Panik atak yaşayanlar dikkat
Panik atak yaşayanlar dikkat
Antalya Kaleiçi'nde Yörük yaşamı
Antalya Kaleiçi'nde Yörük yaşamı
Fehmi Koru'nun acı günü
Fehmi Koru'nun acı günü
Şarkıcı İrem Derici hastaneye kaldırıldı
Şarkıcı İrem Derici hastaneye kaldırıldı
26 Ağustos 2025 Salı - 09:05

Sağlığınızı tehdit edebilecek 5 gıda katkı maddesi

Uzmanlar, işlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılan beş katkı maddesinin bağırsak sağlığından doğurganlığa, kalp-damar hastalıklarından kansere kadar birçok riskle bağlantılı olduğunu söylüyor. Etiketlerde gizlenen bu katkı maddeleri, bakın hangileri.

Sağlığınızı tehdit edebilecek 5 gıda katkı maddesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Katkı maddesi içeren gıdalar bağırsaklardan kalbe, doğurganlıktan kansere kadar birçok riskle ilişkilendiriliyorlar

Dünyanın birçok kesiminde insanlar bugün ortalama olarak günlük kalorilerinin yarısını aşırı işlenmiş gıdalardan alıyor. Yeni yayımlanan bir araştırma raporuna göre bu gıdalar; obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların artışında önemli rol oynuyor.

Peki neden?
Çünkü bu yiyeceklerin büyük kısmı kimyasal katkı maddeleriyle dolu: Sentetik emülgatörler, koruyucular ve yapay tatlandırıcılar. Bu maddeler; dondurmadan tavuk nugget’a, şekerli kahvaltılık gevrekten protein barlara kadar birçok ürüne tat, renk, kıvam ve uzun raf ömrü kazandırıyor.

Ancak araştırmalar gösteriyor ki; bu katkı maddelerinin çoğu, ülkelerin ilgili birimlerince detaylı bir güvenlik incelemesinden geçirilmeden piyasaya giriyor. Şirketler, ürünlerini “genel olarak güvenli kabul ediliyor” etiketiyle kendileri onaylayabiliyor. Uzmanlara göre bu sistem ciddi bir açık yaratıyor.

İşte bilimsel araştırmaların riskli bulduğu ve mümkünse uzak durmanız gereken 5 katkı maddesi:

Karboksimetil Selüloz (CMC)

Dondurma, şekerleme, bisküvi, salata sosları ve hatta bazı fıstık ezmelerinde bulunan sentetik bir emülgatör. Görevi yağ ile suyun ayrılmasını engelleyerek ürüne pürüzsüz bir kıvam kazandırmak.
Araştırmalar, bağırsak mikrobiyotasını bozabileceğini, bağırsak duvarında iltihaplanmaya yol açabileceğini gösteriyor.

11 gün süren küçük bir çalışmada, CMC içeren gıdalar tüketen kişilerde:

Yemek sonrası karın rahatsızlığı,

Bağırsak bakterilerinde olumsuz değişimler,

Anti-inflamatuvar kısa zincirli yağ asitlerinde azalma saptandı.

Etiketlerde şu isimlerle görebilirsiniz: CMC, Cellulose, Cellulose Gum, Sodium CMC, E466.

Polisorbatlar

Polisorbat 20, 40, 60 ve 80 gibi farklı türleri olan bu emülgatörler; dondurma, yoğurt, salata sosu, kek karışımı ve donmuş tatlılarda yaygın.

İŞLEVLERİ

Dondurmanın erimesini geciktirmek,

Yoğurdu daha kremsi yapmak,

Raf ömrünü uzatmak.

RİSKLERİ

Bağırsak mukus tabakasını bozarak koruyucu bariyeri zayıflatıyor.

Bağırsak mikrobiyotasını değiştirerek kronik bağırsak iltihabı riskini artırıyor.

Fransa’daki Institut Pasteur’den Benoit Chassaing’in araştırmalarına göre, polisorbatlar en pro-enflamatuvar katkı maddelerinden biri.

BHA (Bütile Hidroksianisol)

Kahvaltılık gevrekler, cips, hazır çorba, dondurulmuş pizza ve işlenmiş etlerde kullanılan sentetik bir koruyucu.

Ayrıca lastik üretiminde de kullanılıyor çünkü kauçuğun bozulmasını engelliyor.
1980’lerden itibaren yapılan hayvan deneylerinde karaciğer kanseri ve kötü huylu tümörlerle ilişkilendirildi.
ABD Ulusal Toksikoloji Programı, BHA’yı “muhtemelen insan kanserojeni” olarak sınıflandırdı.

Propil Paraben

Uzun süre bozulmadan kalan tortillalar, reçeller, pastalar ve hamur işleri genellikle propil paraben sayesinde raf ömrünü koruyor. Ayrıca kozmetik ürünlerde, ilaçlarda ve güneş kremlerinde de bulunuyor.

Hormon taklitçisi: Östrojen gibi davranarak hormonal dengeyi bozabiliyor.
Erkeklerde düşük sperm sayısı, düşük sperm hareketliliği ve kısırlık riski ile ilişkilendirildi.
Bazı araştırmalar, meme kanseri riskini artırabileceğini gösteriyor.

Avrupa’da 20 yıldır yasak. ABD’de California 2027’de, Batı Virginia 2028’de yasaklayacak.

Etiketlerde şöyle görebilirsiniz: Propyl Paraben, E216, Propyl 4-Hydroxybenzoate.

Eritritol ve Ksilitol

Düşük kalorili tatlandırıcı grubuna giren şeker alkolleri. “Şekersiz”, “düşük karbonhidratlı”, “keto” ürünlerde sıkça bulunuyor. Sakız, şekerleme, protein bar, dondurma ve diş dostu ürünlerde tercih ediliyor.

RİSKLERİ

Yavaş sindikleri için gaz, şişkinlik, karın ağrısı ve ishal yapabiliyorlar.

Kalp ve damar sağlığına zarar verebiliyorlar.

2023’te Nature Medicine’da yayımlanan bir araştırma:
Eritritol seviyeleri yüksek olan kişilerde kalp krizi, inme ve erken ölüm riskinin arttığını gösterdi.

Xylitol tüketimi sonrasında kan pıhtılaşmasına yatkınlık arttı.

Etiketlerde “-ol” ile biten adlara dikkat edin: xylitol, erythritol, maltitol, sorbitol.

NE YAPMALI?

Etiket okumayı alışkanlık haline getirin.

“Şekersiz”, “düşük kalorili”, “keto” gibi pazarlama ifadelerine dikkat edin.

Şüpheli katkı maddesi gördüğünüzde alternatifini seçin.

Mümkün olduğunda işlenmemiş veya az işlenmiş gıdaları tercih edin.

(Odatv.com)

 
Binlerce öğrenci eğitimden koptu
 
Yumurta fiyatlarında yeni artış dalgası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hastanelerde yeni dönem: Artık akşam da ameliyat yapılacak
Sağlık Bakanlığı, kamu hastanelerine yazı gönderdi. Artık kamu hastanelerinde ...
Kanser hücrelerini tek lokmada vücuttan atıyor!
Turşunun mideye iyi gelmeyeceğini düşünerek tüketmekten çekinen geniş ...
Hastanelerde 'QR Kod Temizlik Uygulaması' yaygınlaştırılıyor
SAĞLIK Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından farklı illerde ...
 
Farkında olmadan tüketiyoruz! Akciğerleri felç eden o besin
Serbest radikallerin akciğer dokusunda oluşturduğu zararı, akciğer dostu ...
Bu hatalar kalp krizi riskini artırıyor!
Kavurucu sıcaklar ve yüksek nem nefes aldırmazken, kalp sağlığı açısından ...
'Bebeğin damak tadı anne karnında şekilleniyor'
ANTALYA Kepez Devlet Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Şule Zuhal Durak, bebeğin ...
 
İnternetten verdiği sipariş hastanelik etti.
VAN'da yaşayan D.K. (21), sosyal medyadan sipariş edip, ardından sürdüğü ...
Uzun yaşamın sırrı kanda
İsveç’te 44 bin kişiyle gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 100 yaşını ...
Araştırmayla kanıtlandı: Bu reçete beyni zinde tutuyor
Büyük bir klinik araştırma, yaşam tarzı değişikliklerinin demans riski ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da vurgun yiyen iş insanlarının tam listesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Memurlar hak arıyor 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kırık vazonun öğrettiği
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya Kepez’de bitmeyen elektrik çilesi
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ağustos'ta Mars'ın Terazi burcuna geçişiyle ilişkiler alanınızda hareket başlıyor. Bir süredir geri planda yürüttüğünüz ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva