Ece Uslu’dan hayranlarını korkutan haber
Ece Uslu’dan hayranlarını korkutan haber
Yıldız Tilbe hastalığını ilk kez açıkladı
Yıldız Tilbe hastalığını ilk kez açıkladı
Fizyoterapist Oktay Akyol'dan duyu bütünleme terapisi
Fizyoterapist Oktay Akyol'dan duyu bütünleme terapisi
Antalya'da orman yangını
Antalya'da orman yangını
23 Temmuz 2025 Çarşamba - 08:16

Kapalı otoparkta şarj tehlikesi

Türkiye’de artık satılan her 10 araçtan 4’ü elektrikli ya da hibrit. Ancak elektrikli otomobillerin şarjı sırasında yangın çıkması bu araçların park ve şarj noktalarını da tartışmaya açtı. İstanbul’da kısa sürede yaşanan şarj yangınları üzerine uzmanlar alt yapı sorunlarına dikkat çekti.

Kapalı otoparkta şarj tehlikesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Elektrikli otomobillerin şarj istasyonları ve zaman zaman yaşanan yangınları tartışma konusu oluyor. Başakşehir'de 11 Aralık 2024'te 14 katlı binanın otoparkında şarjda olan elektrikli otomobilde yangın çıktı. Bina tahliye edildi. Maltepe'de 7 Nisan'da 10 katlı binanın kapalı otoparkında elektrikli aracın batarya kısmında yanma meydana geldi, araç kullanılamaz hale geldi. Kadıköy Acıbadem'de ise 9 Temmuz'da yine kapalı otoparkta bir elektrikli otomobil şarj edildiği sırada yanmaya başladı. Bina boşaltıldı. Sokaktaki evlerde yaşayanlar büyük tehlike atlattı. Yanan araçla birlikte 3 araç daha büyük hasar aldı. EV cars denilen bataryalı elektrikli araçların tüm dünyada her geçen gün gittikçe yaygınlaştığına dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Ateş Koç, Türkiye'de de son 5 yılda 250 bine yakın araç satıldığını hatırlattı. Bu hızlı artışın beraberinde birtakım uygulama ve altyapı sorunlarını da getirdiğini ifade eden Uğur Ateş Koç, elektrikli otomobil yangınlarının çıkış nedenlerini SABAH'a şu şekilde değerlendirdi:

ÖZEL KURALLARA İHTİYAÇ VAR

Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Çiğdem Kezer de binalarda kurulacak şarj noktalarının yasal çerçevesine aktardı. Kezer, "Yönetim planı bir yapının anayasası gibi düşünülebilir. Yönetim planlarında elektrikli otomobiller için özel kurallar konulmalı ve bu kurallara uyulmalı. Elektrikli araçların bulunduğu alan diğer araçlardan ayrı tutulmalı, otoparkın çıkışına en yakın yerler tercih edilmelidir" dedi. Yeni yapılacak binalarda ve ruhsat alacak projelerde, otoparkların belirli oranında şarj altyapısı hazır hale getirilmesi zorunla hale geldiğini sözlerine ekleyen Çiğdem Kezer, "Konutlar için, 20 araçlık otoparkın üzerinde olan projelerde, en az yüzde 5'ine şarj altyapısı kurulmalı. Yani 100 araçlık otoparkta en az 5 araç için altyapı hazır olmalı. AVM, hastane, otel gibi ticari binalarda ise bu oran daha yüksek olabilir. (Genelde yüzde 10-20 arası) Apartman ve siteler için özellikle, kat malikleri, yönetim planına aykırı olmadıkça şarj istasyonu kurmak için başvurabilir. Şarj ünitesi kurulması için kat maliklerinin çoğunluk kararı yeterlidir, oybirliği gerekmez. Tesisat altyapısı için elektrik iç tesisat yönetmeliği dikkate alınmalıdır" şeklinde konuştu.

MEVCUT BİNALARIN ALTYAPISI YETERLİ DEĞİL

"Elektrikli otomobiller genellikle Lithium batarya paketleri ile üretiliyor. Araçlarda sıklıkla karılaştığımız yanma durumu bu akülerin yapısal özellikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu yangınlar bataryaların patlaması nedeniyle de hızlı yayılabiliyor. Sıklıkla araçlar şarj edildikleri sırada ve park yerlerinde de yanabiliyorlar." Uğur Ateş Koç tespitlerini ve uyarılarını şöyle sürdürdü: "Her ne kadar maliyet açısından avantajlı olsa da çevresel riskleri ortadan kaldırılmamış alanlarda şarj işleminden kaçınılmalı. Son zamanlarda site ve apartmanlarda şarj sırasında çıkan yangınlar arttı. Bunun nedeni, yaygın bir biçimde artan şarj ihtiyacına göre mevcut binaların altyapılarının düzenlenmemiş olması. Vatandaşlar sık sık komşuları ve apartman yönetimleriyle şarj cihazlarının kullanılması konusunda sorumlar yaşamaya da başladılar.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Temmuz 2024'te bir genelge yayımladı. Bu genelgede, sökülüp takılabilir denilen (görece elektriksel gücü az olan) şarj cihazlarının kullanımını yapı ruhsat sürecinin dışında bıraktı. Bu serbestlik, her ne kadar mevzuat ve altyapı açısından yangın ve elektriksel tedbirler alınması gerektiğini reddetmese de vatandaşlar tarafından 'herhangi bir tedbir almak gerekli değildir' düşüncesine yol açtı. Apartman, site, avm gibi ortak alanlarda özellikle de kapalı alanlarda yapılan şarj işlemleri açısından ciddi anlamda riskler var. Yangında aracın ortaya çıkaracağı ısı zaman zaman 700 dereceye kadar varabilir ve etraftaki araçlara hatta binaların taşıyıcı yapılarına dahi zarar verebilir. Ayrıca aşırı tehlikeli gaz salınımı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle site ve apartman gibi alanlarda şarj cihazları kurulacak ise muhakkak yetkili bir elektrik mühendisi tarafından hizmet alınarak düzenleme yapılmalı. Mutlaka açık alanlarda seçilmeli ve gerektiğinde itfaiye tarafından müdahale edilebilecek şekilde düzenlenmelidir."

İTFAİYEYE YARDIMCI OLUNMALI

Bursa Uludağ Üniversitesi, Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Karamangil 2022'de elektrikli araçlarda yangın önleme ve hasar azaltıcı önlemler çalıştayı düzenlediklerini ve bu konunun detaylıca masaya yatırıldığını aktardı. Buna göre, "Yangınların en önemli üç sonucu toksik gazlar, bazen 1000 dereciyi aşan sıcaklık ve patlama. Yangına müdahale süresi çok önemli. Elektrikli araç kaza ve yangınlarına müdahale öncelikle itfaiye teşkilatlarının sorumluluğu ama yangınlar özellikle bu alanda ticari faaliyet gösteren kuruluşların problemi. O halde bu kuruluşlar birikim ve problemlerini en üst düzeyde itfaiye teşkilatları ile paylaşmalı ve hızlı bir işbirliği sürecine girmelidirler."

(Sabah- Erdoğan YAPIK)

 
Heavy Metal efsanesi Ozzy Osbourne hayatını kaybetti
 
Günde kaç litre su içmeliyiz?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
700 firari hakkında dava düşürüldü
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) "terör örgütü adına suç işlemek" fiiline dair ...
Teknede asılı halde cansız bedeni bulundu
İZMİR’in Foça ilçesinde, liman içinde şamandıraya bağlı bir teknede Alper ...
15 yaşındaki çocuk, tartıştığı pamuk şekerciyi bıçakladı
AYDIN'ın Efeler ilçesinde K.D. (15), tartıştığı pamuk şeker satıcısı N.G'yi ...
 
Sakarya'daki orman yangını kısmen kontrol altında
SAKARYA'nın Geyve ilçesinde pazar günü çıkan orman yangını 4’üncü günde ...
3 çocuk annesi Havva'nın ölümüne ilişkin 4 tutuklama
KOCAELİ'nin Gebze ilçesinde, 3 çocuk annesi Havva Yılmaz'ın (28) tabancayla ...
Dünya üniversite sıralamasında Türkiye rüzgarı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünya genelinde 106 ülke ve bölgeden 1500 ...
 
Ünlü markanın temizlik ürününe toplatma kararı
Ticaret Bakanlığı halk sağlığını tehdit eden firmalara göz açtırmıyor. ...
Kemal Kılıçdaroğlu’nun kardeşi son yolculuğuna uğurlandı
ESKİ CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kalp krizinden hayatını ...
Husumetli olduğu kardeşini pompalı tüfekle öldürdü
YALOVA’nın Çınarcık ilçesinde Muhammet Zeytin (49), miras nedeniyle husumetli ...
 
Dursun Gündoğdu
Özgür Özel Antalya'da çok sinirlendi; 'Aile şirketi mi burası?'
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kapısına kilit vurulan bir hafıza: Bir müze yıkılır mı?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Altan abi efsanedir
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya Kepez’de bitmeyen elektrik çilesi
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz ayında Venüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte, zihinsel canlılık kazanıyor, çevrenizdeki insanlarla iletişim ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva