Kurtlar Vadisi'nin 'Kibritçi Cevat'ından acı haber
Kurtlar Vadisi'nin 'Kibritçi Cevat'ından acı haber
Antalya GSB Yaz Spor Okulları açıldı
Antalya GSB Yaz Spor Okulları açıldı
Antalya'da orman yangını
Antalya'da orman yangını
Antalya'da 'Kemer'in Suluboya Sergisi' açıldı
Antalya'da 'Kemer'in Suluboya Sergisi' açıldı
2 Temmuz 2025 Çarşamba - 14:30

Kavrulacağız! 'Bu yaz en sıcak yaz olabilir' uyarısı

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, 2025 yılının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olabileceğini belirterek, Türkiye genelinde kuraklık riskinin giderek arttığına dikkat çekti.

Kavrulacağız!  Bu yaz en sıcak yaz olabilir  uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Karadeniz Bölgesi’nin bazı kesimlerinde yağışlar görülse de genel olarak ciddi bir kuraklık yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Demir, iklim krizinin etkisinin artık somut şekilde hissedildiğini belirterek, “Bütün dünyada yaşadığımız süreç iklim krizi ve iklim krizinin dünyaya ve ülkemize etkileri, son günlerde yaşadığımız olayların artarak devam ettiği bir süreci bizlere yaşatıyor. Özellikle 2025 yılının ilk 6 ayına baktığımızda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’müzün sayfasındaki kuraklık haritalarını incelediğimizde, maalesef Türkiye'nin Karadeniz bölgesinin son 2-3 ayda aldığı yağışlar dışında çok ciddi anlamda bir kuraklık yaşadığını gözler önüne seriyor. Tabii bu sürecin böyle devam etmesi önümüzdeki temmuz, ağustos, eylül ayları açısından da çok ciddi anlamda bir krizle karşı karşıya kalma riskimizi arttırıyor” dedi.

2025 DAHA SICAK GEÇEBİLİR

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün analizlerine göre, 2023 yılının şimdiye kadarki en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Demir, “2024 yılı da yine sıcaklık ortalamalarına göre 2023 yılına çok yakın. Yani 0,05'lik bir farkla yine sıcak bir yıl geçti. 2025 yılı için değerlendirmelerimiz maalesef daha da sıcak bir yıl geçme ihtimalini yüksek gösteriyor. Bu da özellikle sıcaklıkta yaşayacağımız pik noktaları ve bunun oluşturacağı krizleri önümüzdeki süreçte yaşama ihtimallerimizi artırıyor” diye konuştu.

SU KAYNAKLARI KORUNMALI

Kuraklıkla mücadelede yerel yönetimlerin daha aktif olması gerektiğini vurgulayan Demir, şöyle konuştu:

“Bizim önümüzdeki süreçte kuraklık riskimize karşı alınabilecek tedbirler nelerde, neler yapmalıyız noktasında tabii ki devlet olarak alacağımız tedbirler noktasında ilgili kurumlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar. Tabii devletimizin sadece üst makamlarının alacağı tedbirler yeterli değil. Bu noktada yerel yönetimlerimizin çok ciddi anlamda devreye girmesi lazım. Yıllardır yaptığımız uyarılara rağmen üzülerek ifade ediyorum, yerel yönetimlerimizin bu konuda çok duyarsız olduğunu, yeterli tedbirleri almadığını üzülerek görüyoruz. Aslında en önemli sorumluluklardan bir tanesi yerel yönetimlere düşüyor. Onun için de yerel yönetimlerimizin artık bu konuda ne yapılması gerekiyorsa, hangi tedbirleri alınması gerekiyorsa elbette ki ülke politikalarıyla paralel olma kaydıyla gerekli tedbirleri alıp hem vatandaşlarımızı eğitmesi hem de halkımızı bilinçlendirmesi noktasında ve su kaynaklarımızı koruyup su kaynaklarımızı geleceğe taşıma noktasında gerekli tedbirleri alınmalı. Eğer böyle devam ederse önümüzdeki 3-4 aylık süreçte ciddi anlamda bir kuraklık riskiyle karşı karşıyayız. Bu riskler bizim su kaynaklarımızı özellikle de metropollerdeki içme suyu kaynaklarımızın miktar ve niceliği yönünden ister istemez bir risk oluşturuyor. Metropollerde bu riski yaşanmamak için de suyu doğru kullanmayı, suyu tasarruflu kullanmayı ve suyu en azından o kritik dönemlere taşımayı öğrenmemiz lazım.”

Gökhan İÇKİLLİ /SAMSUN, (DHA)

 
Antalya'da kırsal alandaki yangın söndürüldü
 
OGM'den 'yangın' uyarısı: 3 gün ciddi rüzgar var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Leman dergisine mali soruşturma
LEMAN dergisine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında dergi ...
Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ilin tarım ...
Saraçhane mitingi sonrasında 42 kişi gözaltına alındı
Saraçhane'de düzenlenen mitingde taşkınlık çıkaran gruba polis müdahale ...
 
Hatay'da yanan alanlar havadan görüntülendi
HATAY'da önceki gün çıkan, dün kısmen kontrol altına alınan orman yangınında ...
İzmir'de gözaltı sayısı 130'a yükseldi
İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik ...
Acun Ilıcalı hakim karşısına çıktı
TV8 ve Exxen'deki bazı futbol maçlarında yasa dışı bahis reklamlarının ...
 
Ece Erken'den Sinan Akçıl'a ilan-ı aşk
Sinan Akçıl ve Ece Erken, Samsun Havalimanı’nda el ele görüntülendikten ...
11 zeytinyağı markası ifşa edildi! Gıdada yasaklı boya kullanmışlar
Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı denetimler kapsamında taklit ve tağşiş ...
Prof. Dr.Celal Şengör’e Japonya’dan büyük ödül
Japonya Jeoloji Birliği, dünyaca ünlü yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ü, ...
 
Dursun Gündoğdu
Gazeteciliğin geldiği nokta...
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Turgut Güngör
Turgut Güngör
CHP'nin baş ağrısı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Benim kızım da ölümden döndü
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz ayında Venüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte, zihinsel canlılık kazanıyor, çevrenizdeki insanlarla iletişim ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva