Antalya Demre'nin çehresi yeni projelerle değişiyor
Antalya Demre'nin çehresi yeni projelerle değişiyor
Başkan Uysal: Biz her zaman mazlumun yanındayız
Başkan Uysal: Biz her zaman mazlumun yanındayız
Antalya'da otomobilin çarptığı yaya öldü
Antalya'da otomobilin çarptığı yaya öldü
Antalya'da otizmli Muhammet'in ailesi zor günler yaşıyor
Antalya'da otizmli Muhammet'in ailesi zor günler yaşıyor
3 Temmuz 2025 Perşembe - 08:19

Çocuğunuz sık sık hastalanıyorsa dikkat!

Çocukluk döneminde grip, nezne gibi hastalıkların görülmesi normaldir. Ancak eğer çocuğunuzun sık sık hastalandığını görüyorsanız bunun arkasında başka bir sebep olabilir.

Çocuğunuz sık sık hastalanıyorsa dikkat!
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Çocuklarda sık hastalanma durumunun genellikle düşük bağışıklık nedeniyle olabileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dinçer Çelik, "Bir çocuğun sık hastalanmasının ardında birçok neden olabilir, ancak en yaygın nedenlerden biri bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmamasıdır. Yüksek şeker ve trans yağ içerikleri, bağışıklık hücrelerinin çalışmasını engeller" dedi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dinçer Çelik, çocuklarda bağışıklık güçlendirmenin yolları hakkında açıklamalarda bulundu. Çocuklarda sık hastalanma durumunun düşük bağışıklık nedeniyle olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Çelik, "Bir çocuğun sık hastalanmasının ardında birçok neden olabilir, ancak en yaygın nedenlerden biri bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmamasıdır. Ancak tek başına bu da yeterli bir açıklama olmayabilir. Çocukların yaşına, çevresel faktörlere, beslenme düzenine, uyku kalitesine ve maruz kaldıkları mikroplara göre de hastalanma sıklıkları değişkenlik gösterir" diye konuştu.

"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ, VÜCUDU ZARARLI MİKROORGANİZMALARDAN KORUR"

Çocuklarda bağışıklığın öneminden bahseden Uzm. Dr. Çelik, "Bağışıklık sistemi, vücudu bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi zararlı mikroorganizmalardan korur. Çocukluk çağında bu sistem henüz tam olgunlaşmadığı için enfeksiyonlara daha açık olabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi, hastalıklardan korunmada, hastalıkların daha hafif atlatılmasında ve iyileşmenin hızlanmasında kritik rol oynar" şeklinde konuştu.

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Uzm. Dr. Çelik, okul çağındaki çocuklarda bağışıklığın güçlenmesi için şu önerilerde bulundu: "Düzenli ve dengeli beslenme, yeterli uyku (ilkokul çağında 9-11 saat), bol su tüketimi, fiziksel aktivite (günlük en az 1 saat), hijyen eğitimi (el yıkama alışkanlığı), kalabalık ortamlarda hasta bireylerden uzak durma ve aşılama takviminin eksiksiz olması."

BAĞIŞIKLIĞI ARTIRAN ÖNERİLER

Uzm. Dr. Çelik, bağışıklığı güçlendiren bazı önerilerini şu şekilde sıraladı: "C vitamini içeren besinler; turunçgiller, çilek, kivi, biber. D vitamini kaynakları; yumurta, balık, güneş ışığı. Probiyotikler; yoğurt, turşu (ev yapımı). Antioksidan zengini besinler; yaban mersini, ceviz, zeytinyağı.Protein kaynakları; yumurta, kırmızı et, tavuk, baklagiller. Çinko içeren gıdalar; kabak çekirdeği, kırmızı et, mercimek, deniz kabukluları."

Uzm. Dr. Çelik, bağışıklığa iyi gelen bazı vitaminleri şöyle açıkladı: "C vitamini; antioksidan etkisiyle bağışıklığı güçlendirir. D vitamini; eksikliği enfeksiyonlara açık hale getirir. A vitamini; mukoza sağlığı için önemlidir. E vitamini; serbest radikalleri temizler. Çinko ve selenyum; bağışıklık hücrelerinin aktivitesini artırır. Bu vitaminlerin kullanımı mutlaka doktor önerisiyle olmalıdır. Fazlası zararlı olabilir" dedi.

UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER

Uzak durulması gereken besinlere değinen Uzm. Dr. Çelik, " Şekerli yiyecek ve içecekler (bağışıklık hücrelerini baskılar), aşırı tuzlu ve işlenmiş gıdalar, gazlı içecekler, hazır paketli atıştırmalıklar, aşırı fast food tüketimi bağışıklık sistemini olumsuz etkiler" şeklinde konuştu.

HALK ARASINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Halk arasında yaygın tercih edilen, dikkat edilmesi gereken uygulamalardan bahseden Uzm. Dr. Çelik, "Sarımsak yedirme zorunluluğuna özellikle dikkat edilmelidir. Faydalı olabilir ama çocuğun yaşına, mide yapısına dikkat edilmelidir. Balı 1 yaş altına vermek olumsuz sonuçlara neden olabilir. Botulizm riski taşır, kesinlikle verilmemelidir. Bitki çaylarının aşırı ve rastgele verilmesi risklidir. Bazı otlar toksik olabilir veya ilaçlarla etkileşime girebilir" açıklamasında bulundu.

"5-10 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLAR İÇİN 1-1.5 LİTRE SU TÜKETİMİ İDEALDİR"

Su tüketimin de önemini vurgulayan Uzm. Dr. Çelik, "Su, toksinlerin atılması, hücrelerin düzgün çalışması ve mukozaların nemli kalması için elzemdir. Günlük su ihtiyacı yaşa, kiloya ve fiziksel aktiviteye göre değişir ama ortalama 5-10 yaş arasındaki çocuklar için 1-1.5 litre idealdir" diye konuştu.

"YÜKSEK ŞEKER VE TRANS YAĞ İÇERİKLERİ, BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİNİN ÇALIŞMASINI ENGELLER"
Fast food ve abur cubur tüketiminin etkilerinden bahseden Uzm. Dr. Çelik, "Yüksek şeker ve trans yağ içerikleri, bağışıklık hücrelerinin çalışmasını engeller. Lif ve vitamin eksikliği, bağırsak sağlığını (dolayısıyla bağışıklığı) bozar. Obezite riski, bağışıklık sistemi üzerinde baskı oluşturur. İnflamasyonu (iltihabı) artırır, bu da vücudu enfeksiyonlara açık hale getirir" ifadelerini kullandı.

(Sabah)

 
Tek damlası bile etkili: Gençleştiren sır mutfağınızdaymış
 
Türkiye’de en çok hangi araç satılıyor?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tek damlası bile etkili: Gençleştiren sır mutfağınızdaymış
Yıllara meydan okuyan bir cilde sahip olmak için başvurabileceğiniz en ...
5 farklı akıllı kanser ilacı SGK kapsamına alındı
SAĞLIK Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın düzenlemesi ...
Doç. Dr. Karaca'dan kanser hastalarına uyarı; 'Havuz tehlikeli, denize girin'
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'ndan Doç. ...
 
Yaklaşık 5 milyon kişinin boy-kilo ölçümü yapıldı
SAĞLIK Bakanlığı, 'İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa' kampanyasının altıncı ...
'Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi' yayımlandı
SAĞLIK Bakanı Kemal Memişoğlu'nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek ...
Tatlı yiyerek bile kilo verebilirsiniz
Sosyal medyada hızla yayılan katı diyet programları, kısa vadeli sonuçlar ...
 
Hekimlere çift kadro ve çift hak müjdesi
TBMM'deki torba kanun teklifi hekimlere çifte fırsat sunuyor: Aynı anda ...
Yazın güneş lekelerine dikkat!
Yaz aylarında güneşin kendini iyiden iyiye hissettirmesiyle cildimiz de ...
Makyaj yaparken bu hata körlüğe neden oluyor
Güzellik sektöründe giderek yaygınlaşan kirpik yapıştırıcılarıyla ilgili ...
 
Dursun Gündoğdu
Gazeteciliğin geldiği nokta...
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
‘Sen beni öldüreceksin oğlum’
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Turgut Güngör
Turgut Güngör
CHP'nin baş ağrısı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz ayında Venüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte, zihinsel canlılık kazanıyor, çevrenizdeki insanlarla iletişim ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva