Kayıp olarak aranan 15 yaşındaki Berk, ölü bulundu
Kayıp olarak aranan 15 yaşındaki Berk, ölü bulundu
Murat Cemcir yoğun bakımda
Murat Cemcir yoğun bakımda
Antalya'da restoran ve kafelerde sıkı denetim
Antalya'da restoran ve kafelerde sıkı denetim
Cenk Tosun sessizliğini bozdu
Cenk Tosun sessizliğini bozdu
1 Aralık 2025 Pazartesi - 16:47

TSK'dan ihraç edilen teğmenlerin komutanının cezası iptal edildi

ANKARA 19’uncu İdare Mahkemesi, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıçlı yeminine ilişkin soruşturma kapsamında Albay Mustafa Alper Topsakal hakkında verilen Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilmesine ilişkin işlemi hukuka aykırı bularak, iptal etti.

TSK dan ihraç edilen teğmenlerin komutanının cezası iptal edildi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

30 Ağustos 2024 tarihinde Kara Harp Okulu’nda düzenlenen diploma ve sancak devir teslim töreninde yürürlükte bulunmayan andın okunmasıyla ilgili idari soruşturma yürütüldü. Soruşturma sonunda Alay Komutan Vekili Albay Mustafa Alper Topsakal hakkında, 6413 sayılı Kanun’un 20’nci maddesi uyarınca ‘Hizmete engel davranışlarda bulunma’ disiplinsizliği kapsamında TSK’dan ayırma cezası verildi. Topsakal, hakkında verilen TSK’dan ayırma cezasının iptali talebiyle Milli Savunma Bakanlığı’na karşı Ankara 19’uncu İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

EYLEME DAHLİ BULUNDUĞUNA İLİŞKİN DELİL YOK

Ankara 19’uncu İdare Mahkemesi, olaya ilişkin kararında öncelikle disiplin cezalarında 'ölçülülük, orantılılık ve tipiklik' ilkesine dikkat çekti. 6413 sayılı Kanun’un 20’nci maddesi uyarınca ‘Hizmete engel davranışlarda bulunmak’ disiplinsizliğinin oluşabilmesi için eylemin devletin ve TSK’nın itibarına zarar verecek nitelikte olması veya ağır suç ya da disiplinsizlik teşkil etmesi gerektiği belirtildi. Kararda, mezun teğmenlerin andı okuma eyleminin resmi tören bittikten hemen sonra gerçekleştiği, Topsakal’ın eyleme ilişkin izni, onayı veya dahli bulunduğuna dair somut tespit yapılamadığı vurgulandı.

TİPİKLİK ŞARTI OLUŞMADI

Mahkeme, Topsakal’a isnat edilen fiillerin; ancak 6413 sayılı Kanun’un 18’inci maddesinde yer alan ‘Maiyetinin gözetiminde ihmal’ kapsamında değerlendirilebileceğini, buna rağmen en ağır yaptırım olan TSK’dan ayırma cezasının verilmesinin ölçülü olmadığını belirtti. Kararda, verilen ceza ile isnat edilen fiilin örtüşmediği, bu nedenle 'tipiklik' şartının oluşmadığı ifade edildi. Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun kararlarına dayanılarak tesis edilen TSK ile ilişik kesme işlemi hukuka aykırı bulunarak, iptal edildi.

Mezuniyet törenindeki yemin sonrasında, 5 teğmen ve 3 komutan Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmiş ve Milli Savunma Bakanlığı, 30 Ocak 2025 tarihinde 8 kişinin TSK ile ilişiğinin kesildiğini duyurmuştu.

Eda KOÇ/ANKARA, (DHA)

 
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı
 
Kayıp olarak aranan 15 yaşındaki Berk, ölü bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tartıştığı komşusunun evini kurşunladı
Küçükçekmece’de aynı binada oturan iki komşu arasında çıkan tartışma kısa ...
Murat Cemcir yoğun bakımda
49 yaşındaki oyuncu Murat Cemcir, evinde fenalaşmasının ardından ambulansla ...
19 yıl önceki sır cinayet çözüldü
Sarıyer’de 2006 yılında bir iş yerinde çıkan yangının ardından domuz bağıyla ...
 
Cenk Tosun sessizliğini bozdu
2016 yılında nikâh masasına oturan Cenk Tosun ile Ece Tosun'un boşandığı ...
Vefat eden eski milletvekili için TBMM'de tören
ANKARA'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren AK Parti 26 ve 27'nci ...
Evrensel Gazetesi'ne silahlı saldırı davasında tahliye
Evrensel Gazetesi İzmir bürosuna düzenlenen silahlı saldırının ikinci ...
 
2 kardeşe saldıran pitbull ve sahibi yakalandı
ANKARA'da Efe (1,5) ve Doğa Öztürk (5) kardeşlere saldırıp yaralayan pitbull ...
Beyza’nın ölümünde sahte alkol şüphesi; 1 kişi tutuklandı
ESKİŞEHİR’de Beyza Yavuz’un (37) arkadaşının evinde ölümüne ilişkin yürütülen ...
Bakan Yerlikaya'dan 'terör' raporu
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, "2025 yılında terörle mücadele kapsamında; ...
 
Dursun Gündoğdu
Başlarına neler geldi?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
CHP'de doğru duvar yıkılmaz
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Engelli bireylerin yanındayız; Bir gün değil, her gün…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya sahnesinde kadınların gücü
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Oktoberfest başladı...
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Kasım ayı sizin için ufkunuzu genişleten cesur bir adımla başlıyor, ancak bu adımın maddi ve manevi bedellerini yeniden ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva