Antalyaspor'un Burdur kampı başladı
Antalyaspor'un Burdur kampı başladı
Özgür Çelik hakkında soruşturma
Özgür Çelik hakkında soruşturma
Antalya'da çalılıktaki yangın seraya sıçradı
Antalya'da çalılıktaki yangın seraya sıçradı
Kadınların üretim gücü Muratpaşa'da büyüyor
Kadınların üretim gücü Muratpaşa'da büyüyor
8 Temmuz 2025 Salı - 12:29

201 üniversite ulusal hakemli dergilerde yayın yaptı

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK), 2023 yılında 201 üniversitenin ulusal hakemli dergilerde kurum adresli yayımlanmış en az bir yayını bulunduğunu bildirdi.

201 üniversite ulusal hakemli dergilerde yayın yaptı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'na göre; 2023 yılında 201 üniversitenin ulusal hakemli dergilerde ve kurum adresli yayımlanmış en az bir yayını bulunuyor. Üniversitelerin ulusal hakemli dergilerdeki yayın sayısı toplamı ise 37 bin 386 olarak gerçekleşti. Ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim üyesi başına düşen yayın sayısının ortalaması 2018'de 0,12 iken, 2023 yılında bu rakam neredeyse 3 kat artarak 0,35'e yükseldi.

Türkiye'de ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim üyesi başına düşen yayın sayısının en yüksek olduğu üniversiteler arasında birinci sırayı 0,94 ile Tarsus Üniversitesi alırken, ikinciliği 0,77 ile Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, üçüncülüğü ise 0,72 ile Bitlis Eren Üniversitesi aldı.

ENDEKSLİ DERGİ VE KİTAPLARDAKİ YAYIN SAYISI 89 BİNİ AŞTI

Rapora göre; SCI, SCI-Expanted, SSCI ve AHCI endeksli dergi ve kitaplarda kurum adresli yayın sayısı 2022 yılında 87 bin 355 iken, 2023 yılında bu sayı 89 bin 334'e yükseldi. 196 üniversite, endeksli dergi ve kitaplarda kurum adresli en az bir yayın yaptı. Öğretim üyesi başına düşen kurum adresli yayın sayısı 1 ve üzerinde olan üniversite sayısı ise 51 oldu.

Endeksli dergi ve kitaplarda yayımlanmış öğretim üyesi başına düşen yayın sayısının en yüksek olduğu üniversiteler arasında Koç Üniversitesi 2,73'le birinci sırada yer alırken, İstinye Üniversitesi 2,58 ile ikinci, Sabancı Üniversitesi 2,36'yla üçüncü sırada yer aldı.

188 ÜNİVERSİTE, İŞ BİRLİĞİ İLE ORTAK YAYIN YAPTI

Rapora göre; 2023 yılında 188 üniversite, endeksli dergi ve kitaplarda ulusal iş birliği ile kurum adresli en az bir yayın yaptı. Söz konusu üniversitelerin ulusal iş birlikli yayın ortalaması yüzde 52 olarak gerçekleşti. Kurum adresli yayınların yüzde 65 ve üzeri ulusal iş birliğiyle yayınlanan üniversite sayısı 27 oldu. Endeksli dergi ve kitaplarda ulusal iş birliği ile yayımlanmış yayın oranının en yüksek olduğu üniversiteler arasında İzmir Tınaztepe Üniversitesi 86,9 ile birinci sırada yer alırken SANKO Üniversitesi 86,2 ile ikinci, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi 84,4 ile üçüncü oldu.

ÜNİVERSİTE-SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ ORTAK YAYIN SAYISINI ARTIRDI

Üniversite-sektör iş birliğindeki artış, ortak yayın sayısına da yansıdı. 2023 yılında üniversite-sektör iş birliği ile yapılan yayın oranı yüzde 1 ve üzeri olan üniversite sayısı 128 olarak gerçekleşti. Yayın sayısı toplamı ise 995 oldu. Üniversite sektör iş birliği ile yapılan yayın sayısının toplam yayın sayısına oranı ortalaması ise 1,21 oldu. Bu oran 2021'de 1,07, 2022'de ise 1,19 olarak gerçekleşmişti.

Üniversite sektör iş birliği ile yapılan yayın sayısının toplam yayın sayısına oranının en yüksek olduğu üniversiteler arasında İstanbul Gedik Üniversitesi 6,48 ile birinci sırada yer aldı. İkinci sırada 4 ile Koç Üniversitesi yer alırken Ostim Teknik Üniversitesi 3,82 ile üçüncü oldu.

ENDEKSLİ YAYINLARIN TOPLAM ATFI 3,3 MİLYON

Rapora göre; 2019-2023 döneminde 198 üniversitenin endeksli dergilerde kurum adresli yayımlanmış en az bir atıf almış yayını bulunuyor. Söz konusu üniversitelerin atıf alan yayın ortalaması yüzde 71 olarak gerçekleşti. Kurum adresli yayınlarının yüzde 75 ve üzeri atıf alan üniversite sayısı 61 oldu. Endeksli yayınların toplam atıf alma sayısı 3 milyon 282 bin 90 olarak gerçekleşti. Endeksli yayınların atıf alma oranı en yüksek olduğu üniversiteler arasında Piri Reis Üniversitesi 87,1 ile birinci sırada yer aldı. Çankaya Üniversitesi 86,1'le ikinci, Alanya Üniversitesi 84,2 ile üçüncü oldu.

'HEDEFİMİZ ÖNCELİKLE İLK 10'A GİRMEK'

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'yi küresel etkiye sahip bir araştırma ve yenilik merkezi haline getirmek istediklerini belirterek, "Türkiye bilimsel doküman üretme sıralamasında dünyada 17'nci sırada. Hedefimiz öncelikle ilk 10'a girmek, sonrasında ise ilk 5'i zorlamaktır" ifadelerini kullandı.

Akademisyenlere yılda en az bir yayın yapmaları konusunda tavsiyede bulunarak gelinen noktayla yetinilmemesi ve tüm Türkiye'de adeta akademik üretim seferberliği şeklinde çalışılması gerektiğinin altını çizen Özvar, şöyle devam etti:

"Stratejik hedeflerimizden biri de Türkiye'yi küresel etkiye sahip bir araştırma ve yenilik merkezi haline getirmektir. Üniversitelerimizin yaptığı bilimsel üretkenlikte büyük bir artış gözlemlenmektedir. Dünyanın diğer dev ülkeleri ile büyük bir yarış içerisindeyiz." 

ANKARA, (DHA)

 
Takside komisyon krizi
 
Antalya'da Muhittin Böcek'in yerine kim gelecek?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen 5 Temmuz’da MYK toplantısı sonrası ...
CHP'de MYK toplandı
CHP'de Adana, Adıyaman ve Antalya belediye başkanlarının gözaltına alınmasının ...
Yavuz Ağıralioğlu ile Ümit Özdağ görüştü
ANAHTAR Parti Genel Başkanı Yavuz Aliağıroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile görüştü.
 
Özgür Özel'e ait dokunulmazlık dosyası TBMM'de
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'ın ...
CHP'li Başarır: Zeytin ağaçlarının yerini değiştirmeyin
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, enerji ve maden alanlarına yönelik ...
CHP kurultay davasında yeni gelişme
CHP'nin 38'inci kurultayıyla ilgili Ankara 26'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'ne ...
 
CHP kurultayının iptali davası 8 Eylül'e ertelendi
CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayı'nın iptaline ilişkin Ankara 42'nci Asliye ...
CHP'nin baş ağrısı
Turgut Güngör
CHP'nin üç eski genel başkanından ortak bildiri
CHP'nin eski genel başkanları Murat Karayalçın, Altan Öymen ve Hikmet ...
 
Dursun Gündoğdu
Sen beni görmedin, ben seni görmedim
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
İnsanlık bu ise istifa etmek istiyorum
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ormanlar yaşamdır
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz ayında Venüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte, zihinsel canlılık kazanıyor, çevrenizdeki insanlarla iletişim ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva