Serik'teki yangın kontrol altına alındı; 6 ev yandı
Serik'teki yangın kontrol altına alındı; 6 ev yandı
Başkan Dere'den imalatçı esnafa 31 Ekim çağrısı
Başkan Dere'den imalatçı esnafa 31 Ekim çağrısı
Aksu’da başlayan yangın Kepez’e sıçradı
Aksu’da başlayan yangın Kepez’e sıçradı
Atlas Çağlayan cinayeti davasında karar bekleniyor
Atlas Çağlayan cinayeti davasında karar bekleniyor
2 Mart 2026 Pazartesi - 08:53

Alerji testlerine erişimde eşitsizlik

Sağlık sistemindeki aksaklıklar nedeniyle binlerce kişi tanı ve tedavi sürecinde geri kalıyor.

Alerji testlerine erişimde eşitsizlik
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Alerji hastalıklarının teşhisinde ve tedavi sürecinin yönlendirilmesinde kritik rol oynayan alerjik duyarlılık testleri, birçok hasta için hayati önem taşıyor. Ancak Türkiye’de bu testlere erişim, herkes için eşit değil. Ekonomik engeller, sağlık sistemindeki aksaklıklar ve bölgesel farklılıklar nedeniyle binlerce kişi tanı ve tedavi sürecinde geri kalıyor. Uzmanlar, erken teşhisin yaşam kalitesini artırdığını vurgularken erişim sorunları toplum sağlığında derin bir eşitsizliği gözler önüne seriyor.

Cumhuriyet’e konuşan Türk Dermatoloji Derneği Dermatoalerji Çalışma Grubu Üyesi Özlem Su Küçük, deri alerji testlerinin erken ve geç tip deri testleri olarak ikiye ayrıldığını belirterek “Erken tip deri testi delme (prick) testi atopik dermatit ve solunumsal atopi durumlarında yani alerjik astım, alerjik rinit gibi hastalıkların tanısında ve immunoterapi tedavisinde yol göstericidir. Geç tip deri testi yani yama (patch) testi ise alerjik ekzemanın tanısında rol oynar” dedi. Alerjik duyarlılık testlerinin hastaların erken dönemde tanı alarak erken tedavi ile hastaların yaşam kalitesini yükselttiğine değinen Küçük, “Atopik hastalıklarda alerjik yürüyüşü durdurabilir” diye ekledi.

‘YENİ DÜZENLEMELER GEREK’

Alerji testlerinin hem nitelikli zaman hem de kaliteli materyal gerektirdiğini vurgulayan Küçük, “Alerjen ekstreleri yurtdışından temin edilmekte ve bu durum maliyeti arttırmakta. Avrupa’da ve Türkiye’de alerjen testlerinde en büyük problem ruhsatlandırma süreçlerinde yaşanıyor. Her bir alerjen için ayrı ayrı ruhsatlandırma gerekli. Bu süreçler alerjenlerin teminini güçleştirmekte” ifadelerini kullandı. Bu konuda hem Avrupa’da hem Türkiye’de yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Küçük, “Özellikle büyük şehirlerde testlere erişim daha kolayken küçük şehirlere alerjenlerin ulaşımı daha zor. Avrupa’da ve Türkiye’de alerjenlerin ruhsatlandırmasında yapılacak düzenlemeler testlere erişimi kolaylaştırabilir. Alerjen testlerinde ithalatta yaşanan zorluklar kendi alerjen ekstrelerimizi üretecek yerli biyoteknoloji yatırımları maliyeti düşürebilir ve testlere erişimi arttırabilir” dedi.

 
İsrail ordusu: İran'a yeni hava saldırısı başlatıldı
 
SGK listeyi açıkladı: Erken emeklilikte yeni dönem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hepatit C sessiz ilerliyor
Hepatit C’nin yıllarca belirti vermeden ilerlediğini belirten Prof. Dr. ...
Prof. Dr. Özlü'den 'sahur öksürüğü' uyarısı
GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Ramazan ayında artan ...
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı’ndan ‘lipödem’ uyarısı
Ne kadar diyet yapsa da bir türlü bacaklarını inceltmeyi başaramayanlar ...
 
Hızlı zayıflamak isteyenler dikkat: Yüzünüz çökebilir
GLP-1 grubu zayıflama iğneleriyle hızla verilen kilolar, yanlış beslenme ...
Kan testiyle Alzheimer’a erken teşhis
İNGİLTERE’de araştırmacılar, diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerini ...
Ciltte kaşıntı ve kızarıklığa dikkat
Egzamanın hem çocuklarda hem de erişkinlerde yaşam kalitesini ciddi şekilde ...
 
‘Çöl tozu akciğerler için ciddi sağlık riskleri barındırıyor’
KUZEY Afrika üzerinden gelen yoğun toz taşınımının Marmara Bölgesi’ni ...
İki doktora hastalardan para istedi gözaltısı
ÜSKÜDAR Devlet Hastanesi'nde görevli iki doktorun hastalardan rüşvet aldığı ...
Küresel sağlık riskleri artıyor: 3 tehlikeli virüs
Bir epidemiyolog, 2026 yılına girerken küresel halk sağlığı açısından ...
 
Dursun Gündoğdu
Danışman çıktı meydane...
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bir insan öldü, siz neyin peşindesiniz?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Türkiye dünyanın parlayan yıldızı
Akif Aktuğ
Akif Aktuğ
Pazar sabahıydı… Kızı babasına şunu sordu…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Girne açıklarında yarım kalan hayatlar
İsa Altun
İsa Altun
Mobil hesabınızı şarjla boşaltabilirler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
İtalya ‘Mancini‘ dedi
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı çalışma ortamınız, günlük rutinleriniz ve sağlığınızla ilgili konuları ön plana çıkarıyor. İş hayatınızda ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva