geliştirilen aşı, tam da bu noktada devreye girerek vücutta kanser hücreleri henüz oluşmadan, "kanser öncesi" evredeki anormallikleri tespit edip imha etmek üzere tasarlandı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE "KANSERLE MÜCADELE KILAVUZU"

mRNA teknolojisiyle üretilen aşı, geleneksel aşılardan tamamen farklı bir çalışma prensibine sahip. Vücuda doğrudan zayıflatılmış bir virüs ya da antijen vermek yerine, hücrelere bağışıklık yanıtı oluşturması için genetik talimatlar iletiyor.

Uzmanlar, aşının adeta bir "kullanım kılavuzu" gibi hareket ederek bağışıklık sistemini eğittiğini belirtiyor. Bu sayede vücudun savunma mekanizması, Lynch sendromunun tetiklediği hücre mutasyonlarını henüz kansere dönüşme fırsatı bulamadan fark edip yok edecek. Aşının koruyuculuğunu sürdürmesi için ilerleyen süreçte belirli aralıklarla hatırlatma dozlarının yapılması gerekebilecek.

GELECEKTE TÜM KANSER TÜRLERİ İÇİN UMUT IŞIĞI

Bu yaz başlatılacak ilk aşamada, hastalar üzerinde en doğru dozaj belirlenecek ve aşının güvenliği test edilecek. Çalışmanın çok merkezli ikinci aşamasının ise 2027 yılında genişletilmesi öngörülüyor.

Bilim insanları, bu aşının sadece Lynch sendromlu hastaları korumakla kalmayacağını, aynı zamanda daha önce kanser atlatmış kişilerin ikinci bir kansere yakalanmasını da önleyebileceğini vurguluyor. Araştırma ekibi, bu denemeden elde edilecek başarı ve bağışıklık verilerinin, gelecekte genetik bağlamı olmayan diğer tüm yaygın kanser türlerine karşı da koruyucu aşılar geliştirilmesinin önünü açacağını ifade ediyor.

KAYNAK: The Sun

 
Ege Üniversitesi'ne yolsuzluk operasyonu: 45 gözaltı kararı
 
Antalya'da motosikletle otomobilin çarpıştığı kaza kamerada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kalbi korumanın yeni formülü bulundu
ABD ve İngiltere'de 30 bin kişi üzerinde yapılan yeni bir araştırma, kalp ...
Her sofrada olan gıda için uyarı geldi
Sıcak yaz günlerinde uzmanlar sık sık uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılar ...
Güvensiz gıdalar her yıl 1,5 milyon can alıyor
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı yeni rapora göre, güvenli olmayan ...
 
Bakanlıktan Kurban Bayramı'nda beslenme önerileri
SAĞLIK Bakanlığı, "Sindirim problemi yaşayan ve mide, bağırsak hastalığı ...
Ölümcül Hantavirüste sinsi tehlike
Hollanda menşeili bir yolcu gemisinde patlak veren salgınla yeniden dünya ...
Sağlık raporlarında yeni dönem
SAĞLIK Raporları Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ...
 
Alerji sezonu başladı: Uzmanlardan uyarılar
Baharın gelmesiyle birlikte, polen alerjisi şikâyetleri de arttı. Uzmanlara ...
Benlerdeki değişiklikleri hafife almayın
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mukadder Uzar Koçak, bilinçsiz güneşlenme ...
Dikkat! Zayıflama iğneleri ciddi sağlık sorunları doğurabilir
Son dönemde yaygınlaşan zayıflama iğnelerine yönelik talep artarken uzmanlar, ...
 
Dursun Gündoğdu
Şu Antalya hangi siyasileri zengin etti?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Madrid‘in Kralı Perez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bayram bitti... Peki geriye ne kaldı?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
İlk sorun ekonomi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya semalarında gurur, içimizde burukluk
İsa Altun
İsa Altun
Öfke, stres ve bağımlılık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Haziran ayı, sizin için sınırları aşma arzusuyla başlayıp tam anlamıyla köklerinize döndüğünüz, yuvanızı sağlamlaştırdığınız ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva